Politika

Dr. Boštjan M. Zupančič o postopku nadzora nad NPU, ki ga je uvedel Hojs: Ministrova odredba je popolnoma zakonita!

Vztrajni nasprotniki vlade se tako vneto trudijo, da bi vlado zrušili bodi na začetku s pomočjo napadov na ministre, med katerimi je tudi notranji minister Aleš Hojs.

 

Zaradi neurejenih zadev na policiji in v preiskovanih zadevah se je minister Hojs odločil za revizijo postopkov, za katere podaljški tranzicijskih omrežij trdijo, da so nedopustne (saj gre za primere težke par milijard evrov) in ministra pozvali k zaustavitvi teh postopkov. Za mnenje smo povprašali strokovnjaka za kazensko procesno pravo dr. Boštjana M. Zupančiča, ki pravi: “S stališča Zakona o upravnem postopku je ministrova odredba popolnoma zakonita, prav tako pa po drugi strani mora policist oziroma tožilec izpeljati tisto, kar je minister za notranje zadeve odredil, saj so del izvršilne oblasti.”

 

Notranji minister Aleš Hojs je odredil revizijo nekaterih že zaključenih kriminalističnih preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu. Podaljški tranzicijskih omrežij trdijo, da gre za nedopusten poseg (saj gre za pokradene milijarde evrov) zato so ministra pozvali k zaustavitvi teh postopkov pod pretvezo, da so navodila, ki jih je spisal minister nedopustna, čeprav je delo ministra, da daje organu v sestavi obvezna navodila za delo ter mu naloži, da v mejah svoje pristojnosti opravi določene naloge ali sprejme določene ukrepe ter mu o tem poroča, kot je to na primeru omenjene notranje preiskave.

Ne glede na to, da so nekateri poudarjali in podpirali ustavno-pravno teorijo o tem, da bi moral minister imeti utemeljen sum za sam postopek, je bila odredba zakonita. Na celotno zadevo pa je vseeno potrebno pogledati z dveh stališč. “S stališča Zakona o upravnem postopku je ministrova odredba popolnoma zakonita,” je dejal nekdanji ustavni sodnik in sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice Boštjan M. Zupančič. Drugi vidik celotne zadeve pa je po njegovem tudi vidik delitve oblasti. “Kot policija, kot tudi tožilstvo sta del izvršilne veje oblasti. Vrh policijskih in notranje-zadevnih aktivnosti pa je ministrstvo za notranje zadeve. Če minister odredi, da mora policija določene stvari izvesti po zakonu, o tem ni nobenega dvoma, da je policist oziroma tožilec dolžan izpeljati tisto kar je minister za notranje zadeve izrecno odredil,” je še obrazložil Zupančič.

“Če minister odredi, da mora policija določene stvari izvesti po zakonu, o tem ni nobenega dvoma, da je policist oziroma tožilec dolžan izpeljati tisto kar je minister za notranje zadeve izrecno odredil,” je prepričan dr. Zupančič. (Foto: Nova24TV)

 

Kot pravniki tudi Hojs prepričan, da je postopek popolnoma zakonit

Minister Hojs je v pogovoru z nami povedal, da je postopek popolnoma zakonit, kar so potrdili tudi ugledni pravniki. “Sam ocenjujem, da so vse stvari, ki sem jih zahteval oziroma v teh usmeritvah podal direktorju policije, povsem zakonite. Moram samo povedati, da se samo del usmeritev nanaša na te preiskave, torej samo en del usmeritev, ki se nanaša na konkretne predloge. Precejšen del usmeritev pa se nanaša na to, da bo potrebno izboljšati zakonske okvire, notranje pravilnike, organizacijske in kadrovske resurse, zato da bo Nacionalni preiskovalni urad deloval bolj učinkovito,” se je za Nova24TV odzval notranji minister Hojs.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs (Foto: Nova24TV)

 

Minister nima prisojnosti pri preiskavi postopkov, ki še potekajo, ima pa pristojnost, da preuči postopke, ki so že  zaključeni. Kar pa se tiče samih preiskav o katerih je v zadnjih dneh kar precej govora, moram povedati, da so sicer vse preiskave s strani tožilstva za katere je zahtevan izredni nadzor, oziroma revizija teh postopkov že zaključena. Torej tožilstvo nobenega od teh primerov ne usmerja več, ker je vsakega posebej že zaključilo in o tem, da je stvar povsem zakonita so poudarili tudi eminentni pravniki kot je Zupančič in še mnogo kdo,” je še obrazložil Hojs.

Medtem pa sam nisem zasledil, da bi do danes kdorkoli razkril tiste neimenovane stroke, ki je bila v zadnjih dneh mnogokrat omenjena, od te neimenovane stroke sem zaenkrat zasledil predavatelja na višji kriminalistični šoli,” je še odgovoril Hojs na omenjene obtožbe Miroslava Žaberla, da se minister nezakonito vtikuje v delo policije.

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button