Svet

Bill Gates napovedal novo in še hujšo pandemijo

Ameriški milijarder Bill Gates sporoča, da se mora svet pripraviti na nove pandemije, ki bi lahko bile mnogo hujše od sedanje. Kot je še dejal, so pandemije del nove normalnosti.

 

Ameriški poslovnež in programer Bill Gates je prepričan, da bi se moral svet pripraviti na nove pandemije, podobno kot mora biti pripravljen na potrese, tornado ali podnebne spremembe. Na koronavirus pa gleda kot na domačo nalogo, ki jo mora človeštvo opraviti, saj po njegovem prepričanju na naslednjo pandemijo še nismo pripravljeni, a ta je lahko desetkrat hujša od trenutne ter ni znano, kdaj bi se lahko pojavila, poroča Polonia Christiana.

 

Obenem je Gates pokazal svoje navdušenje nad znanstvenim napredkom na področju cepiv. Po njegovem prepričanju gre za čudež. Če bi pandemija izbruhnila pred petimi leti, svet po njegovem ne bi v tako kratkem času pridobil ustreznega cepiva. V zvezi s tem je pozval k nasprotovanju “cepilskemu nacionalizmu”. Po njegovem prepričanju morajo vodje držav in vlad poskrbeti za pravično delitev cepiv, saj noben kraj ne bi smel biti osamljen v boju s koronavirusom.

Milijoni bodo še umrli
“Milijoni bodo še umrli preden se bo končala pandemija COVIDA-19
,” je lani v intervjuju z Zanny Minton Beddoes, glavnim urednikom britanskega The Economista, dejal Gates in dodal, “po večini, teh smrti ne bo povzročil sam virus, ampak nepripravljenost zdravstvenih sistemov in gospodarstva, da bi se spopadli s posledicami pandemije.” Toda srednjeročno je ponudil povod za upanje, saj je napovedal, da bo do konca leta 2021 relativno učinkovito cepivo v množični proizvodnji in da bo dovolj velik del svetovnega prebivalstva imuniziran, kar bo ustavilo nadaljnje širjenje pandemije.

Foto: epa

Domen Mezeg

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button