Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Politika

Evropski dan spomina na žrtve stalinizma in nacizma: Molk levice ječi

naslovnaOPOZICIJA 1 scaled
Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Luka Mesec and Tanja Fajon. (Foto: STA)

Ideja evropskega dneva spomina na žrtve, ki se praznuje vsakega 23. avgusta, je preprosta: Nekdo je pričel, nekdo reagiral, učinki so bili grozoviti.

 

Ker se ne moremo v nedogled prepirati o tem, kdo je pričel in ali je reakcija bila pretirana, skupaj sklenemo, da sta bili obe stvari grozoviti in ta sklep simbolno praznujemo vsako leto, praznujemo pa zato, ker pomeni spravo med nami, na kateri temelji naše današnje sožitje – in opozorilo, kaj se med nami lahko zgodi, če izgubimo zgodovinski spomin.

Gledena to, da gre za tako pomemben, pozitiven temelj današnje Evrope, bi človek pričakoval, da bodo časovnice političnih strank na družbenih omrežjih kot je Twitter, prepolne čestitk in sporočil o pomenu tega dne za ohranjanje zgodovinskega spomina. Navsezadnje je praznovanje tega dne bilo sprejeto s strani Evropskega parlamenta. Ogledali smo si profile dveh najizpostavljenejših, glede svojih stališč najbolj vokalnih levičarskih strank, SD, Levice, LMš in SAB in tam naleteli na … Molk.

 

Zadnji čivk Levice je bil objavljen 13. avgusta:

 

Zadnji čivki Socialnih demokratov so bili posvečeni ekologiji in promociji orvelovskega izraza “trajnostni razvoj”, narcistični izpovedi predsednice Tanje Fajon in tožbi, ker je nekaj anonimnih čivkačev evropsko poslanko Ireno Jovevo zaradi mnogih petokolonaških izjav na različne načine žalilo kot – peto kolono:

 

Tudi v LMŠ in SAB ni bilo najti ničesar na temo totalitarizmov, saj bi se morali hkrati distancirati od njim ljubega socializma, kar pa za tranzicijsko levico predstavlja velik “hendikep”.

 

Arhaično-anarhične značilnosti slovenske levice

Molk, zaradi katerega lahko oglušiš. Dve najbolj eksponirani levičarski stranki ne obeležujeta, ne praznujeta za Evropo in sobivanje v raznolikosti tako pomembnega praznika, kar pomeni, da sta še vedno na okopih druge svetovne vojne. Od pakta Molotov – Ribbentrop, če smo za trenutek necinični do “evropske demokratske drže”, ki je postala farsa, ker jo eni zavzemamo, drugi pa jo ošabno zavračajo, se niso sposobni distancirati. Bolj od pakta dveh totalitarizmov jih moti, ker je en tudi eksplicitno njihov in ga niso pripravljeni zavreči in obsoditi in ker je drugi pakt zaradi takšnih ali drugačnih razlogov razdrl. Iz vidika tega, na čemer in kako bi naj Evropa po drugi svetovni vojni delovala, sta to to Evropo zavračajoči, v tem smislu arhaični in anarhistični stranki. Dobro, da vemo.

Aleš Ernecl

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Kdo je najbolj nesposoben za predsednika vlade?

Tanja Fajon, evropska poslanka SD
Luka Mesec, poslanec Levice
Alenka Bratušek, predsednica SAB
Marjan Šarec, predsednik LMŠ

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Da se izognemo nepotrebnemu: Čordić bi se lahko pisal tudi Novak, Macron, Merkel ali Kurz, zame ni nobene razlike. Napisal bi enako. Zlatko Čordić...

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...