Slovenija

Epidemijo je treba čim prej ustaviti!

Če imamo dlje časa veliko ljudi, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, se kapacitete ne morejo sprostiti za druge bolnike!

Včeraj je bilo opravljenih  7202 testov, potrjenih pa 2488 okužb. Delež pozitivnih testov je bil podoben kot dan poprej, in sicer 34,55 odstotka.  Največ okužb je bilo v Ljubljani, najhuje pa je še vedno na Gorenjskem, kjer je bilo včeraj potrjenih kar 19,64 odstotka vseh okužb, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Število obolelih se povečuje, vsi delajo brez predaha in na robu svojih zmogljivosti. Trenutno število hospitaliziranih je 660, na intenzivnih oddelkih pa je 109 oseb, osem oseb je v bolnišnicah včeraj umrlo, še šest oseb pa je umrlo v domovih za starejše, skupaj torej štirinajst.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je v državi trenutno aktivnih 20.016 okužb. Do zdaj so pri nas skupaj potrdili 30.703 okužbe z novim koronavirusom in opravili 350.900 testov na novi koronavirus. Na današnji dopoldanski vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali namestnica predstojnika centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager, infektologinja Mateja Logar z ljubljanske Infekcijske klinike in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Docentka Logarjeva je povedala, da se v Kliničnem centru zdravi 163 bolnikov, 35 jih je na intenzivni negi. Pet teh bolnikov so sprejeli v novo odprtih prostorih na nekdanji Ginekološki kliniki. Potrebna je 24 urna nega, osebje mora znati prepoznati težave, znati opravljati z vsemi aparaturami, takega kadra se ne da izobraziti v kratkem času. Zato se na ta mesta prestavlja kader z intenzivne nege, kjer so delovali na nižji stopnji. Kader se mora prilagoditi in naučiti novih stvari, tudi računalniškega sistema, zato je  tudi zanje to precej stresna situacija. Če se bodo postelje v  prostorih nekdanje bolnišnice Petra Držaja zapolnile, se pripravljajo še postelje na kliniki za ORL, gradbena dela pa potekajo tudi v nedokončanih prostorih urgence. Stanje v bolnišnicah je resno, pomanjkanje kadra pa je razlog, ki omejuje večanje števila postelj. “Epidemijo je treba čim prej ustaviti. Če imamo dolgo časa veliko ljudi, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, se bolnišnične kapacitete ne morejo sprostiti za druge bolnike,” je pojasnila Logarjeva in dodala, da še vedno velja, da za covidom-19 umirajo bolniki, ki imajo tudi druge pridružene bolezni.

 

Velik porast okužb v starostni skupini od 35 do 44 let
Dr. Nuška Čaks Jager z NIJZ je predstavila stanje po Evropi, ki prav nikjer ni zavidljivo. Povsod so v podobnem trendu naraščanja kot Slovenija, tudi na Švedskem je bil zabeležen nagel porast. Povedala je, da so glede na 14-dnevno incidenco okužb na sto tisoč prebivalcev v Evropi trenutno pred Slovenijo samo Češka, Belgija in Luksemburg. Do 28. 10. 2020 je bilo potrjenih 6.466.450 primerov, največ v Franciji, Španiji in Veliki Britaniji. Evropski center beleži 213 207 smrti, največ v Veliki Britaniji, Italiji in Franciji.

V Sloveniji so po besedah Čakš Jagrove najbolj prizadete regije: gorenjska, koroška in osrednjeslovenska. Še vedno je velik porast okužb v starostni skupini od 35 do 44 let, delež žensk je večji pri vseh starostnih skupinah. Delež potrjenih okužb med zdravstvenimi delavci prav tako narašča. Poudarila je tudi, da epidemiologi zaradi velikega števila potrjenih okužb ne morejo takoj poklicati vsakega okuženega in da to storijo z zamudo. NIJZ je zato danes objavil navodila za ljudi s potrjeno okužbo in za tiste, ki so bili okužbi izpostavljeni. Težko je oceniti v tako kratkem času, če so ukrepi že prijeli, je namestnica predstojnika odgovorila na novinarsko vprašanje. Možno je, da bi bilo sicer število okužb še večje, a za bolj natančno oceno bo treba še malo počakati, je pojasnila.

Minister Cigler Kralj  je dejal, da  je okuženih 748 stanovalcev v 102 domovih za starejše (DSO) po Sloveniji. Bližamo se temu, da so okužbe potrjene že v dveh tretjinah vseh domov. Okužbo navadno hitro omejijo, so pa nekateri tudi bolj izpostavljeni, je pojasnil in dodal, da je v zadnjih dneh obiskal Dom slepih in slabovidnih v Škofji Loki, kjer so se pogovarjali o zunanji rdeči coni, in Trubarjev dom v Loki pri Zidanem mostu, ki ima veliko število okužb, tudi med zaposlenimi. Tam so ugotovili, da so prezračevalni sistemi možen vzrok za hitro širjenje okužbe po stavbi, zato je pozval vodstva domov, naj bodo pozorni tudi na to. Opozoril je na veliko obremenjenost kadrov v domovih, ki so tudi posledica velikega števila okužb med zaposlenimi. Zunanje rdeče cone so pomembna pomoč pri rešitvi akutne težave kam umakniti pozitivne stanovalce in preprečili nadaljnjo širitev okužbe, je minister pojasnil novinarju.

Prostore se strokovno oceni in potrdi ustreznost, gleda pa se tudi na to, da so te namestitve blizu matičnega doma, saj je vsaka selitev izjemen stres za starostnike, zato je to zelo pomembno. Telovadnice niso prva rešitev, so pa lahko del rešitve. Sistem pomoči v kadru je tudi že vzpostavljen, poleg tega pa tudi finančna pomoč. “Imamo tudi nekaj dobrih zgodb, čeprav je ta čas resen in zahteven,” je dejal Cigler Kralj, okužbo so v CUDV v Črni na Koroškem namreč premagali in rdečo cono tudi ukinili. Na osnovi izkušenj iz prvega vala in tudi od drugod po Evropi, se v Sloveniji zagotavlja čim višjo stopnjo varovanja najranljivejših, hkrati pa se skuša omogočati čim več stikov. Vzpostavlja se tudi video konferenčne stike, ki v tem času nadomeščajo osebne stike, je Cigler Kralj poudaril pomembnost ohranjanja stikov s starostniki in z najranljivejšimi skupinami.

Foto: STA

Govorec Kacin je pojasnil, da naj takoj, ko oseba ugotovi, da je okužena in mora ostati doma, že sama obvesti delodajalca. Ko bodo v uporabi hitri testi, bo več časa za obveščanje stikov, do takrat pa prosimo za potrpljenje, je dejal. V ta namen bodo sicer na voljo tudi obrazci. Glede pouka v šolskih prostorih naslednji teden je Kacin pojasnil, da si ravnatelji želijo podaljšati počitnice, kaj bo odločila stroka, pa v tem trenutku še ni znano. Delovanje sodišč še ni omejeno, čeprav imajo ljudje težave z dostopom in z urejanjem zadev. novinarja je zanimajo, kako je s tem, govorec pa je povedal, da bo vprašanje posredoval Lilijani Kozlovič, ministrici za pravosodje, odgovor pa bo verjetno na voljo že jutri. Ob 17. uri bo potekala še ena novinarska konferenca, je še sporočil za konec.

Sara Bertoncelj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button