Covid19

Dr. Borut Štrukelj: Cepivo je tisočkrat varnejše, kot so neke običajne kontracepcijske tablete, pa jih ves svet uporablja že leta in leta!

“Če (cepivo) primerjamo s kontracepcijskimi tabletami, je tam 1100 venskih tromboz na milijon, tukaj pa je nekaj primerov na milijon. Potem lahko rečemo, da je cepivo tisočkrat varnejše, kot so neke običajne kontracepcijske tablete, pa jih ves svet uporablja že leta in leta,” je za Radio Slovenija v luči polemik okoli varnosti cepiv pojasnil dr. Borut Štrukelj z ljubljanske Fakultete za farmacijo. 

 

Čeprav je minilo že več kot leto dni, odkar se nam je na račun novega koronavirusa življenje obrnilo na glavo, še vedno obstajajo nekateri posamezniki, ki ne verjamejo v obstoj virusa in ne zaupajo ukrepom za zajezitev virusa. Zdravstvena stroka je enotna, da je edino cepljenje tisto, ki nas lahko vrne nazaj v normalnost. Kot so že večkrat poudarili, je cilj cepljenja predvsem zmanjšati število smrti in število hospitalizacij zaradi covida-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka covid-19 in razbremeniti zdravstveni sistem. Navkljub temu pa se po spletu širijo raznovrstne teorije zarote češ, kako naj bi bila cepiva nevarna.

Ker se največ dvomov v javnosti pojavlja okrog cepiva AstraZeneca, je Evropska agencija za zdravila (EMA) cepivo vzela pod drobnogled in se dokopala do ugotovitve, da je potrebno neobičajne krvne strdke z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva britansko-švedske družbe AstraZeneca proti covidu-19. Obenem je potrdila, da koristi od cepiva še vedno ostajajo večje od tveganj. Odbor agencije za varnost zdravil je tako ugotovil “možno povezavo” med AstraZenecinim cepivom in zelo redkimi primeri neobičajnih krvnih strdkov v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov. Pri tem so upoštevali vse dokaze, ki so trenutno razpoložljivi. Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović je v tako v luči tega poudarila, da Slovenija strategije cepljenja ne bo spreminjala. Cepivo bo tako rezervirano za prebivalstvo v starostni skupini od 60 do 65 let.

Cepivo tisočkrat varnejše, kot neke običajne kontracepcijske tablete


Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani je poudaril, da je bila odločitev EME pričakovana. Potrdili so namreč povezavo med strdki in cepivom. “Ugotovili so, da je to tako redek pojav, da prevlada varnost. To cepivo je varno. Če primerjamo s kontracepcijskimi tabletami, je tam 1100 venskih tromboz na milijon, tukaj pa je nekaj primerov na milijon. Potem lahko rečemo, da je cepivo tisočkrat varnejše, kot so neke običajne kontracepcijske tablete, pa jih ves svet uporablja že leta in leta,” je povedal za Radio Slovenija.

Foto: Pixabay

Kot lahko vidimo dandanes, je uporaba kontracepcije široko razširjena, čeprav pri tej obstaja možnost pojavljanja strdkov. Ginekologinja in raziskovalka prof. dr. Helena Meden Vrtovec je za Delo pred časom pojasnila, da vse kontracepcijske tabletke lahko povzročajo krvne strdke. “Spremeni se sestava krvi in pojavijo se določeni dejavniki, ki so udeleženi pri strjevanju. Tiste ženske, ki jemljejo tabletke, morajo pri dvigu telesne teže za najmanj pet kilogramov, glavobolu, spremembah na koži in alergičnih reakcijah takoj obiskati ginekologa. Delež zapletov pa je tako majhen, da se testi za ta obolenja ne delajo rutinsko, ampak je treba narediti zelo natančno usmerjeno anamnezo pri tistih, ki začnejo jemati tabletke.”

Tudi iz navodil za uporabo kontracepcijskih tabletk je tako mogoče prebrati, da se tveganje za nastanek krvnega strdka v primerjavi z ženskami, ki ga ne uporabljajo, poveča. “Krvni strdki lahko nastanejo v venah in arterijah. Okrevanje po krvnih strdkih ni vedno popolno. V redkih primerih lahko ostanejo resne trajne posledice ali zelo redko pride do smrti. Pomembno je, da veste, da je skupno tveganje škodljivih krvnih strdkov majhno.” Če torej polemik okoli kontracepcijskih tabletk ni, čeprav je znano kakšni so lahko stranski učinki, čemu jih je toliko okrog cepiv?

 

Glede na to, da se ponekod pojavljajo tudi dvomi v etičnost cepiv, kot je cepivo AstraZenece, je Štrukelj po poročanju STA nedavno tudi pojasnil, da razvoj samega cepiva temeljil na celici, ki je bila pred desetletji izolirana iz spontano splavljenega zarodka in je bila nato miljardokrat prenesena v laboratorijih. Poudaril je, da cepivo ne vsebuje celic nerojenih otrok, zato le to ni moralno sporno. Ob tem je dodal, da je potrebno zavedanje, da so vsa biološka zdravila narejena na podlagi takšnih celic.

Redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani Borut Štrukelj. (Foto: STA)

Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc je za Odmeve javnost pomirila, da smo na pojav takšnih morebitnih stranskih učinkov, ko osebi padejo trombociti, poleg pa se pojavijo krvni strdki, pripravljeni. “Čeprav bi po statistiki lahko rekli, da se bo pri nas pojavil en primer, če sploh,” je pojasnila. Po besedah Lejko Zupančeve gre za sindrom, ki ga pri nas poznamo. Ta na primer nastane pri nizkem odstotku ljudi, ki prejmejo zdravilo proti strjevanju krvi.

“Imamo diagnostične možnosti in poznamo klinično sliko”. Povedala je, da se simptomi razlikujejo od navadnih stranskih učinkov do katerih prihaja pri cepljenju. “Običajni stranski učinki se pojavijo takoj, navadno prvi dan, in vključujejo vročino ter lokalne stranske učinke. Pri omenjenem sindromu pa se lahko pojavijo modrice, težje dihanje, nekateri nevrološki sindromi,” je pojasnila.

Tatjana Lejko Zupanc (Foto: STA)

Podatki o varnosti in učinkovitosti cepiva proti covidu-19 so verodostojni


Kljub temu, da nekateri poskušajo ustvariti vtis, da cepiva niso varna, ker je njihov razvoj potekal hitro, stroka poudarja, da je do hitrega razvoja cepiv je prišlo v želji po obvladovanju koronavirusne bolezni, ki je korenito spremenila ves svet. Vsa cepiva morajo iti namreč skozi enake točno določene procese, za kar poskrbijo ustrezne inštitucije. Cepiva proti covidu-19 so bila preizkušena v kliničnih testiranjih, v katerih je sodelovalo več deset tisoč ljudi. Res je bila časovnica strnjena, vendar se je upoštevalo vse pomembne vmesne korake, spremljanje in ocenjevanje varnosti cepiv pa se bo nadaljevalo tudi, ko bodo cepiva v splošni uporabi.

Pravila za registracijo cepiv so za vsa cepiva enaka, podatki o varnosti in učinkovitosti cepiva proti covidu-19 pa so verodostojni, je jasna stroka.

Nazorna primerjava, ki jo je podal Štrukelj, nedvomno kaže, da so dvomi v cepivo odveč. Še posebej v luči dejstva, da so cepiva tisočkrat varnejša, kot kontracepcijske tabletke, ki so pri ženskah v široki uporabi. Potrebno je vendarle zavedanje, da so koristi od cepiva še vedno večje od tveganj.

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button