Slovenija

Minister Anže Logar glede trilateralnega sestanka: “Dialog za skupne rešitve v dobro vseh! Nadaljujemo v 2021!”

Na vabilo italijanskega zunanjega ministra Luigija Di Maia je danes v Trstu potekalo prvo srečanje zunanjih ministrov treh držav, ki je bilo namenjeno skupnemu upravljanju Jadranskega morja. Slovenija, Italija in Hrvaška kot države, ki mejijo na skupno morje, delijo vizijo Jadranskega morja kot mostu, ki združuje ljudi v regiji, in kot vir blaginje za vse.

Jadransko morje kot polzaprto morje z veliko gostoto pomorskega prometa in občutljivim ekosistemom potrebuje celovit pristop za zaščito okolja, preprečevanje tveganj in zagotavljanje trajnostnega razvoja.

V sredini januarja bodo nadaljevali s pregovori

Ministri so se strinjali, da nadaljujejo z razpravo v tristranskem formatu o skupnem sodelovanju na področju gospodarskega razvoja, povezljivosti in celovite zaščite Jadranskega morja. S tem ciljem so ministri vzpostavili mehanizem za okrepljeno sodelovanje na tako na politični kot na strokovni ravni. Tristranski pogovori se bodo nadaljevali v sredini januarja. Dialog za skupne rešitve v dobro vseh – ključna misel današnjega trilateralnega sestanka z Luigi Di Maio in Gordan Grlić Radman. Nadaljujemo v 2021. Na vseh ravneh,” je preko Twitterja sporočil zunanji minister Anže Logar.

Primorski dnevnik poroča, da se je srečanje v Trstu zaključilo po dobri uri. Najprej je pred novinarje stopil vodja slovenske diplomacije, ki je dejal, da so ministri uskladili skupno izjavo, niso pa je podpisali. “Sledilo bo še eno tristransko srečanje “na ekspertni ravni”,” navajajo. Hrvaški zunanji minister je za medije ocenil, da so pogovori potekali v tvornem vzdušju in da se Slovenija zaradi hrvaške razglasitve izključne gospodarske cone ne sme bati, da bi bili njeni interesi kakorkoli ogroženi. Ministri so po poročanju STA uskladili skupno izjavo in jo bodo v prihodnje tudi podpisali v duhu prijateljstva in evropskega sodelovanja.

Foto: MZZ

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button