Covid19

Ne bodite koronabedaki, spoštujte ukrepe: Včeraj potrjenih 1508 novih okužb, umrlo pa je 38 bolnikov s covidom-19!

Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 5762 testiranj na novi koronavirus, od tega pa je bilo 1508 testov pozitivnih. Vlada je svojo ugotovitev za slovensko javnost sporočila preko Twitterja. V bolnišnični oskrbi je v tem trenutku 1199 obolelih za covidom-19, kar je enajst manj kot dan poprej, medtem ko se na intenzivni negi nahaja 200 oseb s covidom-19, s čimer se število od srede ni spremenilo. Poleg tega smo v Sloveniji zabeležili kar 38 smrti, ki so bile posledica obolelosti za covidom-19, kar je sicer tri manj kot v sredo. Za alarmantno stanje v Sloveniji so sokrivi tako imenovani vplivneži oziroma influencerji, ki so v zadnjih mesecih histerično pozivali na protivladne proteste in javno hujskali proti nošenju mask. 

Zdravstveno stanje na področju epidemije novega koronavirusa v Sloveniji je alarmantno. Včeraj je bilo namreč ob 5762 opravljenih testiranjih na novi koronavirus ugotovljenih 1508 okužb. V bolnišnični oskrbi se je zdravilo 1199 bolnikov, na intenzivni negi pa 200 oseb, ki bolehajo za covidom-19. Poleg tega je bilo pri nas zabeleženih še 38 smrti, ki so bile posledica te smrtonosne bolezni. Včeraj pa je bilo domov odpuščenih 79 oseb, ki so bolehale za covidom-19, medtem ko je bilo v sredo takšnih 93. Do danes je bilo v naši državi sicer potrjenih že 52.378 okužb z novim koronavirusom, skupno pa je zabeleženih 724 smrtnih primerov. V tem trenutku pa je aktivno okuženih 19.862 ljudi, pojavnost okužb za obdobje zadnjih dveh tednov na 100 tisoč prebivalcev pa znaša 948, poroča STA.

Vladni govorec Jelko Kacin je včeraj za javnost predstavil tudi zdravstveno stanje po posameznih slovenskih regijah. Kot je ob tem navedel, število okužb še naprej narašča v podravski regiji, rast števila okužb pa se zaznava tudi v goriški ter zasavski regiji, v vseh preostalih pa že zaznavamo postopno upadanje le-teh, pri čemer najbolj prednjači Gorenjska regija. Pojavnost okužb za zadnje dva tedna, je sicer še vedno najvišja prav v gorenjski regiji in znaša 1527 na 100 tisoč prebivalcev, na drugem mestu pa se nahaja pomurska s 1448 tovrstnimi okužbami. Sledijo: “koroška (1121), osrednjeslovenska (1044), podravska (987), savinjska (982) regija in jugovzhodna Slovenija (812) ter zasavska (748), goriška (707), primorsko-notranjska (587), posavska (538) in obalno-kraška regija (412)”. Kacin je ob tem znova pozval k čim večjemu omejevanju druženja, še zlasti v času martinovanja ob koncu tedna. Glede morebitnih novih zaostritev ukrepov ni želel govoriti, saj bo o tem vlada danes še razpravljala.

Mikrobiolog dr. Gorazd Pretnar je v eni izmed nedavnih oddaj na Planet TV, o televizijskem voditelju in influencerju Marku Potrču, ki na spletnih družbenih omrežjih spodbuja nenošenje obraznih mask in s tem širjenje novega koronavirusa ter tako doprinaša k slabšanju epidemiološkega stanja v Sloveniji, pomenljivo dejal: “Tukaj potem vsakemu odnese pokrov. Ob takih debatah trpijo pamet in sive celice.” Strokovnjak za področje mikrobiologije se je v oddaji sicer dotaknil zaskrbljujočega epidemiološkega stanja in škandaloznega obnašanja “bodybuilderskega” televizijskega zvezdnika, enega izmed vplivnežev, ki svojo slavo gradijo tudi na truplih umrlih za covidom-19.

Marko Potrč (Vir: Facebook)

Na Facebooku je glasen, vendar pa si pred televizijske kamere na soočenje s strokovnjakom ne upa, saj je vabilo pred mikrofon znova zavrnil. “Facebook je nekaj drugega kot stati pred ekrani ali pred radijskim mikrofonom. Na Facebooku gre bolj za pogovorni prostor, kot za neko veliko gostilno, v kateri si lahko privoščiš tudi nekaj več svobode. Gospod Potrč je še enkrat našel izgovor, nisem ga jaz povabil na prvi razgovor, ampak je bil povabljen na razgovor na Radio Ognjišče,” je ob tem še pristavil Pretnar.

Domen Mezeg

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button