Politika

[Video] Minister Andrej Vizjak gostoval v oddaji Kdo vam laže in obtožil POP TV, da sodeluje v konstruktu “smetarske mafije”

“Mafija, ki že desetletja krade, nas želi uničiti na najbolj pritlehen način, ker smo jim napoti,” je prepričan minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, ki poudarja, da jim pri tem pomagajo eni najbolj gledanih medijev. Kot so ugotovili strokovnjaki, gre za zmontiran posnetek, kar so na Pop TV prikrili. Posnetek je tudi bil dejansko sestavljen iz nezakonito snemanih zasebnih pogovorov, zaradi česar bo minister podal tudi kazensko ovadbo. 

V tokratni oddaji Kdo vam laže se je voditelj oddaje Boris Tomašič osredotočil na afero, ki so jo “smetarski” mediji sestavili, medtem ko jo je večinski medij v oddaji 24ur pograbil in objavil v javnosti. “Gre za zmontiran in izrezan posnetek in dejansko se sploh ne ve, o čem je bilo dejansko govora,” je pojasnil Tomašič.

Pri tem slednji še poudarja, da je to nezakonito pridobljen posnetek, narejen pred 15 leti, ki je bil izvzet izven konteksta, pri čemer mediji kljub temu vztrajajo, da bi moral minister za okolje in prostor Andrej Vizjak odstopiti. “Bodite vsaj malo pošteni in delajte afero iz tistega, kar res obstaja,” je še pri tem pozval najbolj gledano televizijo.

 

V nadaljevanju tudi pojasni, zakaj je Pop TV neverodostojen medij, in jih opozori, da jim bodo ljudje zaradi takšnih manevrov vedno manj verjeli, čeprav bodo kaj povedali po resnici. Denimo Planet TV je objavil pogovor s človekom, ki je ugotovil, da je posnetek ministra Vizjaka zmontiran, kar pa je dejansko naredil tudi Pop TV, a tega ni objavil. “S strani novinarke Pop TV sem prejel e-mail, naj preverim, ali gre za avtentično zgodbo,” je pojasnil in dejal, da tega niso nikoli razkrili.

Gre za zmontiran prispevek, ki je bil sestavljen iz nezakonito snemanih pogovorov


“Vsaj eden od zvočnih posnetkov domnevnega spornega pogovora izpred 14 let med takratnim ministrom za gospodarstvo Vizjakom in LDS-ovim tajkunom Bojanom Petanom, ki so vznemirili Slovenijo, je bil prirejen in je torej res neke vrste “lepljenka”,” je povedal za Planet TV strokovnjak za produkcijo zvoka Mitja Krapša. “Gre za posnetek, ki sploh ne bi smel priti v javnost, saj je nezakonito posnet, še bolj sporno pa je, da gre dejansko za manipulacijo,” je še pri tem kritičen Tomašič.

Pop TV je namerno izpustil mnenje strokovnjaka, ki je preveril posnetek, in ugotovil, da gre za “lepljenko”. (Foto: Zajem zaslona Planet TV)

Pogovora v oddaji se je udeležil tudi sam minister Vizjak, ki je zanikal, da bi Petanu svetoval, naj utaji davke. “Najostreje zanikam, da bi komurkoli svetoval kakršnekoli davčne utaje. To je nekaj, kar je podtaknjeno skozi ta konstrukt in absolutno ne drži,” je dejal minister. Sam je namreč prepričan, da gre za konstrukt komercialne televizije, medtem ko sprejemajo zakon o varstvu okolja, ki ureja ravnanje z odpadki v Sloveniji. Meni, da ravnanje z odpadki vodi doma in po svetu mafija, ki deluje po principu maksimiranja dobička.

So zaradi ministra ogrožene smetarske službe?ž


Pri tem še spomni na številne požare v stavbah številnih izvajalcev tovrstnih storitev, medtem ko te družbe v ravnanju z embalažo v preteklosti te embalaže niso želele sprejemati. Z novim zakonom o varstvu okolja želijo tovrstno problematiko za zmeraj urediti, zaradi česar bo “smetarska mafija” ostala ob nekaj milijonov evrov, pri tem pa jim je minister postal napoti. “Jaz zagovarjam, da je potrebno tukaj narediti red,” je še bil jasen Vizjak.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak (Foto: Zajem zaslona Nova24TV)

Prepričan je, da ga ravno iz tega razloga želijo razrešiti s položaja, medtem ko mu podtikajo zmontirane afere in posnetke izpred 14 let. “Jaz sem prepričan, da je moja glava v tem primeru samo kolateralna škoda pri dokončni ureditvi vprašanje odpadkov v tej državi,” je še dodal in pojasnil, da ne bo odstopil, saj gre v tem primeru za manipulacijo, s katero želijo prepričati javnost, da je ravnal nezakonito. Pri tem je še posebej poudaril, da je bilo pred 14 leti popolnoma drugače in so nekatere stvari, ki so bile včasih zakonite, danes nezakonite. “Takrat je to bilo urejeno popolnoma drugače, zato bi morali to soditi po takrat delujoči zakonodaji, ne pa po tej, ki jo imamo danes.”

Snemanje brez vednosti osebe, ki je snemana, je nezakonito


Gre torej za stare posnetke, ki jih je nekdo ves čas hranil in so bili pridobljeni na nezakonit način, zato bo Vizjak podal tudi kazenske ovadbe zoper storilce. “To se mi zdi nedostojno in nedopustno in moram zaščiti tudi svoje dobro ime /…/ jaz gospodu Petanu nisem kakorkoli svetoval ali kakorkoli želel vplivati nanj,” je še poudaril. Objava 14 let starega konstrukta služi po njegovem mnenju le enemu cilju – njegovi odstavitvi.

Medijsko-smetarski tajkun Martin Odlazek (FOTO: Montaža Demokracija, iStock)

“Mafija, ki že desetletja krade, nas želi uničiti na najbolj pritlehen način, ker smo jim napoti in to ob asistenci zelo gledanih medijev,” je še jasen. Vizjak je pri tem še v javnost povabil Petana, naj pride in prinese celoten posnetek in bodo komentirali vsak stavek brez “primesi”, saj si slednji želi osvetliti resnico, ne pa manipulacije. “Nezakonito snemanje zasebnih pogovorov brez njegovega soglasja pa je poseg v človekove svoboščine.”

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button