Slovenija

[Video] Če si še niste ogledali: Dokumentarni film Mitje Okorna o zgodbah prebolevnikov covid-19

Nedavno ste si lahko ogledali celotni dokumentarni film Mitje Okorna, ki niza pričevanja ljudi, ki so preboleli covid-19. Film je požel veliko zanimanja, mnogi so začeli na to zahrbtno bolezen gledati drugače. Spet drugi so se ob film spotaknili in obtožili Okorna, da je predstavil le eno plat zgodbe. Sam je namreč tudi povedal, da je v javnosti prosil, naj se javijo tisti, ki so utrpeli posledice cepljenja in naj ga povežejo z vsaj eno takšno osebo, a se ni nihče javil.

 

Priznan slovenski režiser Mitja Okorn je v okviru kampanje “Nalezimo se dobrih navad – cepimo se” predstavil osebne zgodbe posameznikov s težjim potekom bolezni, ki še vedno čutijo posledice.  Preden je začel film snemati sam ni bil cepljen. “Jaz nisem bil cepljen, ker so me poklicali s strani Vlade RS, da naj to naredim. Jaz sem rekel: Jaz sem vaša ciljna publika.” Najprej si je dejal, da mora prepričati sebe, ali se je vredno cepiti. In edini način za to je bil slišati zgodbe ljudi, ki so bili močno in trajno prizadeti zaradi posledic covida-19.

 

Večina ljudi, ki zboli za covidom 19, okreva v nekaj tednih. Nekateri pa zbolijo za hujšo obliko bolezni in potrebujejo zdravniško pomoč. Številni med njimi so bitko z boleznijo tudi izgubili. Poleg tega lahko nekateri simptomi vztrajajo več mesecev ali se pojavijo po okrevanju. Te težave imenujejo dolgotrajni covid. Prizadene lahko vsakogar, tudi tiste, ki so bolezen preboleli doma in v lažji obliki. V želji, da bi prispevali k čim večjemu številu posameznikov, ki se še bodo odločili za cepljenje, vas vabimo, da si ogledate dokumentarni film COVID-19, ki ozavešča o pomembnosti cepljenja.

 

Morda bi bila lahko katera izmed teh zgodb tudi vaša ali pa zgodba vaših staršev, sorodnikov, znancev, prodajalca sadja v soseski ali mimoidočega na cesti. Čeprav številke zelo zgovorno kažejo, da gorijo vsi rdeči alarmi, pa se posameznika velikokrat ne dotaknejo, dokler ni sam soočen z boleznijo, morda celo s hudim potekom in dolgim zdravljenjem. Gledalci se lahko skozi resnične zgodbe posameznikov seznanijo s posledicami prebolevanja covida in razmislijo o lastnem vedenju in ravnanju.

Vse relevantne informacije o cepljenju najdete na spletnem mestu Cepimo se – Cepimo se.

 

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button