Slovenija

Janez Janša: Poleg enega odkritega primera angleškega seva koronavirusa, obstaja še sum za dva dodatna primera”

Stanje epidemije v Sloveniji se po besedah predsednika vlade Janeza Janše ne umirja. “Situacija se poslabšuje, pričeli smo stagnirati po številu okužb,” je izpostavil Janša in ob tem dodal, da je bila včeraj v Sloveniji odkrita prva oseba, ki je uradno pozitivna na angleški sev koronavirusa.

 

“Glede na to, da je vlada v sredo oziroma v četrtek nekatere ukrepe v določenih regijah sprostila, to seveda vzbuja zaskrbljenost glede skladnosti ravnanja s stanjem, ki se slabša. Zaradi tega bo verjetno v sredo ali pa mogoče že prej potreben ponovni premislek.”

Janša je glede uradnega odkritja osebe, ki je pozitivna na angleški sev, povedal, da je bila ta okužba v Sloveniji odkrita včeraj. “Gre za državljana Kosova, ki ima v Sloveniji začasno prebivališče, v Slovenijo pa je prišel iz Belgije. Za primer smo bili obveščeni preko evropskega sistema za zgodnje obveščanje. Belgijske oblasti so nas obvestile, da se pri nas nahaja oseba, ki je bila pri njih testirana in 16. januarja odkrita kot pozitivna na angleški sev koronavirusa.” Ta oseba naj bi takrat odpotovala iz Belgije.

“Omenjena oseba nam je povedala, da je v Slovenijo pripotovala včeraj in to s testom, ki je bil negativen. Kasneje se je razkrilo, da je oseba imela dva testa, eden je bil pozitiven, drugi pa negativen,” je povedal Janša in ob tem dodal, da kako je bilo to možno pristojni še raziskujejo. “Glede na to, da je doslej praktično v večini ostalih držav članic Evropske unije že odkrilo angleški sev koronavirusa, za katerega je značilno, da se širi hitreje in je bolj nalezljiv, kot sev, ki smo ga poslali do sedaj, smo sklepali že nekaj časa, da obstaja verjetnost, da se ta sev nahaja tudi v naši državi.” Laboratorij, ki je to preiskoval, je po besedah Janše ugotovil, da do začetka meseca decembra angleškega seva pri nas še ni bilo. Za kasneje ne razpolagamo z vsemi uradnimi rezultati.

Foto: Vlada RS

“Glede na to, da sem v četrtek na seji Evropskega sveta sem slišal precej alarmantne podatke, kaj se dogaja v drugih evropskih državah predvsem z vidika hitrega širjenja angleškega seva, smo takoj v petek sprejeli nekatere urgentne ukrepe. Na posebno zaprosilo nam je slovaška vlada omogočila, da smo takoj dobili nekaj tisoč posebnih testov, ki so občutljivi samo na angleški sev korone. Pristojni z inštituta za javno zdravje so v soboto te teste na Slovaškem že prevzeli in danes na nekaterih mestih za nazaj že testirajo nekatere vzorce, ki so bili pozitivni.” Po besedah Janše klasični PCR testi ne ločijo med mutacijami, zato je potrebno posebno testiranje. “Tekom jutrišnjega dne bo izvedeno testiranje vzorcev iz vseh regij in najkasneje v torek preko dneva pričakujemo prve podatke oziroma rezultate tega preverjanja za nazaj.” 

Janša poziva državljane k nošenju mask s čim večjo zaščito

Po besedah Janše je potrebna posebna previdnost, saj se v nekaterih regijah naslednji teden začenja pouk, odpirajo pa se tudi vrtci praktično za vse. “To pomeni, da bomo imeli v državi od torka naprej na desettisoče novih stikov. Za naprej je z veliko gotovostjo možno reči, da bo to odpiranje šol varno samo v primeru, če se bomo striktno držali vseh navodil. Glede na nekatere dileme, ki so se pojavile, ali so šole pripravljene ali niso,” je izpostavil, da imamo brošuro z navodili, kako se izvaja pouk tudi v primerih, ko imamo manjše ali večje število okužb, ki je bila izdana na začetku tega šolskega leta. Dilem po besedah Janše ne bi smelo biti. “Še posebej zato ne, ker je pouk v skladi s temi navodili že potekal. To pomeni, da imamo praktične izkušnje. Odpiranje šol pač samo ni stvar samo šol, ampak tudi nas staršev in vseh drugih, ki so vpeti ta proces. Tudi naše ravnanje mora biti do skrajnosti previdno, upoštevaje vse higienske in ostale zaščitne ukrepe.” Janša je glede na stanje epidemije, ki je še vedno na resni ravni, pozval državljane k nošenju zaščitnih mask. “Kjer je le možno nosite trislojne kirurške maske ali FFP2. Še posebej tam, kjer smatrate, da bodo stiki rizični.”

Foto: Vlada RS

“Že prej sem omenil, da je bila na vrhu Evropske unije, ki je potekala preko avdio-videokonference, izražena velika zaskrbljenost. Še posebej v tistih državah, kjer imajo veliko okužb z angleškim sevom koronavirusa. Predstavljena je bila tudi študija, kako se je hitrost tega vala z novim sevom virusa gibala v Veliki Britaniji. Ta hitrost moram reči zelo spominja na to kar smo mi imeli v zadnjih mesecih. Zaradi tega je to en dodaten indic, ki napeljuje na to, da je zelo verjetno za pričakovati, da je večje število okužb z novim virusom že med tistimi, za katere je bilo s testom odkrito, da so korona pozitivni.” Janša je povedal, da so prejeli obvestilo, da je bilo v enem od laboratorijev, kjer danes z novimi testi preverjajo situacijo za nazaj, od 11. januarja, od 80 preverjenih primerkov, odkrito da za dva obstaja močan sum, da gre za angleški sev korone, kar pomeni, da imamo poleg enega odkritega primera pri osebi, ki naj bi širila v Slovenijo včeraj in naj ne bi imela stikov, je tukaj sum še za dva dodatna primera. “Ne gre pa za 8 odkritih primerov, kolikor so poročali nekateri mediji, o tem ni uradnih podatkov, temveč so zgolj govorice,” je bil jasen Janša.

V sredo bo zagotovo prišlo do nekaterih sprememb

“Dodatno zaskrbljenost zbujajo napovedi, da zna priti do zamude pri proizvodnji nekaterih cepiv ozirom da so nekatera cepiva na katera računamo v prihodnjih tednih in mesecih v fazi odobritve in da ta odobritev ni tako gotova z naslednjim tednom, kot je bilo predhodno najavljeno. Gre za cepivo proizvajalca AstraZeneca, ki ga je EU naročila relativno veliko, v okviru tega tudi Slovenija, poudarjam pa, da naši načrti narejeni doslej, teh cepiv, ki še niso odobrena, ne vsebujejo. Načrti za cepljenje, ki jih ima trenutno Slovenija, vsebujejo zgolj dve cepivi, ki sta že odobreni, to je Biontech Pfizer in Modern,” je dejal predsednik vlade. Glede na vse povedano, bo v sredo, ko bo vlada imela redno covid sejo zagotovo prišlo do nekaterih sprememb, “če bodo trendi takšni kot doslej, še posebej v primeru bolj resnih podatkov z vidika prisotnosti novega angleškega seva oziroma mutacije virusa, tako da glede na načrt, ki ga imamo o zaostrovanju oziroma sproščanju ukrepov in glede na današnje podatke, bo v sredo zagotovo nekaj sprememb.” “Vsi si želimo, da bi bile spremembe v pozitivno smer, a podatki za zadnje tri dni tega optimizma žal ne potrjujejo,” je dejal Janša. Dodal je tudi, da v primeru, da z množičnim preverjanjem že odvzetih vzorcev od 11. januarja naprej, ki že potekajo in bo potekalo pri vzorcih iz vseh regij, pridejo resni podatki, bo vlada reagirala takoj, torej morda tudi že v torek in ne šele v sredo.

“Če računamo na to, da je med nami virus, ki se širi bistveno hitreje in je bistveno bolj kužen, je striktno upoštevanje ukrepov toliko bolj pomembno, sicer smo lahko zelo hitro na robu ali preko roba zmogljivosti našega zdravstvenega sistema, in to v situaciji, ko v podoben položaj prihaja tudi ostala Evropa, praktično cela severna polobla, torej na veliko pomoč od zunaj v tem primeru ne moremo računati in je previdnost še toliko bolj potrebna,” je še poudaril predsednik vlade in se nazadnje zahvalil vsem, ki se teh dejstev zavedajo. “V naslednjih tednih je treba še malo potrpeti, upoštevati ukrepe, zato da bomo prišli v situacijo, ko bomo s pomočjo cepiva začeli epidemijo končno obvladovati,” je zaključil Janša.

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button