Covid19

Nov rekord: v četrtek potrdili 834 okužb, umrli štirje ljudje

V Sloveniji so v četrtek potrdili 834 okužb z novim koronavirusom, kar je največ do zdaj. Umrli so štirje ljudje. Opravili so 5.196 testov, pozitivnih je bilo tako dobrih 16 odstotkov testiranih, kar je najvišji delež do zdaj. Dan prej, v sredo, so okužbo potrdili pri 745 ljudeh.

Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji še naprej hitro narašča. Aktivno okuženih je trenutno 5.413. V bolnišnicah se zdravi 242 ljudi, od tega 45 na intenzivni negi. 14-dnevna pojavnost okuženih na 100 tisoč prebivalcev znaša 257,21.

Do zdaj so v Sloveniji potrdili 11.517 tisoč okužb, umrlo je 180 ljudi.

Kmalu razglasitev epidemije

Vse bližje smo izpolnitvi vseh treh pogojev za razglasitev epidemije in prehodu v tako imenovano rdečo fazo, to je 140 okuženih na 100 tisoč prebivalcev v 14 dneh, 250 bolnikov s covid-19 v bolnišnicah in od tega 50 bolnikov na oddelkih za intenzivno terapijo. Prvi pogoj je že izpolnjen, druga dva bi lahko bila že jutri.

“Brez sodelovanja vseh smo skupaj nemočni”

Kot je na novinarski konferenci dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, bodo ukrepi učinkovali takrat, ko bomo vsi razumeli, da samo vsak od nas in vsi skupaj lahko obrnemo krivuljo naraščanja okužb navzdol. “Brez sodelovanja vseh smo skupaj nemočni. Verjamem, da to zmoremo,” je dejal in dodal, da število okuženih raste tudi v naši soseščini.

Vovko: Razmere v bolnišnici so grozne

Infektolog Tomaž Vovko s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je dejal, da so razmere v bolnišnici grozne. Na intenzivni enoti trenutno zdravijo 20 bolnikov, v bolnišnici 40 bolnikov.

Običajno en zdravnik skrbi za 1,7 pacienta, trenutno so obremenitve veliko večje. Ne samo za zdravnike, za vse ekipe, kar potrjujejo tudi medicinske sestre, je dejal.

Bil je v odlični formi, nato se mu je stanje zelo hitro poslabšalo

Vovko je predstavil zgodbo bolnika, ki je bil v odlični formi, brez drugih bolezni, in imel le blažje simptome. Stanje pa se mu je nato hitro poslabšalo do trenutka, ko se mu je ustavilo srce. “Njega smo rešili in počasi okreva,” je dejal.

“Apeliram na vse, saj imamo vsi prijatelje, očete, mame, sinove, ki bi jim radi pomagali. Stopimo skupaj in nosimo maske, držimo se priporočil, da bomo lahko pomagali vsem, ki bodo zdravstveno pomoč potrebovali,” je pozval.

Kot je dejal, sam nosi masko cele dneve in je niti ne zaznava več. “Zato ne razumem tistih, ki se pritožujejo, da z masko na obrazu ne morejo dihati,” je dejal.

Težava virusa je, da je kužnost največja od dva do tri dni, preden se pokažejo simptomi. “Torej velik del ljudi, ki kužijo naprej, se počuti zdravih. Z izločki dihal lahko prenesemo virus na nekoga, ki je blizu,” je še povedal. Če že moramo med ljudi, pa imejmo vsaj masko gor, je še dejal.

Omejeno gibanje in obvezne maske tudi na prostem

Od danes v Sloveniji velja del novih ukrepov, ki jih je za zajezitev širjenja covid-19 v sredo sprejela vlada. Tako je od danes omejeno gibanje prebivalstva med rdečimi in oranžnimi regijami, v rdečih regijah veljata popolna prepoved zbiranja ljudi in obvezna nošnja mask tudi na prostem. Jutri se v rdečih regijah zaprejo gostinski lokali in fitnesi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button