Politika

Komentator Dnevnika Hladnik Milharčič talibane enačil s punk-rockerji islama?! VIDEO

Ko si mislimo, da javna RTV Slovenija ne more več presenetiti, kaj kmalu uvidi, da temu ni tako. V četrtek so prišla na plano poročila o tem, kako talibani v Afganistanu ljudem preprečujejo dostop do letališča.

 

Streljanje, dimne bombe, plezanje čez ograjo letališča, podajanje otrok vojakom iz obupa, kažejo na kaotičnost razmer, kjer je življenje izgubilo preko 10 ljudi. Glede na to, da pa je znano, kakšen strah vlada med ženskami in tistimi, ki so sodelovali z zavezniki in mednarodnimi institucijami, bi človek pričakoval, da ne bo glavni komentator razmer v Afganistanu v osrednji oddaji Odmevi nekdo, ki talibane enači s punk-rockerji islama in se nad njimi navdušuje, ker niso tako radikalni kot nekoč, saj dopuščajo obstoj verskih manjšin v Afganistanu. Pravice žensk so bile tudi tokrat tabu tema.

Kljub temu, da je dobro znana brutalnost talibanov, je komentator časopisa Dnevnik novinar Ervin Hladnik Milharčič tem pel le hvalnice. Kršitvam pravic žensk, ki so bile najbolj poteptane v času pretekle vladavine talibanov in se že dogajajo vse od talibanske zasedbe države, pa ni namenil niti besede. Ko je voditeljica Odmevov Tanja Starič uvidela, da gost problematike zatiranja žensk, sploh ne bo komentiral, je sama dodala: “In največja skrb gre predvsem za položaj žensk”. 

Milharčič optimističen glede politike talibanov – so punk-rockerji?!

Na uvodno vprašanje, če se obeta humanitarna katastrofa je Hladnik Milharčič odgovoril, da meni, da bodo Združeni narodi znali pripeljati dovolj hrane v Afganistan ne glede na okoliščine. “Če ne bo pretiranih ovir in izsiljevanj, bodo to naredili brezhibno, kot so to naredili v Južnem Sudanu in marsikje drugje.” Dejal je, da je bil kljub temu dramatičnemu tonu vesel. Namreč, včeraj je bila Ašura, največji šiitski praznik. “Mislim, da je v prvem mesecu njihovega leta in to je na ravni velike noči kristjanov, najpomembnejši verski praznik. Šiiti so manjšina v Afganistanu in so bili predvsem Hazarji zatirana manjšina. Talibi so v svojem prvem mandatu Ašuro prepovedali in preganjali šiite. Danes so jim dovolili parade po ulicah v Afganistanu  in opravljati rituale, ki so zelo specifični in prepoznavni.” Hladnik Milharčič je prepričan, da je to dobro. S tem naj bi po njegovo namreč dobro kazalo tudi drugim verskim manjšinam, skratka Uzbekom, Tadžikom in predvsem Hazarom. Pripomnil je, da so talibani punk-rock.

Foto: Printscreen

V nadaljevanju je spomnil, da so talibani obljubili drugačno politiko, kot je bila pred 20 leti. Ker je znano, da so se v Afganistanu pričeli pojavljati prvi protesti, je vprašanje zaneslo tudi na to področje. “Pri Tadžikih na severu so že protesti. Ja, hvala bogu. Pazi, talibi so zmagali vojno proti nam. Dobro. Zdaj je vprašanje, če so zmagali tudi politično vojno za družbo. To, da protesti so, pomeni, da je družba še vedno živa, ne glede na slike iz Kabula. Ampak potrebno pa je upoštevati, da so talibani punk-rockerji islama.

 

To je tako kot Laibach v 80. ih letih. Pri nas je oblast ljudska in tako bo, kot mi rečemo. In treba je pač, jaz mislim, zares gledati, kje so realno, kje so pazljivi, da ne pohodijo manjšin, ki zagotavljajo stabilnost družbe in ki, če jih sešteješ, tvorijo, večino Afganistana. Pri tem, da njihova glavna tarča v naši perspektivi, ženske pa sploh, predstavljajo večino afganistanskega prebivalstva. Mislim, da jih je 19 milijonov,” je dejal. Ker seveda ni pripomnil prav nič glede tega, kako se v Afganistanu že kršijo pravice žensk, je voditeljica Odmevov dodala, da največjo skrb predvsem predstavlja položaj žensk ter da se bo to še spremljalo.

Foto: Fox News/epa

Ko so pred terorističnimi napadi na ZDA 11. septembra 2001 Afganistanu vladali talibani, dekleta in odrasle ženske niso smele zapustiti doma brez spremstva moškega. Ni jim bilo dovoljeno delati ali se izobraževati. Potem, ko so talibani prevzeli oblast, je povsem logično, da je ženske zajel obup. Narasla je prodaja burk, ženske so v 48 urah od prevzema oblasti praktično izginile iz ulic Kabula. Talibanski borci pa so v torek kljub obljubam, kako naj bi bilo sedaj vse drugače, ustrelili žensko, ker ni nosila burke. S tem so dokazali, da nikakršnim obljubam, češ kako bo bolje, ni mogoče verjeti! To, da komentator položaja žensk ne problematizira kot osrednje teme, je sramotno, da pa talibane označuje kot punk-rockerje islama, je sramota brez primere! Resnično bi se morali na RTV Slovenija, ki so jo prisiljena plačevati vsa slovenska gospodinjstva, zazreti v ogledalo in se zamisliti nad tem, koga vabijo v goste. Ne more in ne sme biti normalno, da javni medij v državi članici Evropske unije, ki še celo predseduje Svetu EU, podaja navzven sporočilo, da so talibani punk-rockerji islama.

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button