Informer
Spletni posrednik informacij

Zakaj se Janša ni opravičil za tvit o Srebrenici

0

Janez Janša je s svojim tvitom ob 25. obletnici srebreniškega genocida dvignil veliko prahu, ko je zapisal, da se “pokol ne bi zgodil, če bi na območju nekdanje Jugoslavije počistili s komunistično ideologijo”.

 

Odzvali so se številni tuji mediji, pa tudi nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor, ki ga je označila za nedržavniškega. Koalicijska stranka Desus je izjavo označila za neprimerno in škodljivo za ugled naše države, nekateri opozicijski poslanci pa so protestno zapustili sejo, ker se Janša ni želel
opravičiti.

 

Janša je nato svojo objavo dopolnil z drugim tvitom, v katerem je zapisal, da je za masaker v Srebrenici odgovorna doktrina JLA, ki predvideva fizično uničenje nasprotnika, ta pa, da je znova zaživela ob razpadu Jugoslavije. Kot je zapisal še v tretjem tvitu, je genocid v Srebrenici “zasnovalo zlo, vzgojeno v komunistični akademiji JLA pod rdečo zvezdo (in ne v kaki nacionalistični verski šoli)”. Dodal je, da so Ratko Mladić in ostali produkt šole JLA, ki je oficirje in generale učila, da “je temeljni cilj oboroženega boja likvidacija nasprotnika”.

 

V DZ je Janša danes dejal, da če Slovenija ne bi Bošnjakom takrat, ko je bil sam minister za obrambo, pomagala, bi bilo žrtev petkrat več. “Prizadevamo si, da se resolucija Združenih narodov ustrezno dopolni,” je poudaril.

 

Reakcije stranke komunistov:

Objavite komentar