Politika

Tomašič razkrinkal Levico in njihovo netransparentno politično propagando!

Voditelj oddaje “Kdo vam laže” Boris Tomašič se je tokrat dotaknil različnih tematik, med drugim zbiranja glasov Levice zoper financiranje vojske, na laž je postavil zapis Luke Meseca na Twitterju. Prav tako je bil kritičen do letakov, ki se pošiljajo državljanom, ti so namreč po njegovem mnenju nezakonito financirani, kar pa je prijavil tudi Računskemu sodišču RS. “Medtem ko imajo sami toliko povedati o nezakonitem financiranju, poštenju in tako dalje, je tole eklatantno kršenje zakona o političnih strankah,” je obrazložil Tomašič. V nadaljevanju je še izpostavil intervju Igorja E. Berganta s predsednikom vlade, kjer je do nekaterih njegovih opazk kritičen. Na koncu se je še osredotočil na pogovor v oddaji Politično s Tanjo Gobec. Poleg Mira Cerarja je bil v oddaji tudi gost Luka Lisjak Gabrijelčič, ki je do Madžarske zelo kritičen, medtem ko sam živi v Budimpešti. Za intelektualca tedna je bil izbran Luka Mesec.

Voditelj oddaje Boris Tomašič je poudaril, da levica misli, da lahko za dosego oblasti počne karkoli, laži pa so pri tem še najmanj, kar lahko ponudijo. Luka Mesec, stranka SD in ostali so prejšnji teden tako pričeli zbirati podpise o (ne)financiranju slovenske vojske. Premier Janez Janša je očital Levici in vsem, ki zbirajo podpise, da se v času epidemije ni primerno zbirati na stojnicah, družiti se in tako naprej.

Medtem pa je Mesec na Twitterju odgovoril Janši: “Na podlagi česa to trdite? Pridite pogledat na katero izmed stojnic. Ljudje striktno ohranjajo distanco, nosijo maske, si pred podpisom razkužijo roke, nihče se ne zadržuje na stojnicah. Skratka, ukrepe spoštujemo – za razliko od vaših ministrov.” Tomašič je nazorno pokazal sliko zbiranja v Ljubljani, ki negira zapisano, saj ljudje niso držali primerne distance, prav tako pa nekateri niso nosili zaščitnih mask.

Medtem ko so se petkovi protestniki zbirali nezakonito ob podpori medijev, so nekateri trdili, da se virus na protestih ne širi. Medtem pa je v javnost prišla Twitter objava: “Petkovi protestniki ne širijo okužbe in ni znano, da bi bil kateri okužen. To nam sporočajo mediji. Pa vendarle, Robert Waltl, petkov protestnik, je prebolel covid. Kdo je potem tukaj nor? Kdo nam laže?” Waltl je tako sam zapisal na Facebooku, da je septembra prebolel covid-19 in priznava, da je imel več sreče kot pameti. Tomašič poudarja, da se je virus širil prav tako med protestniki in jih postavlja na laž.

V nadaljevanju je Tomašič razkril, da je v uredništvo prejel obvestilo, da so državljani v poštne nabiralnike pričeli dobivati letake, ki pozivajo k nasprotovanju financiranja slovenske vojske. Med raziskovanjem je tako ugotovil, da za letaki po vsej verjetnosti stoji Levica, medtem ko njihovo karikaturo označuje za žaljivo. Medtem ko levičarji izpostavljajo, ali tanki ali kruh, je Tomašič poudaril: “Brez tankov tudi kruha ni.” Tomašič poudarja, da je omenjeno dejanje Levice z letaki v nasprotju z zakonom o financiranju političnih strank, zato je sam podal tudi prijavo na Računsko sodišče RS. “Medtem ko imajo sami toliko povedati o nezakonitem financiranju, poštenju in tako dalje, je tole ekletantno kršenje zakona o političnih strankah,” je obrazložil. Poudaril je, da če gre za politično propagando je potrebno vedeti, kdo to plača, od kod jim denar, kdo izvaja kampanjo, saj so delili letake brez napisanega naročnika.

Letaki, ki pozivajo k referendumu o investiranju v vojsko. (Foto: Nova24TV)

RTV izdal položnico za dva centa?!
Na voditelja oddaje se je obrnil bralec, ki mu je RTV izstavila položnico za dva centa. “Zato ker je gospod namesto 12,75 evra plačal 12,73 evra,” pojasnjuje. Tomašič meni, da gre za norčevanje RTV, saj se zaveda, da sta tisk in poštnina položnice veliko dražja od položnice, medtem ko je potrebno upoštevati še provizijo plačila. Kadunca je pozval, da naj se vzamejo v roke: “To je neumno, to je pokvarjeno. Za dva centa pošiljate ljudem položnice in mečete denar čez okno.”

V nadaljevanju je opozoril na norčevanje dela javnosti, ki je dejala, da je predsednik vlade v oddaji Pogovor s predsednikom vlade na RTV podal neprimerno izjavo o kavču in gledanju televizije. “Kljub temu je pa treba odkrito reči, čeprav boste mogoče rekli, da napačno komuniciram. Za večino prebivalstva je ključen prispevek k temu, da epidemijo umirimo, predstavlja ležanje na kavču in gledanje televizije,” je dejal Janša, na to pa je celo voditelj Igor E. Bergant pristavil, da je to sicer res. Tomašič je poudaril, da v tej izjavi ni bilo ničesar zlobnega ali grdega, ob tem pa spomnil na nekdanjega predsednika vlade, ki je pred devetimi meseci “pekel krofe”“kuril raženj” in jih te prispodobe niso motile. “Žal v tej izjavi ni nič žaljivega za ljudi, ampak biti doma in gledati televizijo je v tem trenutku /…/ ne družiš se in s tem največ prispevaš tem, ki se matrajo in se borijo,” je dejal, kar pa po njegovem mnenju očitno ne pomaga.

Pogovor s predsednikom vlade (Foto: RTV)

V nadaljevanju je Tomašič opozoril na dvojna merila medijev, ki Janši očitajo uporabo Twitterja za razglasitev epidemije. Janša je Bergantu v oddaji odgovoril, da jo je z objavo na Twitterju razglasil tudi sam Marjan Šarec, ko je še bil premier, medtem ko Bergant zanika, da bi si morali priznati, da so v tem trenutku razmere popolnoma drugačne. Tomašič poudarja, da je vlada tista, ki razglasi epidemijo, premier je pač to storil na Twitterju, da je lahko javnost o tem čimprej obveščena.  Janša v nadaljevanju Bergantu odgovori, da Twitter ni edini način obveščanja javnosti, je pa vsekakor najhitrejši. “V čem je problem?”, se je vprašal Tomašič. Medtem ko je Bergant v želji nadaljevati pogovor o komuniciranju vlade v času epidemije, je Janša opozoril, da so njihovi uredniki ravno v času epidemije pozivali ljudi k protestom, čeprav je to prepovedano v času epidemije. “Medtem ko ima vlada svoje odgovornosti, ima javna televizija svoje odgovornosti,” je še Bergantu v poduk povedal Janša, potem pa se je Bergant le odločil spremeniti tematiko.

Miro Cerar v oddaji Politično s Tanjo Gobec (Foto: Zajetje zaslona)

Tomašič kritičen do novinarke oddaje Politično in njenih gostov
V nadaljevanju je izpostavil, da je voditeljica oddaje Politično, Tanja Gobec v goste povabila javnosti neznanega strokovnjaka za zunanje zadeve Luko Lisjaka Gabrijelčiča, ki je kritičen do Madžarske, medtem ko naj bi živel na Madžarskem. “On je v “zlobni” Madžarski. To je tam kjer ni nobene svobode, kjer je totalna diktatura, ampak on kar živi na Madžarskem,” je bil ciničen Tomašič. V nadaljevanju je bil kritičen do novinarke, ki je zatrdila, da drugi gost Miro Cerar predava vladavino prava, Tomašič namreč poudarja, da “Vladavina prava” kot predmet na Pravni fakulteti ne obstaja.

Tomašič je bil kritičen tudi do izjave Cerarja, ki pravi, da so za ugotavljanje pravne države odgovorna sodišča in politika. Medtem pa je Tomašič izpostavil, da so sodišča tista, ki nadzorujejo zakonodajno in izvršilno oblast. V nadaljevanju je bil Tomašič še kritičen do Cerarjeve zunanje politike in njegovih pogledov v oddaji, dotaknil pa se je tudi mnenja o ukradenih volitvah leta 2014, več o oddaji pa si lahko ogledate na priloženem posnetku.

Sara Rančigaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button