Svet

Novo razkritje: Covid se je v ZDA pojavil že pred božičem leta 2019

Nova analiza, kjer so preučevali vzorce krvi 24 tisoč Američanov, odvzetih na začetku lanskega leta, je največja študija v zadnjem času, ki kaže, da se je novi koronavirus v ZDA pojavil že decembra 2019, tedne preden so zdravstveni delavci prepoznali prve primere okužbe.

Analiza sicer ni v celoti končana, zato so nekateri strokovnjaki še vedno sumničavi. Če bi bil svet prej informiran o obstoju virusa, bi lahko zabeležili manj smrtnih žrtev. “Študije so precej dosledne,” je zatrdila Natalie Thornburg iz Ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC).

Redki primeri so bili, preden so se vsega skupaj zavedali


“To so bili verjetno zelo redki in občasni primeri, ki so se zgodili, preden smo se vsega skupaj zavedali. Vendar so se primeri začeli širiti šele konec februarja,” je dejala Thornburgova, vodja skupine za imunologijo respiratornih virusov CDC. Ti izsledki dodatno potrjujejo, kako nujno je sodelovanje pri prepoznavanju nastajajočih virusov v najkrajšem možnem času, je dodala.

Pandemija koronavirusa se je pojavila v kitajskem Wuhanu že konec leta 2019. Uradno so o prvi okužbi v ZDA poročali pri moškem iz zvezne države Washington, ki se je 15. januarja vrnil iz Wuhana in štiri dni pozneje poiskal zdravniško pomoč.

Uradniki Ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni so sprva dejali, da je okužba, ki je začela nastanek ameriške pandemije, prišla v državo od sredine januarja do začetka februarja. Toda raziskave iz takratnega časa, vključno z nekaterimi, ki jih je opravil CDC, kažejo, da se je prej pojavilo že nekaj okužb.

Najnovejšo študijo, objavljeno v torek na spletu v reviji Clinical Infectious Diseases, je objavila skupina, ki vključuje raziskovalce iz Nacionalnega inštituta za zdravje. Analizirali so vzorce krvi več kot 24 tisoč ljudi po vsej ZDA, ki so bili zbrani v prvih treh mesecih leta 2020 v okviru dolgotrajne študije z imenom “Vsi mi”, katere cilj je, da nekaj let spremljajo milijon Američanov.

Oseba v Illinoisu je bila že okužena na božični večer

Raziskovalci so v krvi iskali protitelesa, ki jih smatrajo kot dokaz okužbe s koronavirusom in jih je mogoče odkriti že dva tedna po prvi okužbi. Raziskovalci pravijo, da se je sedem udeležencev študije, trije iz Illinoisa in po en iz Massachusettsa, Mississippija, Pennsylvanije in Wisconsina, okužilo prej, kot je bil prijavljen prvi primer okužbe v teh državah. “Eden od udeležencev iz Illinoisa je bil okužen že na božični večer,” je povedala Carrie Althoff, izredna profesorica na šoli za javno zdravje Johns Hopkins Bloomberg in glavna avtorica študije.

Težko je ločiti protitelesa, ki nevtralizirajo SARS-CoV-2, virus, ki povzroča covid-19, od protiteles, ki se borijo proti drugim koronavirusom, vključno s tistimi, ki povzročajo prehlad. Raziskovalci so v študijah uporabili več vrst testov, da bi zmanjšali lažno pozitivne rezultate, vendar nekateri strokovnjaki menijo, da je še vedno mogoče, da so nekateri pozitivni primeri iz leta 2019 predstavljali okužbe z drugimi koronavirusi, ne pa konkretno z novim koronavirusom.

“Čeprav je velika verjetnost, da je bil virus v ZDA vnesen veliko prej, kot se je prej mislilo, to ne pomeni, da gre za dovolj močne dokaze, da lahko spremenimo naše razmišljanje o tem,” je dejal William Hanage, strokovnjak za dinamiko bolezni iz univerze Harvard. Raziskovalci še namreč ne vedo, če so udeleženci študije pred okužbo potovali iz ZDA, poroča Index.

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button