Politika

Charles Michel opravil razgovor o enaki dostopnosti do cepiv!

Šest premierjev članic EU, med njimi predsednik vlade Janez Janša, ki so minuli petek v skupnem pismu pozvali k enakemu dostopu do cepiv, se je danes virtualno srečalo s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom.

 

Obvestilo o tem je skupaj z videoposnetkom na Twitterju objavila tiskovna služba Sveta EU. Podrobnejših informacij za zdaj ni.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je v sredo, 17. marca 2021 preko spleta sestal s premierji Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Bolgarije, Češke in Latvije, ki so minuli petek v pismu pozvali k zagotovitvi enakega dostopa do cepiv vsem članicam, majhnim in velikim. Izpostavili so, da v nasprotju z dogovorom, da je treba cepiva članicam razdeliti ob enakem času in po načelu pro rata, torej sorazmerno glede na prebivalstvo, v minulih dneh ugotavljajo, da farmacevtska podjetja cepiv posameznim članicam ne dobavljajo na podlagi enakega pristopa in načela pro rata.

 

To je po mnenju voditeljev v nasprotju z duhom evropske solidarnosti in lahko ustvari ogromne razlike med članicami pri spoprijemanju s pandemijo covida-19, zato so predsednika Evropskega sveta Michela pozvali k čimprejšnji razpravi o razdeljevanju cepiv na vrhu.Voditelji članic unije se bodo sicer konec prihodnjega tedna sestali na rednem dvodnevnem marčnem zasedanju. Srečanja skupin voditeljev z Michelom so običajno del priprav na vrh. Podrobnejših informacij o pogovoru za zdaj ni bilo mogoče pridobiti.

Šesterica premierjev zahteva hitro ukrepanje Evropske Komisije pri dobavi cepiv

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je peterico kolegov v sredo gostil na hibridnem – delno fizičnem, delno virtualnem – sestanku na Dunaju. Zavzeli so se za pravičnejšo razdelitev cepiv proti covidu-19 v EU, saj da bi se lahko v nasprotnem primeru unija znašla v politični krizi.

V Evropski komisiji sicer izpostavljajo, da se o razdeljevanju cepiv pogajajo članice. Izhodišče je sistem pro rata glede na prebivalstvo, vendar se lahko države odločijo drugače, kar potem vodi v neenakomerno porazdelitev cepiv.

Slovenija na primer celotnega deleža, ki bi ji v prvem in drugem četrtletju pripadel po sistemu pro rata, ne dosega, ker lani decembra ni sodelovala v drugem krogu nabave cepiva BioNTecha in Pfizerja. Tako sta se poleg nje tedaj odločili le še Slovaška in Bolgarija, kažejo številke, o katerih razpravlja usmerjevalni odbor. Gre za prvo pogodbo z BioNTechom in Pfizerjem, v okviru katere je bilo najprej na voljo 200 milijonov odmerkov, nato pa še dodatnih 100 milijonov odmerkov. Ko so članice razdeljevale 100 milijonov odmerkov, ni Slovenija naročila ničesar.

Luka Perš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button