Politika

Tanja Fajon zaradi zbiranja podpisov za razpis referenduma o financiranju vojske povzročila razkol med vidnimi poslanci SD!

Medtem ko so se Socialni demokrati na čelu s Tanjo Fajon odločili v zbiranje podpisov za referendum, so naleteli na kritičen odziv znotraj stranke. Delo poroča, da je bila do odločitve vodstva SD v prvi vrsti kritična nekdanja ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, ki področje obrambe zelo dobro pozna. Do odločitve o (ne)investiranju v vojsko sta prav tako kritična vodja odbora za obrambo iz vrst SD Samo Bevk in dolgoletni vodja poslanske skupine Matjaž Han. Po mnenju Bevka Slovenska vojska nujno potrebuje posodobitve in boljšo opremo, sam referendum pa bi to vprašanje še samo spolitiziral. Han meni, da trenutno ni čas promoviranja stranke z nasprotovanjem investicij v vojsko, temveč za podpro dobrih usmeritev. “Dobre stvari, ki jih vlada sprejme in predlaga je treba pač podpreti, ne glede na to, da je na oblasti Janez Janša,” je dejal Han, ki je bil v preteklosti kritičen tudi do zloglasnega člana Levice Mihe Kordiša, ki je poslance SD prav zaradi glasovanja o investiranju v vojsko označil za “kolaborante”. 

V Socialnih demokratih so bili mnenja, da bodo z izvolitvijo predsednice Tanje Fajon učvrstili svojo stranko. Kot smo že pisali, je SD na občinskem nivoju že pričela izgubljati svojo podporo. Pisali smo že, da Fajonova izgublja močne župane, nasprotovanje znotraj stranke pa se je tokrat pričelo kar znotraj centrale. Tokratni kamen spotike naj bi tako bilo zbiranje podpisov za referendum o financiranju vojske, kar pa ni bilo po godu tistemu delu stranke, ki dejansko delo vojske dobro pozna in tistih, ki podpirajo dobre usmeritve vlade, ne glede na to, da je na oblasti desnica oziroma Janez Janša.

Po pisanju Dela, je nemir v stranki povzročilo ravno omenjeno zbiranje podpisov o razpisu referenduma o zakonu o investicijah v vojsko. Referendumu so v stranki nasprotovali tisti, ki so seznanjeni s tako imenovano vojaško stroko. Posamezna negodovanja znotraj stranke so se tako pojavila, ko se je stranka podala v zbiranje podpisov za referendum o vojaških investicijah, za katerega je prejšnji teden državni zbor sklenil, da je nedopusten. Medtem ko je SD skupaj s svojo radikalno usmeritvijo v državni zbor skupaj z Levico podala več kot 28 tisoč podpisov za začetek postopkov referenduma, pa se je slovenskim vojakom postavila v bran tudi nekdanja ministrica za obrambo iz vrst SD, Ljubica Jelušič.

Nekdanja obrambna ministrica iz časa Pahorjeve vlade Ljubica Jelušič ( Foto: STA)

Po mnenju Hana je potrebno dobre stvari, ki jih predlaga vlada podpreti
“V teh težkih časih je po mojem mnenju treba premisliti, ali se res velja promovirati le zaradi promocije,” pravi Han. Prepričan je, da bi bilo potrebno o vsaki zadevi premisliti in dati političen prestiž na stran. “Dobre stvari, ki jih vlada sprejme in predlaga je treba pač podpreti, ne glede na to, da je na oblasti Janez Janša,” je še dejal in potrdil besede, ki jih je v preteklosti že v državnem zboru izrekel poslancu Mihi Kordišu, ko je Kordiš poslance SD označil za “kolaborante”.

Matjaž Han odgovarja Mihu Kordišu (Foto: RTV Slovenija)

Z nasprotovanjem o investiciji v vojsko, ki v zadnjih desetih letih ni bila deležna investicij se ne strinja tudi poslanec SD Samo Bevk, ki je predsednik odbora za obrambo v državnem zboru. “Slovenska vojska nujno potrebuje posodobitev in boljšo opremo. Zgodba z referendumom bo to vprašanje predvsem spolitizirala, čeprav bi v resnici potrebovali poglobljeno in trezno razpravo, ne pa neke populistične zgodbe. SD mora voditi samostojno politiko in se je držati, ne pa da se dnevno politično prilagajamo,” je dejal Bevk.

SD bi se morala oddaljiti od dnevnopolitičnega preganjanja senc in boja z mlini na veter
Nekdanji predsednik SD Igor Lukšič meni, da bi morala SD graditi nekaj, kar je imela v presežku in še ima v zametku – zmožnost vladanja. “Treba bi bilo iti stran od dnevnopolitičnega preganjanja senc in boja z mlini na veter v postavljanje resne alternative pohodu konservatizma v družbi in politiki,” je zapisal. Pojasnjuje, da je varnost države resna tema, ki zahteva državniško držo in glede tega jasno artikulacijo stališča, medtem ko ima SD tukaj že izdelano stališče, saj je vodila resor obrambe.

Miro Haček (Foto: STA)

Politolog Miro Haček je za Delo zapisal, da so pod vodstvom SD resorja obrambe v preteklosti že bile sprejete nekatere izmed politik, ki so bile sprejete in bodo izvajane. “Zato sta nasprotovanje nečemu, kar si pred nekaj meseci zagovarjal in s tem pridružitev svoji politični konkurenci nenavadna,” obrazloži. V nadaljevanju meni, da posnemanje odločitev Levice, stranko SD ustvarja za ponaredek, medtem ko je Levica original. Zaradi njihove ideologije in ostrine idej, pa jim SD ne bi mogel konkurirati. “Morali bi pokrivati prostor, ki je bolj na sredini, oziroma levi sredini, kjer je SD že bila,” še poudarja.

Fajonovo na očitke odgovarja, da nismo v pravem času za investicije v vojsko
Medtem ko je vojska zadnjih deset let močno podhranjena, Fajonova nasprotovanju znotraj stranke odgovarja, da bi SD sicer investicije podprla, a v tem trenutku v družbi vidi preveč negotovosti. Ne glede na to, da je vlada poleg vojske namenila sredstva tudi v zdravstvo, pomoči gospodarstvu, ohranitvi delovnih mest in za razvoj, Fajonova vztraja pri radikalizaciji in enotnosti z Levico, da vojska v tem trenutku ni pomembna. “Na vrhuncu epidemije in sredi gospodarske krize nabava orožja ni naša prioriteta,” je dejala. Kot kaže pa je epidemija postala Fajonovi orodje za nabiranje političnih točk na levem polu, medtem ko se še pred nekaj meseci z epidemijo ni obremenjevala in je podpirala protivladne proteste. Z omenjeno politizacijo idej in obračanja v vetru pa se po odzivu sodeč ne strinjajo tudi vidni člani SD.

Sara Rančigaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button