Slovenija

Minister Cigler Kralj: “Slovenija je prebogata, da bi ljudje umirali zaradi čakalnih vrst!”

V Temi dneva 24. septembra, sta se voditelj Luka Svetina in minister za delo, Janez Cigler Kralj pogovorjala o tako imenovanem petem protikoronskem paketu. Novost v tem paketu je predvsem pomoč samozaposlenim, samostojnim podjetnikom in tistim v kulturi, ki jim država že sicer krije prispevke. Kot je povedal minister, za samozaposlene uvajajo tako imenovani UTD prispevek, ki znaša 700 evrov, tistim, ki je promet upadel za 30 odstotkov in več, pa bo država krila tudi prispevke.

Minister Janez Cigler Kralj je povedal, da se zaveda, da je letvica postavljena kar visoko, vendar je takšna, da bodo do pomoči prišli tisti, ki jo res potrebujejo za zagon svoje dejavnosti. Povedal je še, da tokratni protikoronski paket predvideva tudi nadomestilo v višini 250 evrov za čas morebitne odrejene karantene.

S tem paketom se podaljšuje subvencioniranje, povezano s četrtim protikoronskim paketom, ki se izteče septembra. Sprva bodo subvencije podaljšane do konca leta oziroma dlje, če bo potrebno. Minister Cigler Kralj je še povedal, da je bilo v mesecu maju okrog 90 tisoč brezposelnih in, da zdaj tudi zaradi doslejšnjih protikoronskih ukrepov, število brezposelnih počasi upada. Da je vlada s svojimi intervencijami uspešno in masivno zaščitila trg dela in s tem mnogim omogočila, da so ohranili svoja delovna mesta ali svoja podjetja, vladi priznavata tako UMAR kot OECD.

Minister je s petim protikoronskim paketom napovedal tudi 20-odstotno zvišanje plač za ljudi, ki delajo neposredno z obolelimi za covidom-19. Za konec pa je še naslovil bojazni sindikatov, da bi zaradi ukrepov vlade, po katerih naj bi se zmanjševale čakalne vrste, javni denar pričel otekati v zasebne žepe.

Cigler Kralj je poudaril, da so izhodišče za te ukrepe bolniki, ki že dolgo čakajo na posege, ki jih potrebujejo. Minister je izpostavil, da že zdaj zdravstveno zavarovanje krije mnoge posege v tujini, kadar se nanje manj čaka in si jih pacienti lahko uredijo. Za konec je izrazil še svojo misel, da je zdravje ljudi veliko bolj pomembno od razprav o pretakanju denarja. Verjame, da je Slovenija prebogata država, da bi ljudje umirali zaradi predolgega čakanja na posege, zato je čas, da se problem s čakalnimi vrstami prične reševati.

Aleš Ernecl

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button