Politika

Predsednik vlade virtualno na vrhu Srednjeevropske pobude (SEP)

Glavna tema vrha SEP je bila širitev Evropske unije oziroma krepitev sodelovanja z vzhodnoevropskimi državami članicami SEP.

 

Predsednik vlade Janez Janša se je danes preko avdio-video povezave udeležil vrha Srednjeevropske pobude (SEP), ki poteka v Budvi in katerega gostitelj je predsednik vlade Črne Gore dr. Zdravko Krivokapić.

Predsednik vlade Janez Janša se je preko avdio-video povezave udeležil vrha Srednjeevropske pobude. | Avtor Kabinet predsednika vlade
Predsednik vlade Janez Janša se je preko avdio-video povezave udeležil vrha Srednjeevropske pobude. | Avtor Kabinet predsednika vlade

 

Glavna tema vrha SEP je bila širitev Evropske unije oziroma krepitev sodelovanja z vzhodnoevropskimi državami članicami SEP. Druge aktualne teme v SEP pa so tudi reševanje trenutnih izzivov, povezanih s trajnostnim razvojem; mednarodno znanstveno sodelovanje; gospodarstvo regije po covid-19 pandemiji; prihodnost delovanja SEP znotraj obstoječega finančnega okvira.

 

Predsednik vlade Janez Janša je v razpravi spregovoril o pomenu vključevanja Zahodnega Balkana v Evropsko unijo in o krepitvi sodelovanja Evropske unije z državami tako imenovanega Vzhodnega partnerstva. V razpravi je poudaril zgodovinsko pomembno povezovalno vlogo Srednjeevropske pobude, ki ima glede na aktualne mednarodne izzive priložnost, da ponovno postane pomemben forum sodelovanja med Evropsko unijo in državami na njeni vzhodni in jugovzhodni meji.  Predsednik vlade se je zahvalil za pomoč Srednjeevropski pobudi, ki je v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo prispevala k upravljanju pandemije covida-19.

SEP je regionalni forum, ki spodbuja sodelovanje in povezovanje držav srednje, zahodne in jugovzhodne Evrope na politični, gospodarski in kulturni ravni. Cilj SEP je krepitev sodelovanja na področju kulture, znanosti, turizma, gospodarskega in obmejnega delovanja, podpora državam SEP, ki še niso članice EU v pristopnem procesu. SEP politično vodi vsakokratna predsedujoča država (enoletno predsedovanje), ima pa tudi Izvršni sekretariat s sedežem v Trstu. SEP vključuje 17 držav: Albanijo, Belorusijo, BiH, Bolgarijo, Hrvaško, Češko, Madžarsko, Italijo, Severno Makedonijo, Moldavijo, Črno goro, Poljsko, Romunijo, Srbijo, Slovaško, Slovenijo in Ukrajino.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button