Politika

Gregor Perič: “Vsi napadi, ki smo jih deležni, koalicijo krepijo, zato jih pozivam k premisleku, če imajo napadi res smisel”

V obsežnem intervjuju za konservativni spletni portal Domovina.je je tokrat spregovoril poslanec v državnem zboru in član Stranke modernega centra Gregor Perič, ki v drugi največji koalicijski stranki velja za enega tesnejših zaveznikov predsednika Zdravka Počivalška, zaradi česar je tudi sam po vstopu v tretjo vlado Janeza Janše tarča zmerljivk.

 

SMC je že pet mesecev del vlade, ki se trudi rešiti epidemiološko krizo, z njenim umirjanjem pa prihajajo na plan tudi možnosti uresničevanja koalicijske pogodbe in reševanja drugih problemov Slovenije. Perič se je v intervjuju za Domovino dotaknil tudi prestopov poslancev in ideoloških tem.

Po besedah poslanca Gregorja Periča je nekaj bistvenih razlik v sodelovanju v vladi Janeza Janše v odnosu na prejšnjo vlado pod vodstvom Marjana Šarca. Pomembna razlika je, da imajo v tej koaliciji večino, ki je prejšnja vlada ni imela. “V tej koaliciji imamo dosti bolj jasne teme in se teh tudi lotevamo. Računam, da bo teh vsebinskih prizadevanj oz. dela na konkretnih projektih, ki smo jih opredelili v koalicijski pogodbi v prihodnje, ko se umiri epidemija, veliko več,” priznava Perič, ki opominja, da je bilo težko sodelovati s stranko Levica.

 

Kot je za domovino povedal Perič, je v tej vladi veliko več podobnosti s tisto, ki jo je vodil dr. Miro Cerar, prvi predsednik SMC. Po njegovem se SDS kot največja partnerica zaveda, da je velika in ima občutek, kako delati z manjšimi partnerji. “V Šarčevi koaliciji smo predvsem iskali napake drug pri drugem, kar nas ni delalo trdnejših. Vsi pretresi in odhodi ministrov iz prejšnje koalicije so koalicijo šibili, zdaj pa vidimo, da vsi napadi, ki smo jih deležni koalicijo krepijo, zato pozivam vse, ki napade izvajajo, naj premislijo, če res imajo smisel,” pravi Perič.

 

S SDS obstaja medsebojno spoštovanje

Mediji in politični nasprotniki aktualnega predsednika vlade Janeza Janšo pogosto ocenjujejo za avtokrata, s katerim je težko sodelovati. Po Peričevih besedah v precejšnji meri delovanje vsake koalicije determinira njen prvi mož. Predsednik vlade daje ritem in opredeli, na kakšen način se bodo partnerji medsebojno usklajevali. Pri Janši je po njegovem izrazito vidno, da ima dolgo politično kilometrino, a da obstaja s SDS medsebojno spoštovanje. Vsak se zavedajo svoje vloge in odgovornosti. “Imamo kdaj različne poglede, vendar to ni ovira, da ne bi našli skupnih rešitev in vlade peljali naprej.”

 

Presenečen, ker novinarji v prostem času izražajo tako močna politična stališča

Perič je za Domovino razkril, kako se je po vstopu v Janševo vlado spremenil tudi doslej korekten odnos z mediji. “Naši odnosi z novinarji se niso spremenili, so pa morda medijski poudarki zdaj nekoliko drugačni. Preseneča pa me to, da nekateri novinarji v prostem času izražajo zelo ostra politična stališča. Jaz kot poslanec si ne privoščim tako ostrih političnih stališč, čeprav bi si jih morda lahko,” je presenečen poslanec SMC, ki dodaja, da si želi medijskega prostora, ki bo znal objektivno poročati. “Če ga kdo polomi je prav, da se to obelodani, če pa se dela zgodbe brez realne podlage, potem pa imamo vsi skupaj kot družba problem.”

 

Glede poročanja nacionalke 36-letni Izolan meni, da mora še toliko bolj paziti, da ohranja ravnovesje med koalicijo in opozicijo. “Videl sem tudi analize minutaže med koalicijo in opozicijo. Težko sodim, ali je bilo metodološko narejeno kot je treba, ampak če drži, potem morajo uredništva paziti, da ne bo prihajalo do očitkov o pristranskosti, ker je to slabo za celotno hišo. Najslabše, kar pa se RTVju lahko zgodi je, da izgubi zaupanje med ljudmi. Zaupanje pa se gradi dolgo časa in hitro poide.”

O očitkih, da so z vstopom v Janševo vlado izdali svoje volivcev, je Perič za Domovina.je povedal, da se je kljub relativni zmagi SDS na državnozborskih volitvah leta 2018 najprej oblikovala manjšinska vlada in da SDS ni posebej problematizirala, da se je to zgodilo. “Stopili so v opozicijo in bili v njej sorazmerno konstruktivnimi. Prihajali so z zakonskimi predlogi in niso spotikali prejšnje koalicije. Prejšnja koalicija je sama padla na nos, se je spotaknila v odvezano vezalko.” Kot politologu in državljani pa se mu zdi čudno, da četrtino državljanov, ki so šli na volitve, apriori izključujemo, iz katerega koli razloga že. “To je drža, ki ne sodi znotraj zrele demokratične ureditve. S takšnimi izključevanji ne bomo prišli daleč,” je za opozoril Gregor Perič.

Preostanek poslanske skupine SMC je trden

V stranki SMC jih sicer določene ideološke teme, ki jih odpira SDS, vendarle motijo. Ko je bilo poslano pismo, ki se je nanašalo na medije, so v SMC predlagali, da se to pismo umakne. Na odboru za kulturo in zunanjo politiko se je o tem glasovalo in so sklep sprejeli. To je bilo sporočilo, ki so ga na vladi tudi razumeli, pojasnjuje Perič, ki je komentiral tudi prestopa svojih nekdanjih poslanskih kolegov, Janija Möderndorferja in Gregorja Židana: “En je bil pričakovan, drugi pa nas je presenetil, še posebej, ker v ozadju ni bilo političnega motiva, ampak je šlo za sanjsko ponudbo, ki je ne more zavrniti. To nas je razočaralo.”

Perič je priznal, da so tudi njega vabili k prestopu, a da so bili ti poskusi neuspešni. Sam zase pravi, da ima štiriletni mandat in ga namerava izpeljati do konca. V zadnjih mesecih se je šušljalo tudi o še kakšnem prestopu, recimo Janje Sluga, ki trenutno ne daje izjav za medije. Perič je zanikal, da bi se karkoli dogajalo: “Preostanek poslanske skupine je trden. Tem informacijam, ki jih beremo po medijih, se včasih kar nasmihamo.”

V preteklosti so bili vzroki za rušenje vlade dokaj banalni, toda Perič meni, da je ta koalicija pod pritiski in napadi močnejša. “Stranke so živa tvorba. Ljudje pridejo, gredo, eni se naveličajo. Biti strankarsko dejaven je kar zahtevno. Verjetno se bo še kaj dogajalo, vendar velikih pretresov ne pričakujem. Mislim, da vlada ne bo razpadla,” zaključuje Perič.

L. S. Nova24tv.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button