Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Slovenija

Dr. Rok Snežić analizira: Ali se novinarji spletnega medija necenzurirano.si izmikajo plačilu davka

cirmanvukovičmodic
Necenzurirano. (Foto: Demokracija)

Januarja 2016 so štirje nekdanji novinarji časopisa Dnevnik Primož Cirman, Vesna Vuković, Suzana Rankov in Tomaž Modic ustanovili družbo Providentia d.o.o. Kot vidimo iz njihovih člankov, je bil očitno glavni namen ustanovitve te njihove družbe medijski napad na Janeza Janšo, SDS in vse kar je povezano z njima. To je razvidno tudi iz njihove spletne strani, saj več kot 70 % člankov z negativnimi zapisi namenijo Janezu Janši, SDS in trenutni vladi.

Vse to bi lahko razumeli, če bi oni bili pojem poštenosti in pripadnosti slovenskemu proračunu, to pomeni, da bi ustvarjali visoke prihodke in visoke dobičke ter s tem plačali visoke davke. Toda pri njih je drugače. Oni ustvarjajo visoke prihodke, nizke dobičke in plačajo skoraj nič davka. Kot dokaz mojih navedb si oglejte njihovo poslovanje v zadnjih štirih leti:

 

Kot je razvidno iz tabele, vse kar podjetje zasluži, nekdo izstavi svoje račune in pobere denar iz podjetja. Predvidevam, da so to ta isti novinarji, saj imajo vsi novinarji svoje s.p. in kot izhaja iz podatkov Ajpesa, normirane s.p. To pomeni, da davek plačujejo po stopnji 4 %, namesto, da bi v podjetju plačevali po stopnji 19 % in nato še davek na izplačane dividende 27,5 %, kar znese več kot 40,0 %. To pomeni, da plačajo desetkrat manj davka, kot bi morali.

tabela

(vir: Škandal24)

Poslovanje te družbe je bilo od samega začetka zelo nenavadno, saj ta družba, ki že štiri leta nima nobenega zaposlenega, ustvarja visoke prihodke in zanemarljiv dobiček. Mnogi se prav gotovo sprašujete kako je to mogoče. Enostavno. Navzven nastopaš kot d.o.o., nimaš nobenega zaposlenega, saj za tebe delajo normiranci, ki ta denar potem izčrpajo iz podjetja s fiktivnimi računi.

Izčrpavanje denarja s fiktivnimi računi

Leta 2018 je to združbo zapustila Suzana Rankov, ki je kot po čudežu dobila službo na novoustanovljeni družbi Dejana Židana, Slovenski državni gozdovi d.o.o. in prihodki novinarske družbe so se zmanjšali za četrtino. Ta služba ji je očitno predstavljala poplačilo njenih negativnih člankov o Janezu Janši in SDS.

Če bi bili imenovani zaposleni v Providentii d.o.o. in bi imeli normalno novinarsko plačo, ki pripada novinarju – partnerju (lastniku podjetja), bi le-ta znašala najmanj bruto 3.000,00 evrov. V tem primeru bi državi mesečno plačali 1.607,00 evrov prispevkov in dohodnine, sedaj ko poslujejo kot s.p. novinarji, pa denar izčrpajo iz podjetja in na ta način plačajo mesečno manj kot 550,00 evrov.

To pomeni, da s to telovadbo, vsak od njih državo mesečno prikrajša za 1.050,00 evrov, kar mesečno pomeni 3.150,00 evrov, oziroma letno 37.800,00 evrov in v štirih letih, kolikor poslujejo na ta način pa, neverjetnih 151.200,00 evrov. Če k temu dodamo še dve leti (2016 in 2017), ko je z njimi na identičen način poslovala tudi Suzana Rankov, se ta znesek poveča na 176.400,00 evrov.

Ko pogledamo te njihove davčne mahinacije je jasno, da njim zaradi visokih slovenskih davkov ni potrebno iti v BiH, saj so si davčno oazo ustvarili kar v Sloveniji.

 

Dr. Rok Snežić, univ. dipl. prav.
(davčni svetovalec z licenco)

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Kdo je najbolj nesposoben za predsednika vlade?

Tanja Fajon, evropska poslanka SD
Luka Mesec, poslanec Levice
Alenka Bratušek, predsednica SAB
Marjan Šarec, predsednik LMŠ

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Da se izognemo nepotrebnemu: Čordić bi se lahko pisal tudi Novak, Macron, Merkel ali Kurz, zame ni nobene razlike. Napisal bi enako. Zlatko Čordić...

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...