Informer
Spletni posrednik informacij

Kdo vam laže: RTV in POP TV – nehali ste biti novinarji, temveč ste postali vroči navijači ene politične opcije! VIDEO

0
Glede na to, da je poletje zaznamovala novica o nesramnem in grobem napadu na tako imenovanega žvižgača Ivana Galeta, kot je omenjeni dogodek v javnosti predstavila javna RTV Slovenija, ne čudi, da se je voditelj oddaje “Kdo vam laže” Boris Tomašič odločil, da se najprej loti lažnega poročanja okrog teh dogodkov.

 “RTV Slovenija vam namerno, grdo in pokvarjeno laže,” je bil kritičen Tomašič. V celotno zgodbo okrog verbalnega napada, ki se je zgodil nad Galetom, so namreč vpletli skupino moških, ki so nosili rumeno-modro majico v podporo vladi Janeza Janše. 

Novinarka RTV je uvodoma poročala, da ravno, ko so snemali izjavo za svojo televizijo, se jim naj bi približala skupina moških, oblečenih v rumeno-modre majice v podporo vladi Janeza Janše. Ta skupina pa naj bi se spravila na Galeta“Če niste opazili, šlo je za namerno laž in ne za napako. Pokazali so namreč ljudi, ki nosijo majice v podporo vladi ter človeka, ki je verbalno obračunal z Galetom in je bil nekdo čisto drug, ki sploh ni imel takšne majice.” 

 

Kasneje je bilo mogoče po besedah Tomašiča videti fotografije oziroma kako so se podporniki vlade fotografirali z Galetom. “Se pravi, da ti ljudje niso bili agresivni. Novinarka je dobro vedela, da to niso bili ti ljudje, ampak jih je v prispevek dala. Novinarka se je zlagala, prav tako tudi Manica Janežič Ambrožič in vsi po vrsti na RTV Slovenija. Sramota,” je bil kritičen in ob tem dodal, da se je Tanja Starič kasneje v Odmevih opravičila za neposrečen posnetek. “Poglejte, škoda je narejena. To ni novinarska napaka ali površnost. To je namerna laž in načrtna manipulacija.” 

Tomašič je v poduk RTV Slovenija poudaril naj se ne čudijo, če doživljajo napade na račun takšnega poročanja. V luči kritike se je osredotočil na promocijski video s strani urednice Manice Janežič Ambrožič, ki temelji na tem, kako pomembna je neodvisna javna RTV. Slišati je bilo mogoče, kako naj bi nevarno drveli čez rob, ogrožena pa naj bi bila tudi demokracija. “Ne delati takšnih bebavih spotov, kako je ogroženo vaše delo. Kako vas je strah. Dejte nehati. Kakšno novinarstvo je to?,” je bil kritičen Tomašič in pozval RTV, da naj poroča o stvareh, takšne kot so. “Česa se bojite? E-mailov pa groženj na Facebooku? Si bom vzel čas, da skupaj naberem vse kar o meni pišejo. S čim vse me zmerjajo. Kako mi grozijo, kakšna imena zame uporabljajo…”.

Ne manjka niti tehničnih napak
Glede na to, da je na RTV SLO preko 2 tisoč zaposlenih, za njihovo delovanje pa gre skoraj 100 milijon našega denarja, je Tomašič izrazil kritiko tudi na račun njihovega tehničnega dela. Pri tem se je osredotočil na nedavni intervju novinarke RTV Marte Razboršek z Andrejem Plenkovićem. Pri slednjem, ko je ta govoril, se je namreč slišal šum. “Intervjuja s premierjem sosednje države niste sposobni narediti?,” je bil kritičen. “Slučajno? To se je zgodilo že pri preteklem intervjuju za Janšo na Mokricah. Cel avtobus vas pride, pa ne znate normalno posneti intervjuja s predsednikom vlade.”

boris 1
Foto: Printscreen

Tomašič se je v nadaljevanju obregnil ob poročanje Uroša Slaka, ko je ta v studiu gostil ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Ker je Hojs naročil, da naj notranji nadzor preveri, če je policija v določenih najbolj odmevnih primerih (“Irangate”, “Žilne opornice” in “Otroške srčne opornice”) naredila vse tako kot je treba, ga je Slak obtožil, da naj bi s tem kršil zakon. “Slak se je odločil, da bo sesul Hojsa in to na pravnem področju, da je ta kar pozabil biti normalno vljuden in pozdraviti gosta v studiu.” Tomašič je ob tem poudaril, da obtožbe Slaka nikakor ne držijo. Minister namreč ne sme usmerjati, če primer prevzame tožilstvo. V tem konkretnem primeru pa je šlo za naročilo, da naj se preveri najbolj razvpite primere, ki so zaključeni in jih ne usmerja tožilec.

Intelektualec tedna
V rubriki intelektualec tedna je Tomašič izpostavil več imen. Najprej poslanca Matjaža Nemca, ki se je sredi epidemije na ves glas čudil kako je mogoče kupiti kruh, nitke za košnjo pa ne. “Borec za javno šolstvo je maturiral na zasebni šoli pri 27 letu,” je še izpostavil. Kot drugo ime je izpostavil Mašo Kociper“Njena legendarna izjava, da naj bi najmanjša občina merila 7 kvadratnih metrov, jo je postavila ob bok Nemcu. Težko se odločim, nitka ali Maša.” Ni pa pozabil tudi na Marjana Šarca in njegove izjave okrog skakanja v prazen bazen. “Pogrešam cel kup modrosti, ki jih je dajal.” Spomnil pa je tudi na Tanjo Fajon in ob njeno izjavo okrog slovenske zunanje politike ter ob Slaka na račun izjav, ki jih je ta izrekel v pogovoru z Anžetom Logarjem in Hojsom. “Državljanke in državljani rubrika bo na vrsti naslednjo sredo, ko bom razglasil rezultate,” je zaključil Tomašič.

Nina Žoher

Objavite komentar