Connect with us

Pozdravljeni, kaj iščete?

Politika

Absurd javnomnenjske raziskave Ninamedie: Vladnim strankam narasla podpora, vladi pa padla?!

20111205 00320873 scaled
Slika je simbolična (Foto: STA)

Ninamedia je med 11. in 13. avgustom opravila anketo javnega mnenja o vladi, strankah koalicije in strankah opozicije, ki jo je objavil Dnevnik.

 

Rezultati ankete so bili na prvi pogled nenavadni: istočasno naj bi se dvignila podpora vladnim strankam in padla strankam “trde” opozicije – hkrati pa je padla, skoraj za desetino, tudi vladi.

Po tej anketi Ninamedije naj bi podpora strankam, ki vlado podpirajo, zrasla za 2,3 odstotka, strankam, ki vladi nasprotujejo, pa padla za 2,9 odstotka. Medtem ko je julija še večina trdila, da je vlada uspešna, po avgustovski anketi naj več ne bi, saj naj bi kar 52,3 odstotka anketiranih trdilo, da je vlada neuspešna.

 

Zdi se, da bi se to, da pade podpora opoziciji (2,9 odstotka) in da se dvigne podpora strankam, ki vlado podpirajo (2,3 odstotka), moralo kazati tudi v podpori vladi ali vsaj v ohranjanju prejšnjega stanja, težko pa si predstavljamo, da ob ostalih rezultatih meritev, podpora vladi celo pade. Težko se je izogniti vtisu, da so rezultati tokratne ankete “čudni kot kvantna mehanika”. To je opazil tudi predsednik vlade, Janez Janša, s svojim čivkom:

 

 

Ne merijo, ampak ustvarjajo javno mnenje?


Ninamedia s svojimi anketami nemalokrat buri duhove, še zlasti na desnici, kjer je zaupanja v verodostojnost njihovih meritev vedno manj kot na levici, še več, na desnici se mnogokrat pojavljajo špekulacije, da naj bi Ninamedia s svojimi anketami javno mnenje v bistvu ustvarjala, ne merila, kar naj bi bila njena temeljna storitev.

V času pisanja tega članka smo Ninamediji tudi poslali elektronsko sporočilo, v katerega smo priložili čivk predsednika vlade, razložili sume in prosili, če lahko podajo svojo razlago vsaj navidezne protislovnosti rezultatov meritev. O njihovem morebitnem odgovoru bomo seveda pisali nemudoma, ko ga prejmemo.

Aleš Ernecl / Nova24tv.si

Kliknite za komentar

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglasi Qries
Oglasi Qries

Kdo je najbolj nesposoben za predsednika vlade?

Tanja Fajon, evropska poslanka SD
Luka Mesec, poslanec Levice
Alenka Bratušek, predsednica SAB
Marjan Šarec, predsednik LMŠ

This poll has been finished and no longer available to vote !

Facebook

Ostali Prispevki

Kolumna

Da se izognemo nepotrebnemu: Čordić bi se lahko pisal tudi Novak, Macron, Merkel ali Kurz, zame ni nobene razlike. Napisal bi enako. Zlatko Čordić...

Kolumna

Že dvajset let se ukvarjam z reševanjem osebnih in poslovnih kriz, ki so nastale zaradi osebnih motenj, katere izhajajo iz otroštva. Tako sem se...

Politika

Kazni zaradi kršenja številnih odločb. neupoštevanja odloka o zbiranju ljudi na javnem kraju v času koronavirusa, grožnje predsedniku vlade, grožnje policistom, neupoštevanje policijskih odredb,,...

Kolumna

V kolikor nekdo želi voditi Slovenijo v »zdravo« prihodnost, mora nekdo dobro poznati potrebe in potenciale njenih prebivalcev. Pa jih? A sploh vemo, kdo...