Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Slovenija

Gradnja prave poti miru in prijateljstva se nikoli ne ustavi

kapelca03
Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je bil slavnostni govornik ob tradicionalni julijski proslavi ob Ruski kapelici. foto: STA.

Na današnji tradicionalni spominski slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem je slavnosti govornik, predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, pozval k solidarnosti med narodi.

 

Po njegovih besedah je nastopila znova priložnost, da se narodi povežejo v prizadevanjih za ohranitev miru in sožitja. Odnose med Slovenijo in Rusijo je Kovšca označil za prijateljske in takšne, ki presegajo zgolj politično naklonjenost. Letos sicer na Vršiču ni bilo visokih političnih predstavnikov iz Rusije, je pa prišel predsednik države Borut Pahor. Tam so bili tudi številni pomembni člani vlade Janeza Janše.

“Vztrajajmo v odločnosti, da smo se iz zgodovine naučili številnih poučnih lekcij in da zato ne bomo ponavljali napak iz preteklosti. Združimo moči, znanje in vpliv, da mir ostane in da se prijateljstvo krepi in nadgrajuje. Če ne za tiste, ki so žrtvovali svoja življenja, pa imejmo v mislih njih, ki pridejo za nami. Naj bodo to srečne generacije, ki jim je dano živeti v spravi in prijateljstvu in ki jim je državljanstvo sveta tisto prvinsko gonilo, da ohranijo mir za vsako ceno,” je v spravljivem tonu govoril predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

 

Zahvalil se je tudi vsem, ki so doslej skrbeli za kapelico. “Skromno, a odločno, da lahko spomin živi naprej in nas opominja, če bomo zgrešili s prave poti miru in prijateljstva, katere gradnja se nikoli zares ne ustavi.”

kapelca01

Predsednik republike Borut Pahor. Foto: STA.

Današnje spominske slovesnosti so se med drugim udeležili predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Igor Zorčič, zunanji minister Anže Logar, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec in ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič.

kapelca02

Visokih političnih obiskov iz Rusije zaradi pandemije covida-19 letos ni bilo. Foto: STA.

Predsednik republike Borut Pahor je ob današnji slovesnosti dejal, da prijateljstvo in sodelovanje med Slovenijo in Rusijo ostaja trdno in iskreno ter da si bo Slovenija vedno prizadela za dobro odnose z Rusko federacijo, “čeprav so vprašanja, kjer imamo različna stališča, in v vojaškem smislu nismo zavezniki”.

Spominsko slovesnost so pripravili rusko veleposlaništvo v Sloveniji, občina Kranjska Gora, Fundacija Ruski mir in Društvo Slovenija Rusija. V imenu Ruske pravoslavne cerkve je v Slovenijo prišel nadškof Podolskij Tihon iz Berlina, ki je predstavnik Ruske pravoslavne cerkve v Evropi. Zaradi protikoronskih ukrepov je udeležba na letošnji slovesnosti omejena na 200 ljudi.

(povzeto po sta) Nova24tv.si

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Kdo je najbolj nesposoben za predsednika vlade?

Tanja Fajon, evropska poslanka SD
Luka Mesec, poslanec Levice
Alenka Bratušek, predsednica SAB
Marjan Šarec, predsednik LMŠ

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Da se izognemo nepotrebnemu: Čordić bi se lahko pisal tudi Novak, Macron, Merkel ali Kurz, zame ni nobene razlike. Napisal bi enako. Zlatko Čordić...

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...