Družba

Covid-19 ne izbira žrtev. Odšel je dr. Ante Kovačević, žrtev UDBE in politični zapornik!

Že v prvem valu epidemije virusa COVID-19 sem poznal družino sorodstva, ki je prebolela to nevarno bolezen. Takrat je to bilo še nekaj oddaljenega, ki nekoga ne prizadene kar tako, zdelo se je celo nekaj sramotnega. Pa temu seveda ni tako. Toda že v prvem valu epidemije je v moji občini (Šmarje pri Jelšah) umrlo 38 ljudi. Kar se tiče občinskih primerjav glede na število prebivalcev smo plačali daleč najvišjo ceno.

V drugem valu epidemije pa ni nič več tako kot je bilo v prvem. Kar nekaj okuženih v moji občini, pa tudi v moji vasi poznam osebno. K sreči gre za mlajše ljudi, ki so bolezen prestali brez velikih težav.

Kljub res dobrim zaščitnim ukrepom je bolezen prizadela dva ministra. Anže Logar je že zdrav in v polni delovni formi, Andrej Vizjak, pa kot vem nima, posebnih težav, vsaj za sedaj ne. Naj tako ostane. Tudi Državni zbor ni imun, okužba je prizadela že nekaj poslancev, med njimi vodjo poslanske skupine SDS Danijela Krivca, ki za sedaj nima težav, ter seveda še nekatere druge poslance in strokovne sodelavce.

Toda najhujše so smrti. Nekje sem prebral stavek, da bomo epidemijo vzeli resno šele takrat, ko bo vsak od nas poznal nekoga, ki je hudo zbolel ali celo umrl. Zdi se mi, da je imel prav. Za posledicami Covid-19 je včeraj umrl dr. Ante Kovačević, tako poročajo mediji. Vem, da večini med vami ta podatek ne pove kaj veliko. Toda gre za 69. let starega hrvaškega političnega zapornika, žrtev UDBE, kasneje politika, ter seveda vrhunskega intelektualca, ki sem ga osebno spoznal leta 2014 v Ljubljani. To je bil čas, ko je izdal knjigo “Človek in njegova senca” (Čovjek i njegova sjena).

Takrat se je v hotelu Slon v Ljubljani odvijal dogodek, ki ga kot poslanec Državnega zbora RS nikakor nisem želel zamuditi. Nekdanji politični zapornik David Tasič in Odbor 2014 (ustanovljen je bil za zaščito pravic takrat krivično zaprtega Janeza Janše) sta organizirala okroglo mizo, ki jo je vodila poslanka SDS Eva Irgl. Osnovni namen okrogle mize je bil v predstavitvi knjige Romana Leljaka “Speča Udba” in že omenjene knjige Kovačevića.

Poslanec SDS dr. Vinko Gorenak, (Foto: STA)

Kekić razkril, kako je Udba sledila Kovačiću

Toda celoten dogodek je zasenčila druga oseba – Željko Kekić. Kdo je Željko Kekić? Takrat je tudi zame povedal veliko tega, česar nisem vedel, čeprav mislim, da o nekdanji Udbi vsaj nekaj malega vem. Svojo življenjsko zgodbo je Kekić povedal kar sam. Tam nekje okoli leta 1980 je bil pripadnik UDBE in med drugim je bil zadolžen za nadzor Kovačevića. Natanko je pripovedoval kako je UDBA sledila Kovačeviću, takrat študentu na Dunaju vse od Doboja v Bosni in Hercegovini, preko Slovenije do Dunaja in nazaj. Kovačević je bil nato leta 1981 aretiran in na montiranem procesu je bil obsojen na zaporno kazen. Kekić je kasneje izstopil iz UDBE, v okolici Karlovca je poiskal Kovačevića in se mu predstavil, ter povedal, kaj je počel pred aretacijo Kovačevića.

Virus covid-19 žrtev ne izbira
Kaže, da sta v tistem času postala celo prijatelja, saj sta poudarjala, da mora krivec krivdo priznati (Kekić) in da mu mora žrtev krivdo odpustiti. Tudi zato na njegovi knjigi v ospredju Kovačević, za njim pa Kekić. In dr. Ante Kovačević se je torej včeraj v 69. letu starosti poslovil kot še ena žrtev virusa Covid-19. Virus covid-19 žrtev torej ne izbira. Sem torej že med tistimi, ki osebno pozna že veliko obolelih za virusom covid-19, osebno pa sem poznal tudi njegovo prvo smrtno žrtev dr. Anteja Kovačića. Že do sedaj sem se natančno držal zaščitnih ukrepov, od sedaj dalje pa se jih bom še bolj. Za zaključek pa še slika naslovnice knjige dr. Kovačevića, avtor je v ospredju, v ozadju pa je Kekić.

Foto: Blog dr. Vinka Gorenaka

dr. Vinko Gorenak

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button