Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Slovenija

Janša ob dnevu genocida nad Romi opozarja češko komisarko Jourovo:

“Danes se spominjamo tudi več sto Romov, ki so jih pobili partizani leta 1942”

Umorjeni Romi na Žalah za razliko padlim borcem iz 2. svetovne vojne in padlim v vojni za Slovenijo še vedno nimajo spomenila. Foto: STA.

Češka političarka in evropska komisarka Věra Jourová se je danes spomnila vseh Romov, ki so bili žrtve genocida med 2. svetovno vojno, slovenski premier Janša pa jo je opomnil na to, da Romi niso bili zgolj žrtve nacistov, ampak tudi slovenskih partizanov: “Danes se spominjamo tudi več sto od partizanov pomorjenih Romov, predvsem leta 1942. Moških, žensk in otrok.

 

Narodni heroj Stane Semič Daki se je v svoji knjigi celo javno pohvalil s tem “herojstvom”. Župan @ZoranDELA pa še vedno ne dovoli pokopa žrtev na Žalah. #barbarstvo”

Češka političarka  in evrokomisarka Věra Jourová je danes užaloščena svetovno javnost spomnila na tragičen genocid nad Romi v obdobju 2. svetovne vojne, ob čemer je zapisala, da je to ljudstvo pomemben del evropske zgodovine in kulture, naša naloga pa je, da bi bil njihov glas slišan.

 

Janša jo je ob tem spomnil na zgodovinsko dejstvo, da je tudi slovenski NOB izvedel strahoten pokol nad romskim prebivalstvom leta 1942, ob čemer so bili pomorjeni tako moški kot tudi ženske in celo otroci, njihov krvolok Stane Semič Daki pa se je s svojim “plemenitim dejanjem” celo hvalil. Umorjene Rome pa se pri nas diskriminira tudi po smrti, saj jim župan Zoran Janković odreka dostojen pokop na Žalah.

 

Spomnimo. Pred 78 leti so se slovenski komunisti odločili za “dokončno rešitev” romskega vprašanja. Po navodilih  nadrejenih so partizani iztrebili cele vasi: maja 1942 so pobijali Rome pri Mačkovcu, v “svobodni republiki Sodražici” so jih strpali na star avtobus in nato streljali pod Boncarjem, pravi genocid so izvedli tudi pod Krimom, kjer so s strojnico pomorili Rome vseh starosti in obeh spolov iz Vrbljen in Podpeči, dva meseca pozneje pa v zgodnjem julijskem jutru še Rome iz Kanižarice.

Domen Mezeg /Nova24tv.si

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Ali podpirate petkove proteste?

Ali podpirate petkove proteste?

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...

Politika

Tako patetično se levičarji “igrajo” pred njihovimi nosovi, da bi reagirali in jih nato prikazovali kot fašiste!