GospodarstvoSvet

Madžarska je med prvimi članicami EU, ki je predložila načrt za oživitev gospodarstva

Madžarska bo med prvimi državami Evropske unije, ki bodo svoje načrte za obnovo po pandemiji predložila Evropski komisiji, je sporočil vodja kabineta premierja. Gergely Gulyás je dejal, da se je premier Viktor Orbán sestal s predsednico komisije Ursulo von der Leyen.

Na dnevnem redu je bil tudi instrument EU za oživitev gospodarstva in odpornost. Po RRF bi morala Madžarska dobiti nepovratna sredstva v skupni višini 2,511 milijarde forintov in dostop do posojil v skupni višini 3,384 milijarde forintov, je dodal. Gulyás je dejal, da so priprave Madžarske na načrt okrevanja v napredni fazi in da bo načrt predložen predčasno. Orbán je navedel, da načrtuje bolj nepovratna sredstva kot RRF.

Dejal je, da so posojila na voljo do konca leta 2023, vlada pa bo to možnost preučila tudi za nekatere projekte, a dodal, da želi vlada ponovno zagnati gospodarstvo z najnižjim možnim deležem zunanjega dolga.

Glede načrta je minister dejal, da so njegove usmeritve “jasne”, sredstva skupnosti pa bodo namenjena razvoju skrbi za zdravje in infrastrukture ter nacionalnim in primestnim železniškim projektom.

Ključna področja sta tudi razvoj visokošolskega izobraževanja in prehod na krožno gospodarstvo, je dejal. Gulyás je na podlagi informacij von der Leyeneve dejal, da bo komisija v dveh mesecih ocenila načrte za obnovo in predčasno sprejela odločitev o prošnjah.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button