Politika

Bidnov svetovalec zaradi podpore Trumpu Janezu Janši očital, da je bil zaprt zaradi korupcije – Poglejte, kako ga je o dejstvih “podučil” slovenski premier

Državni sekretar za nacionalno varnost v razpadli vladi Marjana Šarca, Damir Črnčec, je na Twitterju objavil kritičen zapis na račun predsednika vlade Janeza Janše, ker je le-ta v ameriški predsedniški tekmi odkrito podprl republikanskega kandidata Donalda Trumpa. Črnčec meni, da se je Janša s “čivkom” nedemokratično vmešal v volitve v ZDA in da je želel preusmeriti pozornost od bojda slabega soočenja z drugim valom epidemije novega koronavirusa. Janša je s tem razjezil tudi Bidnovega svetovalca Michaela Carpenterja, ki je celo v slovenščini zapisal, da je to “sramota”. Slovenskega premierja je obtožil, da je bil dvakrat obsojen na zaporno kazen zaradi korupcije, a je Janša Carpenterju hitro vrnil žogico: Zdaj končno razume, zakaj ga Trump označuje za “močvirnika”.

Spomnimo, Janez Janša je pred dnevi “čivknil”, “da spoštujemo težko in tragično osebno življenje Joa Bidna ter nekatere njegove politične dosežke v pretklosti. A če bi bil danes izvoljen, bi bil eden od šibkejših predsednikov v zgodovini. Ko svobodni svet nujno potrebuje močne ZDA kot kdajkoli prej. Pojdi in zmagaj, Trump”.

 

Janšev zapis je izzval več kot tisoč komentarjev, med drugim tudi Bidnovega svetovalca Michaela Carpenterja. “Lol, Trump zazna izjavo slovenskega premierja, ki je bil prej obtožen in obsojen zaradi obtožb korupcije. A brez skrbi, slovenski prijatelji, čez 11 dni bomo poslali demagoški populizem na smetišče zgodovine. Sramota,” je na Twitterju jezno zapisal Carpenter, ker je predsednik slovenske vlade javno podprl Donalda Trumpa v bitki za Belo hišo.

 

Janša se je odzval relativno hitro in v svojem slogu. Carpenterju je zagotovil, da bodo vsi zunaj Združenih držav Amerike spoštovali voljo ameriških volivcev, kakorkoli se že bodo odločili.
“Upam, da boste tudi vi ravnali enako, čeprav imam nekaj dvomov, glede na videno s strani vaših podpornikov v Baltimoru,” je bil neposreden Janša, ki je nato neukega Carpenterja podučil, da je res bil trikrat poslan v zapor, prvič po obsodbi pred jugoslovanskim komunističnim vojaškim sodiščem.

“A vse primere je razveljavilo Ustavno sodišče. Smo pa v letu 2021, vse lahko preverite na spletu. Poleg tega pa še lažete. Zdaj vidim, zakaj vas Donald Trump kliče “močvirnik”. Četudi ste to zapisali pod vplivom vaših slovenskih prijateljev, vas to ne opravičuje. Upam, da se ameriška administracija nikoli več ne bo tako osmešila s takšnim kariernim diplomatom kot ste vi,” je Carpenterja okaral slovenski premier.

 

 

Kritičen zapis na račun Janše je sicer objavil tudi njegov nekdanji podpornik iz prve vrste, Damir Črnčec, ki je želel polemizirati, da se je Janša vmešal v predsedniško tekmo. Naletel je na mnogo negativnih odzivov, prevladalo pa je prepričanje, da ima predsednik vlade na svojem Twitter profilu popolno pravico izraziti svoje mnenje, kdo bi bil primernejši ameriški predsednik. Nenazadnje v demokratični Sloveniji še obstaja svoboda govora.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button