Politika

Fajonkini prenovljeni komunisti SD so na področju sociale pravi eksperti za ožemanje javnega denarja

Bo Alen Dominič, sicer vidni funkcionar SD, nov prekmurski paradni konj Fajonkine SD na parlamentarnih volitvah na pomlad 2022? Kaj pa Dejan Židan, so ga v ukradeni vili že povsem odpisali?

 

Ni kaj, področje sociale je bilo v času vladanja levičarskih strank, to je dobrih 20 let, pod ministricama Anjo Kopač Mrak in Ksenijo Klampfer, zlata jama za kadre s člansko izkaznico Fajonkine SD v žepu. Naj spomnim na Gorana Miloševiča, enega vidnejših funkcionarjev SD in njegoveda,  socialne kmetije Korenika na Goričkem. Od ustanovitve leta 2008 pa do danes je prejel 2.676.370,63 EUR iz javnih virov.

Mensana, medgeneracijsko središče, del omrežja Gorana Miloševiča
Mensana, medgeneracijsko središče, del omrežja Gorana Miloševiča

 

 

Koreniko je ustanovilo Društvo Mozaik – društvo za socialno vključenost, socialno podjetje, tudi sicer osrednji subjekt omrežja socialnih podjetij, zavodov in društev, ki jih obvlada Goran Miloševič SD.  Med njimi najdemo tudi sporni zavod in podjetje Mensana v Murski Soboti. Direktorica Mozaika je kar Goranova soproga Lili Miloševič. Suma sumarum je bila ta socialna hobotnica do danes deležna 8.483.969,99 EUR.

 

Gorana Miloševiča najdemo še v eni, sicer v sodnih dvoranah še neizpeti zgodbi. V španoviji z nekdanjim “gubernatorjem” Pomurja Andrejem Horvatom, pa Urošem Haklom in še nekaterimi, je s pridom izkoristil Zakon o razvojni podpori Pomurski regiji, ki ga je po stečaju Mure in popolnem krahu pomurskega gospodarstva v času Boruta Pahorja sprejel slovenski parlament. Do sredstev so bili upravičeni le gospodarski ssubjekti v pokrajini ob Muri, zato so “ljubljanske pijavke” v Pomurju ustanavljale poslovne enote, da so lahko kandidirale za javna sredstva. Samo Pomurje je imelo od tega zakona bore malo.

Ta “modus operandi” ustanavljanja novih gospodarskih subjektov ali poslovnih enot po občinah slovenskega podeželja, se je med kadri SD dobro prijel. Tako so lahko namreč kandidirali na občinskih in drugih razpisih za proračunska sredstva, ki bi jih kakor namenili za dejavnost na področju sociale.

Socialno omrežje Alena Dominiča

Vzorec “mreženja” socialnih zavodov, društev in podjetij v posesti članov Fajonkine SD je ponudila anonimka, zaradi katere sem se lotil brskanja po KPK Erarju. Preteks, društvo za promocijo in pospeševanje Prevajalstva, izobraževanja in Marketinga – Lendava, Domania, družba za storitve na domu, d.o.o., Društvo A.E.Ž. in še nekaj subjektov je v lasti in posesti enega vidnejših funkcionarjev Fajonkine SD, Lendavčana Alena Dominiča. Dokler sta bili na socialnem ministrtstvu v času levičarskih vlad, ministrici Kopačeva in Klampferjeva, je tudi Dominiču oziroma njegova hobotnica brez težav prihajal do proračunskega denarja občin ali države. Po podatkih KPK Erarja gre za 2.470.370,13 EUR v zadnjih enajstih letih. Dominič je namreč razvil pestro mrežo poslovnih enot Domanie po občinskih središčih SV Slovenije, vse tja do Koroške, ker je bil na tak način upravičen do sredstev iz javnih razpisov občin za področje sociale. Naj spomnim, z županom Radelj Alenom Bukovnikom SD se je zadeva končala na sodišču.

 

Alen Dominič
Alen Dominič

 

S spremembo vlade in tudi županskimi obrazi z desnega političnega pola, se je Dominič znašel pred krutim dejstvom, da ne more kar tako priti do javnega denarja za socialo. Z lendavskim županom Janezom Magyarjem sta si skoraj “na nož,” ker so presahnili evri iz občinske blagajne. Tudi sicer je Dominič skorajda sovražno razpoložen do lendavskega župana in če se le da, mu pod noge zabriše kako poleno.

Pred dnevi je nekaj medijev desnega političnega prostora objavilo vest o skrivnostnem obisku  Lendave predsednice SD Tanje Fajon in Matjaža Hana, vodjo poslanske skupine SD v DZ. Njun gostitelj je skorajda zagotovo bil Alen Dominič. Razlogi obiska so lahko večplastni, ključen pa se prav gotovo nanaša na državnozborske volitve na pomlad prihodnje leto. Je torej Dominič kot kandidat za parlamentarne volitve postal “paradni konj” SD v Prekmurju. Je morda Tanja Fajon po opravljenih internih anketah naredila križ  čez Dejana Židana? Njena pobožna želja je seveda zmaga na volitvah in prevzemoblasti s strani KUL koalicije.

 

Njen predvolilni program ima lahko 270 ali več strani, vendar so se v preteklosti ljudje naveličali obljub, kaj vse bodo storili v SD, če pridejo na oblast. V 15. letih jim ni uspelo nič, razen da so enormna javna sredstva prelivali v sumljive socialne projekte, zavode in društva, ki so bili le sami sebi namen.

Boris Cipot

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button