Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Svet

Indija in Japonska podpisali vojaški pakt proti Kitajski!

20117047 10156853599227588 6214359855582677994 o
Vojaške vaje ameriške, indijske in japonske mornarice (vir: U.S. Indo-Pacific Command)

Ob vse večjih napetostih med Kitajsko in Indijo v Himalajih sta Indija in japonska podpisali vojaški pakt naperjen prit Kitajski. Obe strani si s sprejetjem sporazuma zagotavljata medsebojno recipročno zagotavljanje oskrbe in pomoči.

9. septembra 2020 sta Indija in Japonska podpisali sporazum, ki bo vojskama obeh držav omogočal izmenjavo zalog in zagotavljal pomoč pri izpolnjevanju nalog v sklopu vojaških vaj ter znotraj “humanitarnih” operacij pod okriljem OZN. Vojno ladjevje obeh mornaric bo po poročanju The Diplomat lahko tudi obiskalo pristanišča druge države.

Indija je podoben sporazum že podpisala z ZDA, Avstralijo, Francijo, Južno Korejo in Singapurjem. Za podoben sporazum naj bi si przadevali še z Veliko Britanijo in Rusijo. Gre za očiten poskus osamitve Kitajske, potem ko je v mejnih spopadih med državama na Himalaji umrlo najmanj 20 indijskih vojakov.

Vojaški pakt dosežen po dveh letih pogajanj

Pogajanja za sporazum, ki sta ga podpisala indijski obrambni minister Ajay Kumar in japonski veleposlanik Suzuki Satoshi so se začela že leta 2018. Indija ravno tako veliko pozornosti posveča modernizaciji oboroženih sil.

 

Indijski premier Narendra Modi in japonski premier Shinzo Abe sta se ob začetku pogajanj zavzela za “nadaljnjo poglobitev obrambnega zaveznišva” z namenom, “da bi doprinesli k miru in varnosti v Indopacifiku.” Doseženi sporazum naj bi veljal za obdobje desetih let, nakar se, razen če ena od vpletenih strani želi odstopiti od sporazuma, avtomatsko podaljša.

Po trditvah Expressa, Kitajska trenutno razpolaga z eno od najmočnejših mornaric na svetu, ki šteje 350 bojnih ladij. Za primerjavo, Indija jih ima 295, Japonska pa 124.

Ivan Šokić

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Kdo je najbolj nesposoben za predsednika vlade?

Tanja Fajon, evropska poslanka SD
Luka Mesec, poslanec Levice
Alenka Bratušek, predsednica SAB
Marjan Šarec, predsednik LMŠ

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Da se izognemo nepotrebnemu: Čordić bi se lahko pisal tudi Novak, Macron, Merkel ali Kurz, zame ni nobene razlike. Napisal bi enako. Zlatko Čordić...

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...