Politika

Med Levico in SAB so se obmetavali z žaljivkami in se medsebojno poniževali

Volitve so vse bližje, nervoza strank pa je vse večja, predvsem je to opaziti med strankami KUL, kjer bi si vsak želel prevladati. Situacija vse bolj spominja na tisto pred dvema letoma, ko je moral Marjan Šarec odstopiti, ker po njegovih besedah s temi poslanci in koalicijo ni mogel izpolniti pričakovanj.

 

Tokrat je zavrelo med Levico in SAB, saj je Levica nasprotovala zakonu, ki ga je predlagal SAB, pri tem pa so jih žalili in poniževali. Takšna koalicija ne bo dobra popotnica Robertu Golobu, ki ga v KUL-u že zaradi odvzema glasov nimajo pretirano radi in se mu lahko kaj hitro ponovi Šarčev scenarij, ko se bo Levica ponovno iztrgala iz vajeti.

Danes mineva natanko dve leti, ko je Marjan Šarec odvrgel puško v koruzo, ko je ugotovil, da bo težko koordiniral in peljal projekt skupne opozicije. “S temi poslanci in s to koalicijo pričakovanj ta hip ne morem izpolniti,” je Šarec dejal v izjavi za javnost, ko je napovedal, da bo podal odstopno izjavo in jo poslal v Državni zbor.

Šarec je priznal, da vlada ni bila sposobna izvesti kakšnih korenitih ali strukturnih reform. Že od samega začetka so jo namreč pretresali različni odstopi, nesoglasja med koalicijskimi partnerji in izsiljevanje “nadkoalicijske” Levice. “Na drugi strani se je pokazalo, da Šarec očitno ni profil politika, ki bi lahko uspešno ves mandat krmaril med različnimi čermi, ki jih nastavlja vsakodnevna politika,” menijo na portalu Moje Podravje.

Marjan Šarec, (Foto: Posnetek zaslona)

Po tem ko je Janezu Janši uspelo sestaviti koalicijo in nadomestiti Šarca, je bilo opaziti, da je Janša drugačen politik, v teh dveh letih pa je opaziti, da njegova koalicija sodeluje dobro, kljub temu, da se ne strinjajo z vsemi zakoni. Med predstavniki koalicije ni opaziti zmerjanja in žaljenja, pa čeprav določeni koalicijski partnerji včasih glasujejo proti zakonu, ki jih je predlagala vlada ali koalicija.

 

Levica ustvarja kaos znotraj KUL


V vsaki normalni demokraciji je nekaj povsem običajnega, če so stališča opozicije drugačna od stališč koalicije. Prav tako je povsem normalno, da opozicija v določenih primerih nasprotuje predlogom, kljub temu, da včasih gredo predaleč. Namreč s strani Levice, predvsem poslanca Mihe Kordiša je bilo slišati žaljive komentarje na račun koalicije. Levica pa ne ustvarja samo kaosa znotraj Državnega zbora, temveč tudi znotraj tako imenovanih KUL partnerjev, od katerih bi pričakovali složno sodelovanje.

Robert Golob. (Foto: sta)

Volitve se bližajo, s strani opozicijskih strank pa je opaziti vedno več nervoze, saj je za pričakovati, da ne bodo preveč marali “novega obraza” Roberta Goloba, ki bi stranki SD in Levici (tako kot je Šarec) lahko pobral glasove in stolčke v parlamentu. To je eden izmed razlogov, zakaj se lahko Golobu zgodi podobno kot Šarcu pri plutju skupaj z Levico in ostalimi levimi strankami. Namreč lahko se zgodi, da te stranke ne bodo zadovoljne z volilnim izidom, saj si vsak želi prevladati. Golobu lahko pričakuje, da mu bodo nagajali že samo zato, ker bo namesto njih prevzel oblast. Predstavniki Levice pa bodo za Goloba po vsej verjetnosti le kmetje na šahovnici.

Levica ostro nad poslance SAB, ki so predlagali zakon


Nesoglasja pa se dogajajo tudi med samimi partnerji KUL, ki sicer na zunaj želijo pokazati, kako so zmožni sodelovanja, pa čeprav so njihova dejanja pred dvema letoma pokazala drugače. Tudi sedaj se je pričel boj za glasove znotraj KUL, saj Levica ponovno želi na nek način prevladati, pri tem pa ne izbira sredstev. Včeraj je Levica dokazala, da bo zelo težko sodelovala v kakršnikoli možni koaliciji, saj so ustvarili kaos. Medtem ko je stranka SAB predlagala noveli zakonov o delovnih razmerjih in o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki skrajšujeta obdobje nadomestila za bolniško odsotnost v breme delodajalca, so v stranki Levica dejali, da je njihov zakon o delovnih razmerjih “alternativni janšizem”.

 

Med predstavniki KUL se je kasneje vnel pravi spopad, saj so se zmerjali in poniževali, predvsem so žaljivke letele predvsem s strani Levice in Kordiša. “Ta razprava je bila izpod vsakega nivoja,” meni eden izmed poslancev. Na to je opozorila tudi poslanka SAB Maša Kociper, ki je dejala, da bi se morali v času, ki jim pripada, spopasti z argumenti in brez žalitev. “Kaj vse se je meni zdelo neumno pri zakonih, ki ste jih vi predlagali, pa nisem nobenega žalila,” je izpostavila Kociprova.

SAB je pred volitvami nekoliko spremenil svojo retoriko


SAB je tudi nekoliko spremenil svojo retoriko, saj se bodo morali za prihodnji mandat zelo potruditi, da ne bodo izpadli iz parlamenta, zato je Kociprova tokrat stopila na stran “bogatašev”, ki jih levica ne prenese. Predlog novele zakona, ki je bil na koncu potrjen so sicer potrdili tudi poslanci koalicije. Levica je bila v tem primeru prepričana, da bo s skrajšanjem obdobja nadomestila za bolniško odsotnost v breme delodajalca oškodovan proračun ZZZS, pa na žalost na drugi strani pozabljajo na proletarce, ki jih sicer vztrajno zagovarjajo, predvsem mislimo s tem manjše samostojne podjetnike, ki jim ta zakon omogoča, da bo njihova bolniška odsotnost prej izplačana s strani ZZZS.

 

Glede na doživeto in videno, bodo KUL-ovci in Golob zelo težko prepričali volivce, da bi jim v njihovem mandatu uspelo složno sodelovati. Golob, če bo prejel zadostno število glasov in prejel mandatarski stolček, ga pravi izzivi šele čakajo. Nekateri poslanci koalicije se že sedaj bojijo, kako bi se ta saga odvila. “Bog ne daj, to bo poguba za Slovenijo,” so prepričani, da bo Golob zelo težko koordiniral in vodil to druščino. Kaj hitro bi se mu lahko v tem primeru ponovil Šarčev scenarij, če bodo znotraj koalicije nekateri kazali “mišice” in hoteli prevladati.

Sara Rančigaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button