Družba

Pozor! Danes je zadnji dan za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane za odmero dohodnine v letu 2020!

Zavezanci za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane oziroma so jo uveljavljali, a želijo te podatke spremeniti, imajo le še danes čas za oddajo vloge.(dohodnine)

 

Pri tem je potrebno upoštevati, da je letos zaradi epidemioloških razmer ni mogoče osebno prinesti na finančni urad in je potrebno obrazec oddati preko sistema eDavki oziroma v papirnati obliki poslati po pošti.

 

Izteka se rok, ko lahko zavezanci za dohodnino, ki med letom še niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, oziroma še morajo pri napovedi kaj spremeniti, imajo samo še danes čas za oddajo vloge.  Vzdrževani družinski člani so vsi otroci do 18. leta starosti, lahko pa tudi starejši otroci, zakonski partnerji in starši zavezanca, če izpolnjujejo posebne pogoje. Pogoji so predstavljeni v sistemu eDavki v pojasnilu o oznakah sorodstvenega razmerja.

Na podlagi Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in preprečevanje širjenja nalezljive bolezni covid-19 v upravnih zadevah papirnatih vlog ne bo mogoče vložiti v vložišču urada in pri tem dobiti potrdila o oddaji, temveč le po pošti ali v predalnik pred vhodom v prostore finančnih uradov. Vlogo je tudi letos mogoče oddati prek mobilne aplikacije eDavki ali prek  spletnega sistema eDavki. Prednost tega načina je tudi, da boste imeli možnost  uporabe predizpolnjenega obrazca z lanskimi podatki. Prednost tistih, ki vlogo oddajo elektronsko, prejmejo potrdilo o uspešni oddaji, njihova vloga pa je hkrati evidentirala in vidna tudi v evidenci vloženih vlog zavezanca na portalu eDavki in lahko služi zavezancu tudi kot arhiv oddanih vlog.

Stopnja olajšave za vzdrževane družinske člane (Foto: FURS)

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Check Also
Close
Back to top button