DružbaSlovenija

Pred 33. leti je na današnji dan prvič zadišalo po Slovenski vojski

V soboto 16. decembra je v Laškem potekala prireditev z naslovom DOMOVINSKI DAN - PRAZNUJMO SKUPAJ ob 33. obletnici Plebiscita za samostojno Slovenijo, na kateri je bil osrednji govornik minister Bojan Kumer

V soboto 16. decembra je v Laškem potekala prireditev z naslovom DOMOVINSKI DAN – PRAZNUJMO SKUPAJ ob 33. obletnici Plebiscita za samostojno Slovenijo.

Prireditev, ki jo je organiziralo veteransko društvo Moris, katerega predsednik je Tone Krkovič, se je odvijala ob 33. obletnici plebiscita za samostojno Slovenijo in podpornega dogodka plebiscitu, ko je 17. decembra 1990 “prvič zadišalo po Slovenski vojski“.

Na prireditvi je imel nagovor župan Marko Šantej. Osrednji nagovor pa je imel minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer.

Za kulturno umetniški program je poskrbela sekcija De Niro AS Orchestra, ki deluje pod okriljem “SKUD – FSDP Mati Domovina”.

Ministrov govor objavljamo v celoti:

Spoštovane državljanke in državljani, slovenke in Slovenci, spoštovane dame in gospodje
Kmalu bomo praznovali svečani praznik, dan Samostojnosti in enotnosti Republike Slovenije, prav gotovo ena najlepših priložnosti, kjer se lahko SKUPAJ z največjim spoštovanjem in ponosom ozremo na pot, ki smo jo v preteklih 33 letih prehodili, pa še kakšno leto ali dve ali tri pred tem.

Osamosvojitveni napori slovenskega naroda namreč segajo v čase nekaj let pred letom 1990, ko so dobili teoretsko podlago v nacionalnem programu, objavljenem v 57. številki takratne Nove revije. Takoj po prvih svobodnih volitvah leta 1990 smo neposredno soočili s ključnim vprašanjem: “Kako zavarovati osamosvojitveni proces ter na kakšen način preprečiti verjeten nasilen poseg federalnih struktur, še posebej JLA, v praktično izvajanje nacionalne suverenosti Slovenije?

Zdaj vemo, da smo proces dobro zavarovali, ga uspešno izpeljali in dali odlično popotnico takrat mladi, sveži in ambiciozni državi – Republiki Sloveniji. Vse ostalo je zgodovina bi nekateri lahko rekli, podrobnosti, katere so marsikateremu očesu še vedno neznane pa vendar pomembne. Lahko bi tekla beseda, kako so uspešno nastali zametki Teritorialne obrambe, kako ključno vlogo so igrale Manevrske strukture narodne zaščite in kako pomembno je bilo biti takrat pogumen in odločen v odločitvah, hraber v srcu in miren ter preudaren pri izpeljavi sicer zgodovinsko ključnih odločitev.

To je dan, ki zagotovo nosi v sebi večplasten pomen. Ni le spomin na samostojnost in plebiscitarno enotnost, temveč je tudi izraz naše močne povezanosti z domovino, z njenimi koreninami, ki segajo globoko v našo zgodovino.

Ob obeleževanju teh 33 let samostojnosti in enotnosti lahko čutimo globoko spoštovanje do tistih, ki so zasnovali našo pot do suverenosti. Naši predniki so s svojo vizijo in predanostjo omogočili, da danes stojimo trdno kot svobodna država. Iz njihovega poguma črpamo navdih, saj se spominjamo dni, ko smo z roko v roki stopili v neznano, obarvani s hrepenenjem po svobodi in neodvisnosti.

Zato je prav, da se ob takšnih priložnostih zavemo, kako pomembno je ohranjati svojo domovinsko identiteto. V vsakem griču, v vsakem gozdu, v vsakem kamnu se skriva delček naše zgodovine. Naša kultura, jezik in tradicija so dragoceni zakladi, ki jih moramo varovati in negovati ter prenašati naše vrednote naše prihodnjim generacijam.

Ampak spoštovane dame in gospodje, danes želim, da se ozremo tudi v širši svet, v globalni kontekst, kjer se srečujemo z izzivi, ki presegajo naše nacionalne meje. Eden od najpomembnejših izzivov današnjega časa so nedvomno podnebne spremembe in njihove posledice, ki jih puščajo na naši prečudoviti domovini.

Naša domovina, z vsemi svojimi naravnimi lepotami, nam postavlja vprašanje, kako bomo skupaj skrbeli zanjo. Podnebne spremembe so realnost, ki nas opominjajo na slabo ukrepanje v preteklosti in nas nagovarjajo ter konec koncev tudi zahtevajo naše ukrepanje. Zelo dobrodošlo bi bilo, da bi tudi v tem pokazali enotnost in skupno ambicioznost. V svoji majhnosti pa lahko Slovenija igra ključno vlogo v tej globalni pobudi za trajnostno, zeleno in svetlo prihodnost.

Naj bodo naše odločitve usmerjene v prehod v nizkoogljično družbo, kjer bomo izkoriščali obnovljive vire energije in skrbeli za trajnostno rabo naravnih virov. Mlade generacije nas spodbujajo k hitrejšemu in odločnejšemu ukrepanju. Njihova strast in zavzetost so navdih za nas vse.

Ponosni smo, da smo narod, ki se zaveda svoje odgovornosti do okolja in podnebja. Naša domovina nam nudi neskončne možnosti, da SKUPAJ in VSI postanemo pionirji trajnostnega razvoja. Z razvojem zelenih tehnologij in z ozaveščanjem prebivalstva lahko oblikujemo bolj zeleno prihodnost, saj se še spomnimo reka ZELENA SLOVENIJA mar ne.
Spoštovane dame in gospodje, ob obeleževanju častitljivega dne želim skromno dodati, da naj bo to tudi dan, ko se zavezujemo k aktivnemu sodelovanju pri reševanju lepše in zelene prihodnosti naše preljube Slovenije. Pri sodelovanju globalnih izzivov rešujemo lokalne in nacionalne koristi. Bodimo gonilna sila trajnostnih sprememb, ne samo v lastni domovini, temveč tudi kot del svetovne skupnosti.

Zahvaljujem se vsem, ki s svojim delom in predanostjo soustvarjate to SKUPNO, ENOTNO in tudi ZELENO pot oz. prihodnost. Naj bo naša domovina zrcalo tega, kar smo zmožni doseči skupaj.

In dovolite mi na koncu, v luči časa, vam vsem zaželeti lepe praznične dni, vesel božič in srečno novo leto.

Hvala lepa in srečno še naprej Slovenija

Plebiscit, glasovnica

 

Spletno uredništvo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button