Slovenija

Janez Janša: Pred nami je čas, ko je luč na koncu tunela močnejša

Pred nami je torej čas, ko je luč na koncu tunela vse močnejša, hkrati pa je to tudi čas, ko je ponekod težje biti previden, ker marsikdo misli, da je že vse končano. A ni še vse končano, vemo pa približno, kdaj bomo zmagali. Vse do takrat pa je treba ohraniti trezno glavo in kombinirati nove možnosti, ki jih prinaša cepivo in kjer je mogoče s hitrimi testi omogočati vsaj delno sprostitve po novem letu in ob tem kombinirati tudi ukrepe, ki smo jih za zaustavljanje epidemije poznali doslej,” je povedal predsednik vlade ob obisku doma starejši občanov Danice Vogrinec v Mariboru. Nato je Janša obiskal še UKC Maribor, z obiskom pa je simbolično izrazil zahvalo vsem v slovenskem zdravstvu, ki od marca dalje v prvi bojni liniji bijejo najtežji boj z epidemijo. “Vsem skupaj želim, da si v teh prazničnih dneh, ki so še pred nami, odpočijejo in ustvarijo rezerve za po-praznični šok, ki ga pričakujemo,” je napovedal.

V Slovenijo je včeraj prispela prva pošiljka cepiva zoper covid-19, danes pa so se po vsej državi pričela prva cepljenja najbolj kritičnih skupin. Predsednik vlade Janez Janša je tako danes obiskal dom starejših občanov Danice Vogrinec v Mariboru, kjer se trenutno še vedno soočajo z zaostreno epidemiološko situacijo in kjer se je prvi cepil zakonski par. Zakonca sta odločitev za cepljenje pospremila z izjavo, da gre za posebno dejanje novega upanja. Cepljenju je prisostvoval tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je zakonski par označil kot pogumen, ob tem pa se je z njima pogovoril tudi o njunem doživljanju koronavirusne krize. Predsednik vlade Janez Janša je o spopadu s koronavirusom spregovoril tudi v pogovoru z direktorjem Doma Danice Vogrinec, ki je sicer največji domu za starejše v državi. Z direktorjem pa sta spregovorila tudi o sistemu dolgotrajne oskrbe.

Po obisku v domu in prvih cepljenjih oskrbovancev, je predsednik vlade Janez Janša v izjavi za medije  dejal, da se je z današnjim dnem pričela zadnja tretjina spopada z epidemijo. Če tega cepiva ne bi bilo, bi po besedah predsednika vlade z dosedanjimi ukrepi zaprtja in omejevanja javnega življenja konec epidemije dočakali šele nekje aprila, a hkrati ne bi bilo zagotovil, da se epidemija ne bi ponovila. “Pred nami je torej čas, ko je luč na koncu tunela vse močnejša, hkrati pa je to tudi čas, ko je ponekod težje biti previden, ker marsikdo misli, da je že vse končano. A ni še vse končano, vemo pa približno, kdaj bomo zmagali. Vse do takrat pa je treba ohraniti trezno glavo in kombinirati nove možnosti, ki jih prinaša cepivo in kjer je mogoče s hitrimi testi omogočati vsaj delno sprostitve po novem letu in ob tem kombinirati tudi ukrepe, ki smo jih za zaustavljanje epidemije poznali doslej,” je povedal predsednik vlade.

Cepivo proizvedeno v Evropi in ZDA kar je dodaten razlog za visoko zaupanje
Prihod cepiva v Slovenijo in v celotni Evropi v enaki količini za vse članice EU ne glede na velikost je v tej prvi fazi velik uspeh zahodne znanosti, poleg tega pa je to tudi potrditev razlogov za obstoj Evropske unije. Delitev cepiva, roki in celotna logistika so bile usklajena na zadnji seji Evropskega sveta in vesel sem, da se ta dogovor spoštuje,” je poudaril premier. “Cepivo, ki je prišlo, je šele prva pošiljka in vsak naslednji teden bomo v Sloveniji dobili nekaj čez 16.000 odmerkov in vsaka pošiljka bo okrepila naše možnosti v spopadu z epidemijo,” je poudaril premier Janez Janša.

Foto: Vlada RS

Cepivo, ki smo ga začeli uporabljati, pa tudi cepivo, ki bo na voljo v januarju, je v veliki meri rezultat naporov znanosti in odločevalcev v Evropi in deloma v Ameriki. Cepivo, ki ga uporabljamo, je bilo proizvedeno v tem prostoru, ne na Kitajskem ali v Rusiji, kar veliko pove ne le o tem, kdo je prvi, kdo uporablja določeno cepivo za promocijo, ampak predvsem pove veliko o standardih. Ko gre za tako pomembne stvari, kot so življenja, ne gre samo za to, kdo bo prvi, temveč za to, kdo bo varen, komu zaupamo in gre za to, da se ob uporabi cepiva in podobnih posegov uporabljajo tudi visoki etični standardi. Vse to pa sta Evropska unija in zahodna civilizacija in tega se je treba zavedati tudi ob različnih izzivih, pred katerimi bomo v prihodnje,” je izpostavil predsednik vlade Janez Janša.

Nenazadnje se je premier Janez Janša tudi zahvalil vsem, ki so v zadnjih dneh in tednih delali na tem, da je danes povsod po Sloveniji mogoče cepiti najbolj ogroženo skupino. “Iskrena zahvala vsem sodelavcem na ministrstvu za zdravje in na NIJZ, ki so se trudili za to, da danes vse normalno steče, zahvala tudi stotinam sodelavcev v zdravstvenih domovih in vodstvom domov v domovih za starejše,” je dejal premier.

Do sedaj se ni dovolj vlagalo v standard obstoječih domov za starejše
Izpostavil je tudi, da je Dom Danice Vogrinec največji dom za starejše v državi, kjer so imeli zelo velik izziv v času epidemije, s katerim so se hrabro spopadli in ob tem čestital za pogumne oskrbovance, ki so se danes med prvimi cepili in ki se po cepljenju dobro počutijo. “Danes, jutri in pojutrišnjem bodo cepljeni vsi, ki so v DSO-jih in podobnih institucijah, kjer je grožnja koronavirusa največja, in ki COVID-19 še niso preboleli,” je poudaril premier Janez Janša.

Foto: Vlada RS

Nenazadnje je še izpostavil, da  je bil spopad z epidemijo  v domovih za ostarele dodatno otežen, ker v oskrbo starejših v zadnjih 15 letih prav veliko ni bilo vloženega. “Javna sredstva je treba usmerjati tja, kjer so najbolj potrebna. Menim, da ni sprejemljivo, da v 15 letih nismo zgradili nobenega novega doma in da smo relativno malo izboljšali standard obstoječih,” je prepričan Janez Janša, ki je ob tem še dejal, da če bi bile kapacitete in standard večji, potem bi bilo žrtev epidemije in okužb med oskrbovanci manjše. “Vlada bo naredila vse, da bodo v prihodnje vlaganja bistveno večja, zato smo v ta namen zagotovili tudi velik del sredstev iz evropskih skladov,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Na vprašanje o tem, kdaj se namerava cepiti sam, je predsednik vlade dejal, da se pri cepljenju upošteva vrstni red, kakršnega je soglasno določila stroka ne le pri nas, temveč v celotni EU in da se bo cepil takoj, ko pride na vrsto.

Cepivo bo prineslo olajšanje šele, ko bo precepljene 70 odstotkov populacije
Nadalje je premier Janez Janša tudi primerjal situacijo v domovih za starejše spomladi in v drugem valu epidemije. “Spomladi je bilo okužb v nekaterih domovih veliko, a je bilo teh domov malo, tako da smo spomladi v teh domovih lahko pomagali  z intervencijo.  V drugem valu je imela večina domov okužbe skorajda istočasno in intervencija enostavno ni bila več mogoča, ker teh kapacitet enostavno ni,” je povedal predsednik vlade Janez Janša. Ponovno je poudaril, da je na področju dolgotrajne oskrbe manjko, “ki ga nismo pridelali v nekaj mesecih, ampak v zadnjih 15 letih.” Predsednik vlade je tudi izpostavil, da zgolj en dom za starejše občane v Sloveniji nima okužb.

Foto: Vlada RS

Po tem, kar pravi stroka potrebujemo 70 odstotkov precepljene populacije v celotni Evropi,” pa je predsednik vlade odgovoril na vprašanje, kdaj bo cepivo prineslo olajšanje. “Po naš oceni je pripravljenost za cepljenje pri nas relativno velika. Pomembno je, da je ta pripravljenost velika tudi v najbolj izpostavljenih kategorijah in verjamem, da bo po tem, ko bodo učinki cepiva neposredno vidni v okolici, kjer živimo, ta pripravljenost še bistveno večja,” je še ocenil predsednik vlade, ki je dodal, da cepljenje nima povezave s političnim prepričanjem, “temveč gre za vprašanje zdravega razuma in zaupanja v znanost,  pri čemer sem prepričan, da smo Slovenci med bolj racionalnimi narodi.

Na podlagi cepljenja bo možno sproščati ukrepe šele s februarjem
Na vprašanje o tem, kdaj bo mogoče spet živeti normalno življenje kot pred pojavom virusa, pa je predsednik vlade dejal, da “kar se tiče učinka cepiva, ki bo neposredno že vplival na naše vsakdanje življenje, na možnost sproščanja, preko odprtja različnih dejavnosti, ni vse odvisno od odmerkov, ki jih dobivamo iz skupnega evropskega naročila, ampak tudi od tistih, za katere vemo, da bodo kmalu odobreni. Vsaj še dvoje cepiv je na dobri poti, da bodo v januarju ali februarju lahko razdeljeni v državah članicah EU. O tem, kakšne bodo količine, še ni natančnih podatkov, računamo pa, da če bodo napovedi približno realno takšne, kot so, bo samo zaradi cepljenja možno sproščati številne ukrepe konec februarja,” je povedal premier.

Izpostavil pa je, da bo tudi po tem, ko bo situacija zaradi cepljenja bistveno boljša, treba ohraniti določene zapore, predvsem na zunanjih mejah EU. “Naša skupna dolžnost je, da del teh količin cepiva, ki smo jih rezervirali, po tem, ko bomo izven najhujšega, solidarnostno namenimo tudi za druge, predvsem za soseščino EU, ker je to ne le vprašanje naše solidarnosti, ampak tudi naše prihodnosti,” je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Obisk v UKC Maribor je izraz podpore vsem v slovenskem zdravstvu
Predsednik vlade Janez Janša je ob prvih cepljenjih najbolj rizičnih skupin proti koronavirusu po državi obiskal UKC Maribor, kjer so začeli s cepljenjem prvih zaposlenih v zdravstvu. Predsednik vlade si je ogledal tudi delo zdravnikov in medicinskega osebja na oddelkih covid19. Predsednik vlade je v izjavi za medije po obisku UKC Maribor dejal, da bomo iz prve pošiljke cepiva, ki je včeraj prispelo v Slovenijo, uspeli cepiti tudi del zaposlenih  v zdravstvu, torej tistih, ki sodijo v najbolj rizično  kategorijo, ker zdravijo obolele s covid19. “Prihod cepiva zoper covid v državo lahko primerjamo s prihodom gasilske ekipe na prizorišče požara. Za prvo ekipo se zavedamo, da ne bo mogla pogasiti celotnega požara, lahko pa začne pred požarom varovati tiste dele, ki so najbolj ogroženi. V prihodnjih tednih torej pričakujemo še močne gasilske ekipe, dokler z intervencijo preko cepljenja epidemije ne bomo zaustavili in preprečili širjenja koronavirusa,” je poudaril predsednik vlade.

Foto: Vlada RS

Moj obisk v UKC Maribor je tudi simbolični  izraz zahvale vsem v slovenskem zdravstvu, ki od marca dalje v prvi bojni liniji bijejo najtežji boj z epidemijo,” je dejal premier in dodal, da bi bil brez njih položaj še bistveno težji. “Vsem skupaj želim, da si v teh prazničnih dneh, ki so še pred nami, odpočijejo in ustvarijo rezerve za po-praznični šok, ki ga pričakujemo. Želimo si, da bi ta šok bil čim manjši, a se zavedamo, da bo delna sprostitev gibanja  in mešanje med takoimenovanimi mehurčki dala določeno število okužb, ki bodo statistiko v začetku januarja povečali in že iz tako utrujenega zdravstvenega sistema je treba za takrat iztisniti še  dodatne rezerve,” je povedal premier Janez Janša.

Na vprašanje glede naložbe v novo infekcijsko kliniko v Mariboru, je predsednik vlade odvrnil, da gre za naložbo, ki je predvidena v nacionalnem programu za okrevanje in je ena od prioritet. “Naredili bomo vse, da bo v naslednjih nekaj letih ta program izpolnjen, ne le v Mariboru, ampak po celotni Slovenij in da bodo dodatne zdravstvene kapacitete zgrajene po vseh slovenskih regijah,” je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Situacija še ne dopušča večjih sprostitev omejitvenih ukrepov
Na vprašanja glede po-prazničnega šoka in vrnitve v šolske klopi, je premier Janez Janša dejal, da smo včeraj po vseh kriterijih glede na načrt sproščanja stopili iz črne v rdečo cono. “Situacija se je malenkost izboljšala, je pa še vedno izjemno resna. Upamo, da ne le začasno, vendar pa nekatere manjše omejitvene ukrepe se v prihodnjem tednu sprosti, kot na primer delo frizerskih salonov, tržnice s hrano, kaj več pa ta prehod iz črne v rdečo cono ne dopušča,” je povedal predsednik vlade. Večji korak v pozitivno smer bo po njegovih besedah predstavljal prehod v oranžno cono, kjer bo mogoče stvari sproščati v regijah, ki so boljše, “a do takrat moramo pozdraviti  v povprečju nekaj 100 bolnikov, ki zasedajo kapacitete za COVID bolnike, in število okužb se mora spustiti pod 1000, sedaj smo namreč nekaj sto nad tisoč.” Predsednik vlade je še poudaril, da je glavno tveganje v tem trenutku pravzaprav rezultat večjega širjenja gibanja in stikov v času praznikov, ko so omejitve sproščene. Predsednik vlade Janez Janša je ob tem spomnil na sestanek z direktorji vseh zdravstvenih ustanov v začetku decembra, ko smo vse prosili, če lahko za spopad s tem časom zagotovijo 30 odstotkov rezerve in rečeno je bilo, da so to verjetno nemogoči odstotki. “Se pa vsi trudijo in vlagajo velike napore, da se nekaj teh rezervnih kapacitet zagotovi,” je dejal premier Janez Janša.

Foto: Vlada RS

Prav tako je izpostavil, da je v tem trenutku šolstvo ena od prioritet, še posebej prva triada in šole za učence in dijake s posebnimi potrebami, “je pa danes prezgodaj za odgovor, ali bo sprostitev možna 4.1. Vlada bo o tem odločala v sredini prihodnjega tedna, ko bodo znane bolj natančne številke in prognoze za naprej.” “Pred začetkom odprtja vrtcev in šol za prvo triado pa bomo skušali zagotoviti hitro testiranje za zaposlene,” je poudaril predsednik vlade in še izrazil upanje, da bodo vsi deležniki v šolstvu sposobni dogovoriti neko skupno izjavo, da se bodo priporočila NIJZ upoštevala, da bo šolstvo izvedlo potrebno reorganizacijo v smislu zagotovitve zadostnega prostora na posamičnega učenca in pouka, tako da ne bo prihajalo do mešanja razredov. “Ob vseh teh ukrepih, ob tem dogovoru in zavezi pristojnih, od sindikata do ravnateljev, bi bilo tveganje ob epidemiološki sliki, ki bi se zboljševala, odprtje šol mogoče sprejemljivo, ne vemo pa, ali 4., ali 11. ali v sredini januarja,” je dejal predsednik vlade in posebej poudaril, da je vse odvisno od številk, ki jih bomo beležili v prvih tednih po praznikih in od zdravstvenih kapacitet.

Najprej šole in vrtci – smučanje je nadstandard
Glede zapletov in slabe volje v povezavi s smučišči, kar je odmevalo v zadnjih dneh, pa je predsednik vlade spomnil, da je bilo odprtje smučišč v decembru pred prazniki začasno in da  je bil to paralelen ukrep z odpravo omejitev gibanja v občinah ter da ta ukrep ni veljal v vseh regijah. “Kjer je bila zapora na občine, obratovanje smučišč ekonomsko niti ni smiselno,” je dejal predsednik vlade in dodal, da je bilo jasno povedano, da se je v času praznikov treba odpovedati določenim stvarem. “Smučanje je nadstandard in to ni ista prioriteta kot šolstvo, vrtci. Vnaprej je bilo povedano, da bomo z omejitvami v času praznikov skušali po praznikih odpreti šole in vrtce in vse, kar je ključno za normalen potek življenja,” je še poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Foto: Vlada RS

Nazadnje je še enkrat več apeliral na razumevanje. “Ko beležimo okužbe in zasedenost bolniških postelj je vseeno, kje se kdo okuži, ali v šoli, ali drugje in vlada mora upoštevati prioritete v smislu, kaj je za družbo bolj pomembno in kaj manj,” je dejal predsednik vlade. Povedal je še, da je vlada po dolgih razpravah odpravila omejitev gibanja za posameznike in družine v občinah, ko gre za sprehode in rekreacijo ter individualne športne aktivnosti, ko omejitev na občine ne velja in se lahko vsak za te potrebe giblje znotraj regije. “To je nekaj, kar omogoča gibanje bistveno več ljudem, kot zgolj odprtje smučišč,” je še menil predsednik vlade, ki je apeliral tudi na potrpežljivost. “Če ne bo dovolj rezerv, ne bo mogoče odpreti vrtcev in šol. Epidemiološka situacija pri nas je resna, in tudi večina držav v Evropi ima zaprta smučišča, a boljšo epidemiološko sliko ter več rezerv v zdravstvenem sistemu,” je poudaril predsednik vlade. Dodal je še, da je provokacija s smučiščem na Krvavcu “nepotrebna in škodljiva”. “Kdor ne spoštuje ukrepov, si tudi ne zasluži subvencij za nadomestilo izpada prihodkov v času epidemije,” je zaključil premier Janez Janša.

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button