Svet

Balkanska “posla” Bojana Petana: Ob nakupu zemljišč za Terme Ilidža opetnajstil Kanton Sarajevo !

Razkrivamo še eno bosansko prevaro Bojana Petana. Medija Index in Focus sta razkrila celotno kriminalno zgodbo, kako je pri nakupu Term Ilidža na Petanove “lepe oči” izginilo na desetine milijonov evrov.

 

Čas je, da slovensko javnost spet spomnimo, kakšno podjetje so sploh Terme Čatež. Letos je na koprskem sodišču pričel teči sodni proces proti Bojanu Petanu in še nekaterim, obtoženih v primeru spornega lastninjenja Term Čatež. V senci spornega lastninjenjaTerm Čatež si je Bojan Petan privoščil še eno kriminalno zgodbo v Bosni in Hercegovini, kateri slovenska javost ve bore malo.

Kot lastnik Term riviera Ilidža v Bosni in Hercegovini so Terme Čatež postale lastnik več kot 200 hektarjev zemljišč, vrednih vsaj 150 milijonov konvertibilnih mark (malce nad 76 milijonov EUR). Lastnik zemljišča je bil dotlej Kanton Sarajevo. Petanovi so postali lastniki zemljišč, kupnino zanje pa niso plačali nikoli, temveč so izrabili “slabo finančno” kondicijo družbe Term Čatež in se za 15 milijonov evrov znebili Term Ilidža, ki jih je kupil Šaljo Mrkulić, lastnika hotela Hollywood v Sarajevu.

Poslovna hobotnica Bojana Petana je zelo kompleksna in jo je težko razložiti v enem samem članku. Prvo kot prvo je potrebno spoznati zgodovino podjetij, kjer je oz. je bil Petan lastnik direktno ali preko povezanih družb v svoji lasti.

Podjetja DZS, Terme Čatež in Marina Portorož predstavljajo srčiko udbaške ekonomije, kar pomeni, da UDBA to še vedno varuje in ne izpusti iz svojih rok. Brežičan Bojan Petan je bil pravšnja oseba za varovanje svetega grala udbovske vzporedne ekonomije. Gre le za dolgoletnega t.i. slamnatega varuha tranzicijskih sil v teh podjetjih. Letos je kot dolgoletni lastnik Petan Marino Portorož prodal poslovnemu krogu Jožeta Mermala, delnega lastnika podjetja BTC.

 

Bojan Petan in njegova poslovna hobotnica. (Foto: Posnetek zaslona- Delo)
Bojan Petan in njegova poslovna hobotnica. (Foto: Posnetek zaslona- Delo)

 

 

Ali bo roka pravice končno ujela tudi Bojana Petana zaradi spornega lastninjenja Term Čatež?


Dolenjski list, medij v lasti Odlazkovega smetarsko medijskega omrežja, je povzel pisanje STA o pričetku sodnega procesa proti Petanu zaradi spornega lastninjenja družbe Terme Čatež. Tožilstvo v Kopru ga bremeni dveh kaznivih dejanj- zlorabo položaja pri upravljanju gospodarske družbe pred predvzemom Term Čatež ter zlorabe položaja znotraj nadzornega sveta Term Čatež in  Marine Portorož.

Terme Čatež so, kot je sporočilo koprsko tožilstvo, morale zaradi odločitve na skupščini delničarjev odkupiti lastne delnice in jih nato umakniti. Za nakup so v letih 2007 in 2008 nsjeli okrog 31 milijonov evrov posojila, ki ga odplačujejo še danes.

Poleg Petana so obtoženi še Marko in Vojislav Ignjič, Matjaž Satler in večni Petanov finančni guru Bogdan Pušnik. Prav s Pušnikom je Petan izvedel marsikatero sumljivo finančno operacijo na območju držav nekdanje Jugoslavije. Vse to piše v knjigi Vzporedni mehanizem globoke države tudi Rado Pezdir.

 

Kot so poročali slovenski mediji v preteklosti, je Petan z delniškimi in posojilnimi posli v obdobju po letu 2007 finančno izčrpaval Terme Čatež. V preteklosti je Siol poročal, da so se morebitne poslovne nepravilnosti dogajale pri prodaj dveh svežnjev delnic Term Čatež, ki sta ju obvladovala Turistično podjetje Portorož in Marina Portorož. Obe družbi sta bila takrat v lasti Term Čatež.

Naslovnica bosanskega Indexa, ki razrkiva afero v višini 150 milijon konvertebilnih mark (76 milijonov EUR), kjer so osrednjo vlogo odigrali Petanove Terme Čatež. (Foto: Posnetek zaslona- Index.ba)
Naslovnica bosanskega Indexa, ki razrkiva afero odtujitve 150 milijon konvertebilnih mark (76 milijonov EUR), kjer so osrednjo vlogo odigrali Petanove Terme Čatež. (Foto: Posnetek zaslona- Index.ba)

 

Kako so Petan in druščina dobesedno oguljufali Kanton Sarajevo za več kot 150 milijonov konvertibilnih mark!

V slovenski javnosti se je zelo malo omenjalo sporno afero okrog Term Ilidža v Bosni in Hercegovini. Leta 2014 so Slovenske novice sicer poročale, da je Petan osumljen organiziranega kriminala, manipuliranja s cenami, zlorabe položaja in pranja denarja. S temi posli naj bi temeljito oškodoval založbo DZS, je poročal takrat Pop TV, navedbe pa je potrdila Kristina Jozić Sipa iz bosanske kriminalistične policije.

Ovadbo si je prislužil skupaj z nekdanjim prvim možem borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik Bogdanom Pušnikom, so poročali v Slovenskih novicah. 

 

V času lastnišva Term Ilidža so si lastniki Term Čatež privoščile še en umazan posel. Petanovo bosanske terme Ilidža so za svoje potrebe hotele kupiti zemljišče, da bi širili svojo dejavnost. Vrednost projekta so napovedovali do 200 milijonov evrov! A vse je ostalo le pri besedah. Ali vam je kaj znana zgodba iz bosanskih Trebinj, Peter Vesenjak in Bojan Petan?

Sporni finančnik Bogdan Pušnik velja za finančnega igralca poslovnega omrežja Bojana Petana. Tako se je Pušnik lani slikal na protestih v Ljubljani. (Foto: Facebook)
Bogdan Pušnik velja za finančnega igralca poslovnega omrežja Bojana Petana. Tako se je Pušnik lani slikal na protestih v Ljubljani. (Foto: Facebook)

 

 

Zato so od načelnika Novog Grada Semira Efendiča vezano na prodajo Termalne rivijere Ilidža kupili še 200 hektarjev zemljišča na atraktivni lokaciji. Zemljišča, sicer v lasti Kantona Sarajevo, so bila vredna čez 150 milijonov KM (76.753.428.27 EUR)! V nadaljevanju boste videli, kako je Petanov krog dejansko postal lastnik zemljišča, za njega pa ni plačal popolnoma nič. Končalo se je tako, da je Petan “pod pritiskom bank” prodal Ilidžo in še zaslužil nekaj bajnih milijonov evrov.

 

Podrobno je o aferi poročal bosanski Fokus. Ta kompleks bazenov je bil zgrajen na izvirih termalne vode v središču Ilidže, investitor pa je bilo podjetje Čatež iz Slovenije. Po besedah ​​župana Efendića so strokovnjaki vrednost celotnega projekta s površino 20 hektarjev ocenili na fantastičnih 200 milijonov evrov!

 

Je pa novograški župan Semir Efendić razkril šokantne in dobro skrite podatke, da je Termalno riviero Ilidža pred nekaj meseci kupil zasebnik za samo 9 milijonov evrov (Šalju Mrkulič op. a.) Dvomljivo je, da se je občina, ko je bil takrat predsednik vlade Konaković, zavestno ali nevedno, odrekla prednostnemu nakupu tega dragocenega kompleksa, v katerem je bila  10 odstotna lastnica Ilidže. Po zakonskih predpisih bi morala okrajna vlada, kot prednostni kupev,prva poslati ponudbo v roku enega meseca.

 

Tako so o aferi Ilidža poročali v bosanskem Fokusu. (Foto: Posnetek zaslona- Fokus.ba)
Tako so o aferi Ilidža poročali v bosanskem Fokusu. (Foto: Posnetek zaslona- Fokus.ba)

 

 

Kot razkriva bosanski Index, so bili v afero vpleteni takratni predsednik vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković iz stranke SDA Bekira Izetbegovića.  Dne 29. maja 2015 je iz kabineta Konakovića prišlo obvestilo, da je vlada Kantona Sarajevo sprejela dva akta v zvezi s ponudbo za nakup delnic skupaj s finančnim zahtevkom Term Čatež d.d ter pogodbo o nakupu in prodaji deležev družbe in finančnih terjatev, sklenjena med Termami Čatež in Mrkulić company d.o.o.

Uredništvo Indexa je del dokumentacije posredovalo Državnemu pravobranilstvu Kantona Sarajevo in zahtevalo pravno mnenje, da je omenjeno zemljišče last Kantona.

Odločilno vlogo je odigral takratni premier Kantona Sarajevo Elemedin Konaković. (Foto: Posnetek zaslona-Narod i Pravda)
Odločilno vlogo je odigral takratni premier Kantona Sarajevo Elemedin Konaković. (Foto: Posnetek zaslona-Narod i Pravda)

 

 

Med drugim so v tožilstvu zapisali, da če Kanton Sarajevo ugotovi pravni interes, pod pogojem, da obstaja ekonomska možnost prevzema – odkup ustanovnega deleža ponudnika, je dolžan dati pisne akceptne ponudbe in skleniti pogodbo o nakupu in prodaji-

To pomeni, da v primeru Kanton Sarajevo ne sprejme predmetne ponudbe Term Čatež in po končanem postopku sklene sporazum o prenosu svojega ustanovnega deleža na kupca. Kanton Sarajevo kot soustanovitelj Term Ilidža, torej mora pristojno ministrstvo z pooblastilom Vlade Kantona Sarajevo skleniti nov sporazum o uskladitvi ustanovnega sporazuma Termalna rivijera Ilidža d.o.o. zaradi spremembe vpisa novih lastnikov v register podjetij pri pristojnem sodišču, pišejo v Indexu.

Iz dokumentacije pa izhaja, da Kanton Sarajevo v tem času ni imel na voljo predvidenih finančnih sredstev za lastniški delež podjetja Term Čatež v Ilidži. Petanovemu podjetju bi morali plačati za odkup delnic in finančnih terjatev skupaj  9.000.100 evrov. A so na skupščini predlagali sklep, da se  ponudba za prevzem deleža Term Čatež v Ilidži ne sprejme.

Toliko o tem, koliko Bojana Petana skrbi za “zakonitost” delovanja njegovih poslovnih družb.

Luka Perš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button