Politika

Aleksandar Vučić razkril, da za non-paperjem stoji neka zelo zahrbtna, zvita ženska

Veliko bolj me skrbi drugi non paper, ker ga je pisal nekdo mnogo pametnejši in ker posega na področje občutljive politike v Srbiji. Pisal je nekdo, ki pozna vse te ljudi.

S problemom Kosova se aktivno ukvarja 50 ljudi na svetu. Velikokrat sem potoval v Bruselj, zato odlično poznam vse akterje. Sumim, da za to fantastično afero stoji ženska. Vse, kar je napisano, ni možno, da bi sestavil in posredoval tekst kdo drug. Vi nas precenjujete, saj smo naredili tudi politične analize za non paper. Vendar ni vse res. Zdravnici sem rekel, da imam povišan pritisk zaradi teh neobstoječih dokumentov,” je v odzivu zatrdil srbski predsednik Aleksandar Vučić. Ali je v vlogi skrivnostne ženske, ki je vse to načrtovala, imel v mislih Tanjo Fajon? Izjavo predsednika Srbije o “skrivnostni ženski” si lahko sami ogledate od 24:40 minute naprej v priloženem videu.

V državah nekdanjih jugoslovanskih republik je eksplodirala izmišljena umetno ustvarjena afera “non paper” o razkosanju Bosne in Hercegovine. Hitro se je izkazalo, da gre v resnici za diplomatski zmazek, ki hoče škoditi le Sloveniji pred pričetkom predsedovanja EU. Zarota sil tranzicijske levice je bila hitro razkrita, v njej pa naj bi sodelovali Tanja Fajon, Drago Kos, Blaž Zgaga in Zijad Bečirović.

 

Z enakimi težavami se sooča srbski predsednik Aleksandar Vučić. Nekdo je v svetovno javnost lansiral še en non paper o zapletenem diplomatskem položaju med Srbijo in Kosovom. A vse kaže, da gre za podobno vajo kot v primeru Slovenije. Vučić je že v preteklosti nakazal, da mu poleg domače politične konkurence najhujšo politično “nočno moro” predstavlja predsednica stranke SD in evropska poslanka Tanja Fajon. Le ta je namreč tudi vodja delegacije Evropskega parlamenta za vstop Srbije v EU. Marsikdo meni, da Fajonova kot premetena političarka igra dvojno igro, saj hoče s hudimi pritiski na Vučića doseči, da bo padel njegov režim in bo v Srbiji oblast prevzel tesen prijatelj Fajonove, sporni srbski tajkun in znanec ljubljanskega župana Jankovića, Dragan Đilas.

To je moral narediti veliko pametnejši in bolj premeten od mene, sporoča Vučič. So bile te besede namenjene Tanji Fajon?
Srbski predsednik Vučić je dejal, da se z vprašanjem Kosova ukvarja v mednarodnih krogih petdeset ljudi. Povedal je, da jih tudi vse pozna. Ne glede na to, da ni povedal imena, je najverjetneje mislil prav Fajonovo. Neverjetno je opazovati, kako se z najbolj občutljivimi diplomatskimi vprašanji na Balkanu igračkajo na levem medijskem in političnem polu.

 

Vučićeve besede potrjujejo sume, da bi lahko Fajonova morebiti izvedla burleskno zaroto. Tako je do avtorja prišla skrivnostna informacija, da naj bi umazano delo za Fajonovo opravljal slovenski diplomat v Bruslju Marko Makovec. Po poročanju Sobotainfo je lanskega novembra postal direktor, namestnik generalnega direktorja za področje držav Zahodne Evrope, Zahodnega Balkana, Turčijo in Veliko Britanijo.

Marko Makovec. Foto: sta

Sam je tudi član stranke SD in je bil v preteklosti zaposlen v kabinetu predsednika države Boruta Pahorja. Ustreza vsem opisom osumljenca, a je dejstvo, da v rokah še nimamo dokaza, da sta vpletena Fajonova in Makovec. Indici pa vendarle vse bolj kažejo na njuno glavno vlogo pri aferi.

 

Srbski predsednik Aleksander Vučić je bil v primeru afere “non paper” Kosovo enako žrtveno jagnje kot slovenski predsednik vlade Janez Janša. Vučić se tudi sam sooča s kopico afer, ki so jih odkrili manj številčni uporabniki kanala Youtube. Med najbolj znanimi sta Srdjan Nogo in Milovan Brkić. Enako pa sta razkrila tudi mafijsko mrežo političnega prijatelja Fajonove, “vodjo srbske opozicije” Dragana Đilasa.

Luka Perš

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button