Svet

Armenci svarijo pred Turki: “Ankara se obnaša kot regionalni terminator in je praktično v vojni z vsemi sosedi!”

Neprekinjeni boji za sporno regijo Gorski Karabah se verjetno ne bodo hitro končali, je opozoril visoki armenski uradnik. Povedal je, da se Erevan pripravlja na dolgotrajen konflikt, nenazadnje tudi zaradi vloge Turčije v dogajanju. “Pripravljamo se na dolgotrajno vojno. Zakaj? Ker, še enkrat povem, glavni igralec tukaj ni Azerbajdžan, ampak Turčija.”

Napoved je v ponedeljek za latvijski kanal YouTube izdal Vagarshak Harutyunyan, višji svetovalec armenskega premierja Nikole Pašinjana. Turčija, ki predstavlja tesno partnerico Bakuja in zgodovinsko sovražnico Erevana, je “neposredno vpletena” v konflikt okrog Gorskega Karabaha – enklave v Azerbajdžanu, kjer živijo etnični Armenci, ki predstavljajo večinsko prebivalstvo.

 

V nedeljo so na mejah sporne regije izbruhnili ostri boji. Tako armenske kot tudi azerbajdžanske čete so v spopadih uporabile težko orožje, veliko kalibrsko artilerijo in bojna letala. Harutyunyan, nekdanji armenski obrambni minister, je spregovoril o splošni vojaški mobilizaciji, ki so jo nedavno razglasili v njegovi državi, prav tako tudi v Gorskem Karabahu, in nakazal, da ni prepričan, da se bo konflikt kmalu končal. Trajanje vojne bo namreč odvisno od številnih dejavnikov: od tega, kako bodo potekale sovražne aktivnosti do odzivov mednarodne skupnosti.

Baku obtožbe vztrajno zanika
Pomočnik premierja je v nadaljevanju kritiziral Turčijo in nakazal, da ta uporablja Azerbajdžan v svojo korist in ga potiska proti vojni, da bi dosegla svoje geopolitične cilje v tej regiji. “Ankara se obnaša kot regionalni terminator in je praktično v vojni z vsemi sosedi,” je poudaril Harutyunyan. Baku obtožbe o vmešavanju Turčije v krizo zanika. Za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti je azerbajdžanski zunanji minister Jeyhun Bayramov namreč zatrdil: “Tujega vmešavanja ni.”

Foto: epa

Turčija je Baku javno podprla od samega začetka izbruha mejnih spopadov. V ponedeljek je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan celo poudaril, da se mora armenska “okupacija” Gorskega Karabaha, ki jo je označil za “azerbajdžansko deželo” končati, da bi zagotovili mir v regiji, poroča Russia Today.  Do sedaj še ni bilo predloženih nobenih konkretnih dokazov o kakršni koli materialni podpori Turčije. Vendar pa Erevan trdi, da je Turčija v Azerbajdžan prepeljala približno 4 tisoč sirskih bojevnikov, da bi pomagali v bojih za Gorski Karabah. Baku je te obtožbe zavrnil in obtožil svojega smrtnega sovražnika, da je v regijo preusmeril “etnične armenske bojevnike” s sedežem v Siriji.

Nina Žoher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button