Covid19Slovenija

Za vse nejeverne Potrče: Slovenski fizik ponazori, zakaj je pri eksponentni rasti okužb potrebno reagirati preventivno – sicer je lahko prepozno!

“Za kaj bi se odločili, če bi vam nekdo ponudil možnost izbire med milijonom evrov in tridesetimi zaporednimi dnevi nakazil, ki bi se začela z enim samim centom, nato pa bi se vsak dan podvojila?,” izzivalno sprašuje fizik in filozof Sašo Dolenc. Na primeru te izbire pa odlično razloži, zakaj smo v Slovenji ter tudi drugod po Evropi doživeli enormno ekspanzivno rast okuženih s covidom-19. Dolenc prav tako odgovori na vprašanje, zakaj mnogi izmed nas ne poznamo nobenega okuženega s covid-19 in zakaj je potrebna preventiva. “Pri eksponentni rasti pride namreč do dramatičnih sprememb zelo hitro, zato jih je treba vnaprej preprečevati. Ko se enkrat zgodijo, je namreč izjemno težko ukrepati,” razloži Sašo Dolenc.

V Sloveniji se je vzpostavila fronta medijskih kavč strokovnjakov za covid-19, kot so Marko Potrč, Tanja Ribič, odgovorna urednica Financ Simona Toplak ter mnogi drugi spletni strokovnjaki. Žalostno je, da Potrčevo podpihovanje javno podpira mikrobiolog Miha Avberšek  in ponosna naslednica Zveze komunistov Slovenije-Socialni demokrati, s pozivom k opustitvi mask v slovenskih izobraževalnih institucijah.

Vsem tem priporočamo, da si na preprostem primeru filozofa, fizika in publicista večih znanstvenih del Saše Dolenca preberejo tezo o izbiri med enkratnim nakazilom milijonom evrov ali tridesetimi zaporednimi dnevi nakazil, ki bi se pričela z enim centom ter vsakodnevno podvajala. Razlika je očitna. V prvem primeru bi ostali na zaslužku milijon evrov, medtem ko bi v drugem primeru dobili po tridesetih dneh več kot deset milijonov evrov. A ta sanjski zaslužek bi zaslužili v zadnjih desetih dneh, ko se dobički začnejo enormno povečevati. Podobna situacija se je zgodila s enormno rastjo število okuženih s covidom-19 v času drugega vala epidemije.

V nadaljevanju razloži, da je podobno, kot bi se odločili za drugo možnost, se dogaja isto v  drugem valu epidemije koronavirusa. Kot opozarja fizik Dolenc, smo priča eksponentni shemi naraščanja. Kot je na podlagi grafa razvidno,  vsaka okužena oseba prenesla še na dve osebi, “bi primeri naraščali po enaki krivulji.”

V preteklosti smo predstavili modele, kjer bi zaradi popolnih neukrepov vlade v prvem valu lahko umrlo do 70 tisoč Slovencev
V preteklosti smo v našem mediju ob izbruhu prvega vala prikazali veliko simulacij kaj bi se zgodilo, če Slovenija in ostale evropske države ne bi poslale večino svojega prebivalstva v karanteno. S tem se je omejilo gibanje in stike med prebivalstvom. Prav stiki med posamezniki so bili in so največji povzročitelji okužbe s covidom-19. Ne pozabite, Žiga Zaplotnik je napovedal, če ne bi v Sloveniji imeli nobenih ukrepov, bi lahko imeli do 70 tisoč mrtvih.

Po švedskem modelu bi imeli več kot tisoč mrtvih
Podobno nespametno je pred kratkim ravnala odgovorna urednica Financ, Simona Toplak. Le-ta se je pričela zavzemati za švedski model, da bi Slovenija z uvedbo švedskega modela imela veliko blažji drugi epidemiološki val koronavirusa. Zaradi njenih nespametnih zapisov je Finance zapustil dolgoletni kolumnist Tadej Kotnik in ji razložil, da bi Slovenija z uvedbo švedskega modela imela že na tisoče mrtvih.

Če bi Slovenija sledila švedskemu “modelu”, ki ga urednica znova in znova poveličuje, in privzamemo premo sorazmerne rezultate (pri razmerju števila prebivalcev 1 : 4,93) bi imeli v Sloveniji v tem trenutku 1190 mrtvih, od tega 130 mlajših od 70 let, 48 mlajših od 60 let, 15 mlajših od 50 let in šest oseb mlajših od 40 let. Ker je gostota prebivalstva pri nas več kot štirikratnik tiste na Švedskem, bi bilo pa z veliko verjetnostjo še nekaj slabše,” je v odgovor, 18. septembra 2020, zapisal donedavni kolumnist Financ Tadej Kotnik, sicer redni profesor na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko.

Sašo Dolenc opozarja: ko se enkrat esksponentna rast zgodi, je izjemno težko ukrepati
Sašo Dolenc ob vseh teh tezah izpostavi zanimivo vprašanje, zakaj večina Slovencev ne pozna nikogar, da je okužen ob rekordnem številu vsakodnevno okuženih. To pogojuje s svojim primerom nakazil, zakaj smo v primeru druge odločitve, da trideset dni podvaja začetni en cent kapitala. Po krivulji sodeč lahko vidite, da se eksponentno večanje dobička do desetih milijonov evrov zgodi v zadnjih desetih dneh.

Fizik Sašo Dolenc opozarja na delovanje naših možganov, ki niso pogosto soočeni z eksponentno rastjo: “za takšna zaporedja nimamo občutka oziroma intuicije. Pri eksponentni rasti pride namreč do dramatičnih sprememb zelo hitro, zato jih je treba vnaprej preprečevati. Ko se enkrat zgodijo, je namreč izjemno težko ukrepati,” razloži Sašo Dolenc.

Mogoče pa bodo estradniki, ki jim je pomembna predvsem višina honorarja, razumeli v čem je štos – Situacija v Sloveniji glede epidemije koronavirusa je zelo resna. Primer Dolenca pa razjasni, zakaj moremo upoštevati nasvete vodilnih zdravstvenih strokovnjakov glede nošenja mask in drugih zaščitnih ukrepov.

Luka Perš/Nova24TV

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button