Politika

Boj za prvo mesto naslednice Zveze komunistov: Fajonova se boji konkurenta Prednika, težave tudi v nižji podpori SD

Dodatna težava za Tanjo Fajon pa je neusmiljeno dejstvo, da stranka Socialni Demokratov po vseh anketah javnega mnenja spet upada volilna podpora in da je fenomen “voditeljice Fajonove” – po vsaj nenavadnem odhodu  Dejana Židana – dejansko zelo hitro skopnel,” analizira dogajanje pred bližajočim se kongresom Socialnih demokratov novinar Bojan Požar.

Panika na terenu podpornikov vršilke dolžnosti predsednika v stranki Socialnih demokratih Tanje Fajon je več kot očitna. Pred bližajočim se volilnim kongresom stranke SD, se krog okoli Fajonove vedno bolj ograjuje od protikandidata in predstavnika mlajše generacije ponosne stranke naslednice komunistov, poslanca DZ Janija Prednika. V preteklih dneh smo v našem mediju objavili nekaj anonimnih sporočil razočaranih članov SD, kjer so zatrjevali, da bi bila izvolitev Fajonove na mesto predsednice katastrofa za stranko.

Po poročanju Požareporta bi lahko protikandidat Prednik na volilnem kongresu dobil tretjino glasov, kar je še dodatna težavna okoliščina za bruseljsko milijonarko. Obupan krog Fajonove je udaril nazaj z isto taktiko – anonimko razočaranih članov o Predniku. V njej so poslancu državnega zbora očitali, da je med glasovanjem mežiškega Lokalnega odbora, Prednik s pomočjo predsednika območne organizacije SD Iršiča ponaredil korenspodenčno sejo ter zapisnik nato poslal na centralo stranke, v Ljubljano.

 

Tanja Fajon je favoritinja globoke države
Jani Prednik je za krog Tanje Fajon enfant terrible. Na parlamentarnih volitvah leta 2018 je dosegel drugi najboljši rezultat med vsemi izvoljenimi poslanci SD. Od njega je bil boljši le vodja poslanske skupine Matjaž Han. Razlika med Fajonovo in Prednikom je predvsem ta, da Prednik nima nobene večje afere s katero bi ga lahko diskreditirali. Zatorej je še nepopisan list, kar je v politiki nedvomno prednost.

Član stranke SD Jani Prednik. (Foto: STA)

Kot vsaka športna ekipa, ki se znajde v krizi in poskuša popraviti vtis z menjavo trenerja, so z enako taktiko poskušali v Socialnih demokratih zamenjati nekdanjega predsednika Dejana Židana in ustoličiti Fajonovo. A kot kažejo javnomnenjske ankete, globoka država z nekdanjo novinarko RTV in evropsko poslanko s 15 tisoč evri mesečne plače, ni in ne bo dočakala pričakovanega preboja v javnomnenjskih anketah, zaradi česar predčasne volitve za tranzicijsko levico niso intimna opcija.

Zato se že razkriva taktika, da bi umazano delo za Fajonovo opravil medijski imperij obsojenega goljufa Martina Odlazka. V Odlazkovih tabloidih so vršilko dolžnosti predsednika SD večkrat promovirali s pocukranimi intervjuji. Osrednji politični tednik Odlazkovega imperija pa izzivalno sporoča, da bi naj kar sama Fajonova prevzela pozicijo ob morebitni konstruktivni nezaupnici proti sedanji vladi in prevzela mesto predsednice vlade.

 

Spomnimo, da so prav v SD napovedovali ustavno obtožbo predsednika vlade Janeza Janše zaradi prekomernega političnega vpliva na delo slovenskega tožilstva, policije in medijev, kar pa so resnici na ljubo, za lase privlečeni argumenti, saj so tožilstvo, policija in mediji zaradi dolgoletne vladavine levice spolitizirani že v samem bistvu in so tako del problema, na katerega sedanja vlada nima nobenega vpliva.

Globoka država računa na pomoč petkovih politkolesarjev
Pri Fajonovi se pojavlja težava, da se ji njeno vsakodnevno pojavljanje v medijih ne obrestuje. Njene izjave o jedrni Evropi, vladavini prava, o pravicah žensk, kritiziranju letošnje udeležbe na Strateškem Blejskem forumu, so se izkazale za puhle. Zato formalni del stranke SD vneto sodeluje z ulico ter s pomočjo nekaterih vidnih članov, kot sta Jernej Štromajer in Vuk Čosić režirajo vsakotedenske proteste in nudijo podporo Jaši Jenullu.

Ker v Sloveniji ni naključij, so na zadnjem petkovem nezakonitem kolesarskem protestu nekateri protestniki pozivali k vzpostavitvi tehnične vlade. Na njem pa napisali, da v Sloveniji poteka že trideset let strankarsko ropanje in razprodaja premoženja. Kot smo omenili že zgoraj v članku, pa so v sveži številki Reporterja, prav Fajonovo naslikali kot tiho želje tranzicijske levice za mandatarko.

 

A problem Tanje Fajon je, da iz meseca v mesec njena stranka v merjenjih javnega mnenja izgublja podporo. Mesto v.d. predsednika SD je zasedla 29. maja 2020. V mesecu juniju je tako njena stranka imela 9,9 odstotkov podpore. V mesecu juliju se je njena stranka prebila na drugo mesto in po dolgem času premagala mejo desetih odstotkov. Ankete so ji namerile 12,3 odstotkov. V avgustu pa je zabeležila že prvi padec, saj so ji avgusta ankete namenile le 11,2 odstotka podpore. Nič ni bolje se izkazala v najnovejši septembrski anketi, ko se je priljubljenost stranke zaustavila pri 11,6 odstotkov podpore. Vendar ji vodeča stranka na anketah SDS vsak mesec pobegne za nekaj odstotkov. Tako so v zadnji anketi agencije Parsifal SDS namerili 22,1 odstotkov podpore.

 

Mariborska sodnika Slavko Gazvoda in Matjaž Štok na shodu stranke SD. (Foto: Twitter)

Kljub svoji navidezni priljubljenosti na lestvici najbolj priljubljenih politikov ji to ne pomaga popolnoma nič. A izvrševalka želja globoke države bo naredila vse ob pomoči medijskega aparata v rokah tranzicijskih sil, nevladnih organizacij, sindikatov, nekaterih antijanšistično usmerjenih sodnikov, tožilcev, kriminalistov in policistov, da z umetnimi nemiri in aferami v sedanji vladi povzroči njen padec. To pa je tudi želja veljakov bivšega režima, kateremu je Tanja Fajon goreče zvesta.

Krog Tanje Fajon pošilja anonimke o Janiju Predniku, kandidatu in nasprotniku Tanje Fajon za mesto predsednika SD. (Foto: Posnetek zaslona/ Pozareport)

Luka Perš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button