Informer
Spletni posrednik informacij

Britance znova zajela nakupovalna mrzlica, s polic pograbili toaletni papir, trgovske verige mirijo!

0

V Veliki Britaniji so pozvali kupce naj se izognejo paničnim nakupom v strahu pred omejitvami zaradi koronavirusa covid-19. V zadnjem tednu so tako ponovno zaznali panične nakupe, kjer so kupci skoraj izpraznili police s toaletnim papirjem, zamrznjeno hrano in izdelki z daljšim rokom trajanja. Trgovci pravijo, da ni razloga za paniko, saj so na novi val epidemije pripravljeni, vendar so kljub temu zabeležili dvakrat večjo prodajo in število naročil zaradi naraščajoče panike. 

Britanci si želijo zmanjšati prisotnost panike med kupci, hkrati pa so se poklonili vsem trgovcem, ki so med pandemijo zagotavljali hrano. “Potrošnike pozivamo, da so obzirni do drugih in kupujejo običajne količine,” je pozval direktor za hrano in trajnost na britanskem konzorciju za trgovino Andrew Opie“Oskrbovalne verige so močnejše kot nikoli prej in nismo zaznali nobenih težav, ki bi povzročale dostopnost hrane ter ostalih dobrin zaradi možnih prihodnjih omejevalnih ukrepov,” je še dodal in s tem želel pomiriti javnost, je poročal Daily Mail.

 

Ne glede na besede Opia pa so supermarketi že povečali varovanje pred poslovalnicami in dvakratno povečali dostave. “Nekateri ljudje so definitvno pričeli panično nakupovati. V tem vikendu smo imeli kar 4 tisoč več izdelkov kot običajno,” je povedal eden izmed prodajalcev v Birminghamu. “Medtem ko smo bili pred meseci priča paniki, ki je še nismo doživeli, smo tokrat nanjo pripravljeni,” je še obrazložil.

w 55966300
Marca so bile police v trgovinah zaradi paničnih nakupov ponekod popolnoma izpraznjene (Foto: epa)

“Pravkar sem končal izmeno in sem opazil, da nekaj kupcev ponovno panično nakupuje. Prosim ne nakupujte panično, saj ni nobene potrebe po tem!” Pa je nekdo zapisal na svojem Twitter profilu. Panika pa se je dejansko pričela, ko je je trgovec Morrisons objavil, da bo pred vrata ponovno postavil varnostnike, ki bodo omejili število kupcev v trgovini.

Po Twitterju ponovno zaokrožile slike izpraznjenih polic
Zaskrbljeni potrošniki so preko vikenda delili fotografije njihovih lokalnih trgovin, kjer so prikazali, kako so police ponovno izpraznjene. Na eni izmed fotografij so bile prikazane prazne police v trgovini ASDA v Londonu, kjer je bilo na polici le še nekaj paketov žitaric. Drug kupec pa je objavil sliko police v Tescu, kjer je bila vidna zelo nizka zaloga toaletnega papirja, a še ni bil popolnoma izpraznjena. “To je moj lokalni Tesco! Ljudje so ponovno pričeli panično nakupovati! Ne glede na to, da trgovine ostajajo odprte,” je ocenila situacijo ena izmed uporabnic Twitterja. Zaradi panike kupcev so tako osebe že pričele panično zapisovati: “Se že dogaja.”

w 55751354
Foto: epa

Naročila v spletnih trgovinah ponovno segajo v nebo
Vrednost naročil se je v Tescu zaradi panike kupcev tako povečala iz 600 tisoč funtov na 1,5 milijona funtov. Spletna trgovina Asda je povečala vrednost dobav izdelkov za 65 odstotkov – vrednost naročil se je tako povečala iz 450 tisoč funtov na 700 tisoč funtov. Za naročila v spletni trgovini Ocado je potrebno čakati tri dni, v Sainsburyju pa so prav tako zaznali zelo veliko povpraševanje. Zaradi povečanega povpraševanja so se spletni trgovci odločili svoje kupce že vnaprej opozoriti na daljši dobavni čas produktov. Spletni trgovci so se tako odločili, da bodo dali prednost dobave najprej ranljivim skupinam, nato pa še ostalim.

w 02451126
Spletna trgovina trgovske verige Asda je zaradi naraščujoče panike svoj promet povečala za 60 odstotkov. (Foto: epa)

Britanski premier Boris Johnson pa je sicer že napovedal, da se lahko zgodi, da bodo morali ponovno zaostriti ukrepe, za ponovno rast okužb pa krivi britansko javnost. Ker se je število okužb in smrti ponovno povečalo, vladni strokovnjaki trdijo, da ne bo druge možnosti kot ponovna uvedba ukrepov. Kljub temu želi vlada prilagoditi sistem omejevalnih ukrepov, s katerimi bi izmenjevali obdobja določenih strožjih ukrepov, vključno s prepovedjo socialnih stikov med gospodinjstvi in zaprtjem gostinskih lokalov. Vlada bi ukrepe umaknila glede na stanje z epidemiološko sliko, medtem ko bi šole zaprli le v skrajnem primeru.

Sara Kovač

Objavite komentar