Slovenija

Namesto da bi poskrbel za precepljenost in varno okolje v šolah, Štrukelj dela vse, da do tega ne bi prišlo! VIDEO

Namesto da bi se slovenska politika skupaj s ključnimi deležniki poenotila, ko gre za boj proti epidemiji novega koronavirusa, smo priča nagajanjem.

 

To je vidno v luči začetka šolskega leta, čeprav velja splošno prepričanje, da je boljše če se otroci šolajo v šolskem okolju. Za to pa je seveda potrebno, da je šolsko okolje varno. Iz tega razloga so se na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport odločili, da bo pogoj PCT nujen za vstop v šolski prostor. Namesto, da bi tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj s svojo držo prispeval k zagotovitvi varnega okolja v šolstvu, se očitno čuti poslanega, da vseskozi meša štrene in išče razlog za pljuvanje ukrepov, ki so v tujini sprejeti kot logični, če želimo v času epidemije funkcionirati normalno kot je to mogoče v dani situaciji. 

Potem, ko so iz ministrstva, ki je pristojen za izobraževanje, sporočili, da  bistvenih novosti pri pedagoškem delu ne bo, bo pa novost pogoj PCT, se je v javljanju za POP TV pričakovano odzval sindikalist Branimir Štrukelj. “Tam pred šolo, tam bodo rampe. Ali bodo varnostniki? Kdo bo to kontroliral? In pozabim potrdilo, da sem cepljen. Kaj bodo z mano naredili? Me bodo poslali domov?”, je med drugim zatrdil, s čimer je dal jasno vedeti, da ne zmore, da vsaj enkrat ne bi pljuval po ukrepih, ki prispevajo k varnemu šolanju.

 

Lej Brane, če bo kdo pozabil PCT, bo šel domov. Pika. Naslednjič ga ne bo pozabil. Tako bi blo po moje. Je simpl.”; “Kaj naredijo s tabo v trgovini, če si doma pozabil denar?”; Štrukelj, prva naloga tvojega sindikata je, da organizira cepljenje svojih članov.”; “Ko ne iščeš rešitve, ampak samo zaplete”; “Ubogi učitelji, ki imajo takega sindikalista. Ja Branimir, če pozabiš doma potrdilo si bumbar, ker si ga lahko naložiš na svoj pametni telefon. Če pa tega nimaš pa lepo obrat naokrog in lepo domov po papir. Ti sveta preproščina. A bo šlo?”,” je le nekaj izmed kritičnih komentarjev, ki so se usuli potem, ko je Štrukelj vnovič dokazal, da mu iskanje rešitev ni v interesu, ampak le ustvarjanje zapletov in s tem ustvarjanje negativnega vzdušja do dela vlade.

Drža Štruklja po eni strani ne preseneča, saj se je sam pridružil akciji stranke SD “za šolo brez mask”.  Štrukelj je tedaj pred kamerami protestno odvrgel masko z obraza. Ko je ugotovil, da je na račun tega prišlo do vidnega poslabšanja epidemiološke slike, si je premislil in pričel pozivati k varnemu okolju v šolah. Iz te lekcije se ni nič naučil, saj je nato pričel nasprotovati obveznemu testiranju učiteljev, nazadnje pa še obveznemu cepljenju učiteljev, čeprav to pobudo podpirajo šolski sindikati v tujini.

Foto: Socialna omrežja

Stroka je v svojih stališčih jasna

Če primerjamo število potrjenih okužb z novim koronavirusom v primerjavi z lanskim poletjem lahko vidimo, da je to precej višje. “Številke so velike, so precej večje kot lansko poletje, ob tem da poletni čas pomeni neke vrste zatišje. Šole ne delajo, na delovnih mestih je manj ljudi, ker so na dopustih, zato nas še posebej skrbi pričakovano še dodatno povečanje števila primerov v zgodnjem jesenskem času,” opozarja infektologinja in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović, ki poudarja, da je pametno, da se cepijo vsi, ki se lahko. “Še posebej je ključno cepljenje starejših”. V pogovoru za STA je Beovićeva povedala, da zagovarja prepričanje, da pouk poteka v šolah. “Moramo enkrat začeti razumeti epidemijo in živeti z njo. Do šole je še več kot deset dni in v tem času se lahko že vsaj s prvim odmerkom zaščiti večina populacije, ki je v stiku s šolskimi otroki,” je dejala.

“Tudi šole bomo vzdrževali odprte s tem, da bodo osebje v šolah in družine učencev cepljeni,” poudarja Beovićeva. Glede na preteklo izkušnjo v povezavi s kampanjo, kjer se je pozivalo k nenošenju mask, se pričakuje, da se Štrukelj končno strezni in prične poslušati zdravstveno stroko, ki pri ukrepih sodeluje s šolsko stroko. Glede na to, da bo šolsko ministrstvo danes dopoldne preko videokonference sklicalo ločene sestanke z ravnatelji vrtcev, osnovnih in srednjih šol, kjer bodo podane vse potrebne informacije o začetku novega šolskega leta, prisotni pa bodo tudi predstavniki ministrstva za zdravje, Zavoda RS za šolstvo, NIJZ ter drugi, je težko razumeti, čemu je Štrukelj dan pred tem pričel sejati nezadovoljstvo. Če je vsem res v interesu, da so šole v času epidemije odprte, je dialog tisti, ki je edini na mestu, da se to tudi doseže v praksi. Bo spet na škodo otrok prevladalo politikantstvo?

Foto: Printscreen

Sara Kovač

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button