Svet

Nemška policija izvedla serijo racij, da bi stopila na prste islamskim skrajnežem!

Iz Nemčije poročajo o tem, da je več kot 800 policistov v Berlinu in Brandenburgu sodelovalo pri 26 racijah, da bi lahko uveljavili prepoved salafistične skupine, ki se zavzema za izvedbo terorističnih napadov in pobijanje Judov.

Predstavnik berlinskih oblasti, pristojen za notranje zadeve, Andreas Geisel je na četrtkovi tiskovni konferenci povedal, da je bilo med tarčami 19 članov radikalne islamske skupine Jama’atu Berlin, ki je bila dve leti pod policijskim nadzorom.

Geisel ni mogel uradno potrditi  ali je bila kakšna oseba aretirana, je pa zatrdil, da je bilo v izvedbo racij vključenih 850 policistov. Polovica tistih, ki so se znašli pod drobnogledom so bili nemški državljani. Berlinske lokalne oblasti so v četrtek zjutraj sporočile, da so prepovedale delovanje radikalne islamske skupine, ki združuje mlade in radikalne islamske skrajneže, znane tudi pod imenom Tauhid Berlin. “Današnja prepoved je še en gradnik v odločnem boju proti nasilnemu ekstremizmu,” je tekom tiskovne konference dodal Geisel.

Skupina se vidi kot naslednica prepovedanega skrajnega združenja Fussilet 33. Po poročanju berlinskega dnevnika Der Tagesspiegel pa naj bi poveličala boj razvpite teroristične skupine Islamska država. Občudovanje džihadistov izražajo zlasti na internetu in pozivajo k pobijanju Judov. Organizacija je oktobra pozdravila tudi umor s strani radikaliziranega 18-letnika, ki se je kruto spravil nad francoskega učitelja Samuela Patyja in ga obglavil potem, ko je ta prikazoval risanke preroka Mohameda iz revije Charlie Hebdo v okviru razprave v učilnici o svobodi govora. V skupini obstajajo hudi antisemiti, ki pozivajo k smrti Judov, poroča Russia Today.

Foto: epa

Preko spleta širili nevarno ideologijo
Člani skupine naj bi se redno sestajali, da bi molili in spletkarili, razdeljevali letake tudi v javnih prostorih in po spletu širili svojo nevarno ideologijo. Več članov je bilo leta 2017 povezanih s prepovedano islamistično skupino, ki je bila v stiku z Anisom Amrijem, teroristom tunizijskih korenin, ki je s tovornjakom zapeljal v skupino ljudi na berlinskem božičnem trgu, pri čemer je umrlo 12 ljudi. V svojem letnem poročilu je nemška obveščevalna agencija navedla, da je bilo leta 2019 v državi trikrat več salafistov (islamskih skrajnežev) kot leta 2011, leta 2019 jih je bilo 12.150.

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button