Svet

Francija bo predstavila zakon o boju proti terorizmu nekaj dni po napadu na policista

Predlog za boj proti terorizmu, ki bi francoskim varnostnim službam omogočil, da povečajo uporabo kontroverzne tehnike »algoritma« za odkrivanje potencialnih groženj, bo v sredo predstavljen francoski vladi.

Besedilo, ki ga je predstavil minister za notranje zadeve Gérald Darmanin, v bistvu krepi arzenal določb, ki že obstajajo, a jih izvršna oblast želi postaviti v kamen.

Najbolj sporen ukrep se nanaša na tako imenovano »algoritemsko« tehniko, ki omogoča avtomatizirano obdelavo podatkov o povezavi za odkrivanje groženj, medtem ko jih razširja na spletne naslove (URL-je).

Predlog zakona bi prav tako podaljšal čas za zbiranje računalniških podatkov na dva meseca s sedanjega meseca in za oblasti, da te »mrtve« podatke hranijo do pet let za raziskovalne in razvojne namene ter za pospeševanje umetne inteligence obveščevalnih služb »črne škatle.«

Darmanin je v sredo zjutraj v pogovoru za radio France Inter zagovarjal tehniko in dejal, da »danes, če nekdo gre na splet in gleda odseke video posnetkov na internetu, tega ne vemo. Z novim zakonom bomo te povezave poznali.«

Dodal je, da gre za »nadzor na internetu, kar se nanaša na telefon.«

Povedal je tudi, da sta bila dva od 35 terorističnih napadov, ki so jih država od leta 2017 prepovedala, »zahvaljujoč digitalni sledi, ki so jih pustili storilci, in da devet nedavnih napadov ni mogoče preprečiti s trenutnimi sredstvi.«

»Teroristi so spremenili način komuniciranja,« je nadaljeval in dejal, da so storilci smrtonosnih napadov z nožem na učitelja Samuela Patyja in baziliko v Nici komunicirali samo prek Facebooka in Messengerja, ne pa tudi po telefonu.

V intervjuju, ki ga je v nedeljo objavil Journal du Dimanche, je zanikal tudi »naivne« pomisleke glede zakona, ki krši državljanske svoboščine.

»Vsa večja podjetja uporabljajo algoritme. In samo država jih ne bi mogla uporabiti,« je dejal.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button