Slovenija

Ekonomist dr. Igor Masten razbil KUL program, nato pa še SD in njihovo razumevanje likvidnostne sheme!

Potem, ko se je ugledni ekonomist dr. Igor Masten v več točkah obregnil ob del programa koalicije KUL, ki govori o likvidnostni shemi, so se pri stranki SD odločili, da stopijo programu v bran. Preko platforme za preverjanje “dejstev” so izpostavili, da očitno Masten ne razume možnosti evropskega okvira pomoči in še manj primerov dobrih praks, s katerimi so druge evropske države podjetjem zagotovile dostopno pomoč. Masten se je na kritiko stranke SD odzval in poudaril, da KUL likvidnostna shema ni mogoča. 

“Stranka SD se preko #SamoDejstva sprašuje ali drži moja kritika, da KUL likvidnostna shema ni mogoča? Odgovor je pritrdilen: KUL likvidnostna shema ni mogoča,” je uvodoma izpostavil dr. Igor Masten in ob tem dodal, da z vsemi dejstvi sploh niso postregli. Po besedah Mastena 27. člen začasnega okvira EU določa, da imajo zajamčena posojila lahko največ 90 odstotkov kritje države, največ 6-letno ročnost in premije za garancijo najmanj v višini določeni v 27a. členu. “Točka 27b. omogoča odstopanja, ki jih stranka SD narobe interpretira”. 

Člen 27b pravi, da so lahko posojila ročnosti več kot 6 let, če imajo manjše kritje in/ali višjo premijo za tveganje. KUL pa predlaga daljšo ročnost, maksimalno kritje (90 odstotkov) in obrestno mero, ki je nižja od minimalno dovoljene premije za kreditno tveganje,” je izpostavil Masten in dodal, da enostavna finančna logika pravi, da to ne gre skupaj, ne pri nas, ne pri Evropski komisiji. Ponovil je, da KUL predlog likvidnostne sheme ni kul z vidika začasnega okvira dovoljenih COVID ukrepov, ki ga je odobrila Evropska komisija. “SamoDejstva” pa taka, je bil kritičen Masten.

Spomnimo. “Vsakdo ima pravico do svojega mnenja, toda ne do svojih dejstev,” so navedli Socialni demokrati na uradni strani stranke. V drugi polovici novembra so zagnali platformo za preverjanje “dejstev”, na kateri še naprej opravičujejo krajo Moskovičeve vile, kjer imajo sedež, zavračajo odgovornost pri mastno preplačanem projektu TEŠ 6 itd. Ob tem pa še med drugim poudarjajo, kako Nova24TV zanje ni medij, ampak propagandno orodje in orožje. V SD se torej močno bojijo razpada medijskega monopola, ki ga ogroža Nova24TV.

Sprenevedajo se, kaj pomeni obveznost do bank
Ostale argumentacije stranke SD so po besedah Mastena le kriljenje z rokami. “Mašenje nedomišljene sheme. Kontradiktornosti kot je prenos izvajanje sheme na banke (kar je že sedaj), pa ena on-line aplikacija na SID banku, kjer se bi posojila avtomatsko odobrila. Kaj potem tu izvajajo banke? Kako bi prek te ene aplikacije alocirali posojila med banke? Z loterijo? A jim bodo posojila vsiljena, če glede na obrestno mero, ki ne pokriva minimalne cene za garancijo, s takim posojilom ne bi pokrile niti stroškov?,” je izpostavil in poudaril, da se sprenevedajo glede tega, kaj pomeni obveznost do bank.

Foto: STA

V nadaljevanju Masten pojasnjuje, da nudenje storitev bankam ali operativna pomoč ni prevzemanje obveznosti posojil. “To ni stvar semantike, temveč funkcionalne pismenosti. Priznajmo, nekdo je pač nekaj pisal ne da bi razmišljal.” Ob tem je poudaril, da ga veseli, da so na svojem “fact checkerju” sami ugotovili, da neposredna pretvorba terjatev v kapital ni skladna z zakonodajo, saj ima dolžnik tudi več drugih možnosti. Bistvo: zagotovo lahko stranka SD sama pripravi boljši, predvsem pa smiseln, predlog. Trošenje energije z obrambo na hitro skupaj zmetanega teksta nima smisla. Raje me presenetite z boljšim,” je v zaključku navedel Masten.
Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button