Politika

Janez Janša danes in jutri na zasedanju Evropskega sveta v Bruslju

Predsednik vlade Janez Janša se bo danes in jutri, 24. in 25. junija 2021, v Bruslju udeležil zasedanja Evropskega sveta. Evropski voditelji in voditeljice bodo v Bruslju razpravljali o epidemioloških razmerah in stanju glede cepiv proti covidu-19, gospodarskem okrevanju, migracijah in zunanjih odnosih, vključno z odnosi s Turčijo in Rusijo.

 

Evropski svet se bo seznanil z epidemiološkimi razmerami in stanjem glede cepiv ter se poskušal uskladiti v zvezi z odzivom na pandemijo covida-19. Voditelji in voditeljice bodo tako obravnavali vse preostale ovire, povezane s pravico do prostega gibanja po EU.

Voditelji in voditeljice EU bodo pregledali stanje izvajanja instrumenta Next Generation EU. Predvidoma bodo razpravljali o priporočilu o ekonomski politiki euroobmočja. Obravnavali bodo stanje na različnih migracijskih poteh, v skladu z izjavo članov in članic Evropskega sveta z dne 25. marca 2021 pa ponovno razpravljali o odnosih s Turčijo.

Evropski svet bo v skladu s svojimi sklepi z dne 24. in 25. maja 2021 ponovno obravnaval odnose z Rusijo na podlagi poročila visokega predstavnika in Komisije. Voditelji in voditeljice EU bodo 25. junija razpravljali o gospodarskih izzivih za evrsko območje po krizi zaradi covida-19. Pregledali bodo tudi napredek v zvezi z bančno unijo in unijo kapitalskih trgov.

Pred zasedanjem Evropskega sveta se bo predsednik vlade Janez Janša srečal s komisarjem za sosedstvo in širitev Oliverjem Varhelyijem. Sogovornika se bosta pogovarjala o pripravah na oktobrski vrh EU – Zahodni Balkan in trenutni situaciji v regiji. Evropski svet se bo začel z delovnim kosilom z Generalnim sekretarjem Združenih narodov Guterresom, ki bo namenjeno osrednjim globalnim izzivom mednarodne skupnosti. Po Evropskem svetu pa bo potekal še vrh Evrske skupine.

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button