Svet

Danska se zavzema za omejitev števila prebivalcev neevropskega izvora v svojih soseskah

Danska je napovedala, da bo omejila število prebivalcev neevropskega izvora v soseskah na 30 odstotkov, da se s tem zmanjša tveganje za nastanek verskih in kulturnih vzporednih družb.

Socialdemokratska vlada je v sredo predstavila osnutek zakona in napovedala, da se bo zakonodaja nanašala na obdobje naslednjih desetih let.

Že nekaj časa za Dansko velja, da ima eno najbolj restriktivnih evropskih preseljevalnih politik, ki jo je socialdemokratska premierka Mette Frederiksen nadaljevala od prihoda na oblast, junija 2019.

Po besedah ​​ministra za notranje zadeve Kaareja Dybvada Beka, preveč “nezahodnih” tujcev na enem območju povečuje tveganje za pojav verskih in kulturnih vzporednih družb. Ob tem je navedel, da bo izraz “geto”, ki se uporablja za označevanje prikrajšanih sosesk, iz nove zakonodaje črtan. “Izraz geto je zavajajoč … Mislim, da prispeva k temu, da se zasenčeni velika količina dela, ki mora biti opravljena v teh soseskah,” je dejal.

Ta izraz se je do sedaj zakonito uporabljal za označevanje katere koli soseske z več kot 1000 prebivalci, kjer je bila več kot polovica “nezahodnega” izvora in ki je izpolnjevala vsaj dva od štirih kriterijev. Štirje kriteriji pa so bili: več kot 40 odstotkov prebivalcev je brezposelnih; več kot 60 odstotkov 39–50-letnikov nima srednješolske izobrazbe; stopnja kriminala je trikrat višja od državnega povprečja; prebivalci imajo bruto dohodek 55 odstotkov nižji od regijskega povprečja. Petnajst danskih sosesk trenutno spada v to kategorijo, 25 drugih pa velja za “ogrožene”. Seznam se posodablja vsak december.

Sprejem zakona je pričakovan

O predlogu zakona bodo razpravljale tudi ostale politične stranke. Pričakovati je, da bo zakon sprejet, čeprav datum glasovanja še ni točno določen. Po statističnih podatkih Danske je 11 odstotkov od 5,8 milijona prebivalcev tujega izvora, od teh je 58 odstotkov takih, ki prihajajo iz države, ki velja za “nezahodno”. Na začetku tega meseca je Danska postala prva evropska država, ki je sirskim migrantom sporočila, da se morajo vrniti v domovino, saj je zdaj v njihovih državah varno.

Foto: epa

Mattias Tesfaye, danski minister za priseljevanje, je prejšnji mesec dejal, da je bila država od samega začetka odprta in poštena do migrantov, ki prihajajo iz Sirije. “Sirskim migrantom smo jasno povedali, da je njihovo dovoljenje za bivanje začasno. Lahko se ukine, če zaščita ne bo več potrebna,” je dejal in dodal prepričanje, da je potrebno ljudem pomagati, dokler je to potrebno. Ko pa se pogoji za bivanje doma izboljšajo, je prav da pride do vrnitve, je zatrdil po navedbah Daily Maila. Vladajoča socialdemokratska stranka je zavzela ostro protimigracijsko držo. Premierka Mette Frederiksen je namreč obljubila izvajanje politike, ki si je za cilj postavila, da v državi ne bo več prosilcev za azil.

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button