Slovenija

Ljubljanski župan Zoran Janković v času zaostrenih epidemioloških razmer napovedal velikansko proslave sredi Ljubljane!

Ljubljanski šerif Zoran Janković se požvižga na zdravje Ljubljančank in Ljubljančanov, kot tudi državljank in državljanov, saj mu je očitno bolj pomembno vzdrževanje ideologije.

 

Drugače si ni mogoče razlagati njegove odločitve, da v tako občutljivem času, ko tako doma kot tudi v soseščini pospešeno narašča število okužb z novim koronavirusom, napove pripravo velikanske proslave ob dnevu zmage, ki bo 4. avgusta, namesto 9. maja. Ni potrebno posebej poudarjati, da je to tudi v nasprotju z odredbo vlade, ki je zbiranje iz 500 ljudi zmanjšala na 50 ljudi.

V pojasnilu odločitve za organizacijo proslave se je župan Zoran Janković navezal na praznovanje dneva državnosti na Kongresnem trgu in izpostavil prepričanje, kako naj bi prišlo po njegovo do preveč obsežnega zapiranja mesta. Janković je pojasnil, da se sicer policija lahko sama odloči, kaj bo zaprla, a mora po njegovo o tem obvestiti lokalno skupnost. “Dokument, ki ga je pripravila policija in ga pred obeležitvijo dneva državnosti posredovala občini, je po besedah župana “izkazoval preostro željo po zapiranju mesta”,” je navedel.

 

Po navedbah Jankovića je policija napovedala zaporo Kongresnega trga in Trga republike in dostopa do njega. “Brez napovedi pa so nato zaprli še Hribarjevo nabrežje, ki pa nima vpliva na Kongresni trg, na katerem je potekala proslava,” je poudaril Janković. Ob tem je izrazil tudi kritiko glede okrepljene prisotnosti policije ob robu slovesnosti in podal oceno, da je bilo na ta dan po njegovo več policistov, kot na tekmi med nogometnima nasprotnikoma iz Ljubljane in Maribora ob prisotnosti gledalk in gledalcev. Očitno je Janković “pozabil”, da so protestniki daleč od miroljubnih, saj so ti vedno bolj nasilni, izražajo grožnje s smrtjo, ne manjka pa niti vulgarnosti.

Foto: Polona Avanzo

Janković enako neodgovoren kot politkolesarji

V svoji izjavi se je Janković po poročanju STA obregnil tudi ob samo državno proslavo. Poudaril je, da ga je še posebej zmotilo, ker na proslavi ni bilo praporščakov, zato se je tudi odločil, da ga na proslavi ne bo. Dotaknil se je tudi vsakotedenskih protestov proti vladi in dodal, da si želi, da ostanejo spoštljivi, podpornikom vlade pa je svetoval, naj svoje mnenje izražajo kateri koli drug dan v tednu. V nadaljevanju pa je povsem brezbrižno napovedal, da bo odpovedano proslavo ob dnevu zmage 9. maja nadomestila proslava, ki bo 4. avgusta. Dan izbora proslave, ki bo potekala v soorganizaciji Zveze združenj borcev za vrednote NOB. Seveda ni naključen, saj se je na ta dan rodil Janez Stanovnik, preminuli častni meščan Ljubljane in nekdanji vodja ZZB NOB s 7 tisoč evri pokojnine.

Spomnimo, da je na današnji novinarski konferenci uradni govorec vlade Jelko Kacin napovedal, da bo vlada na današnji dopisni seji omejitev zbiranja s 500 znižala na 50 ljudi, toda to župana Jankovića ne odvrne, da nekaj trenutkov za tem skliče tiskovno konferenco in napove množično zborovanje. Prav tako naj spomnimo, da se je Janković v času prvega vala koronavirusa odzval zelo brezbrižno, ko ni zapiral lokalov, kjer so se ljudje množično zbirali, čeprav so se takrat že pojavljale množične okužbe. Prav tako je v tem rizičnem času skliceval sejo mestnega sveta.

Foto: STA

Hana Murn. Nova24tv.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button