Informer
Spletni posrednik informacij

Južna Afrika je v plamenih: Žrtev napadov niso le beli potomci Evropejcev, ampak tudi indijska manjšina

0

Nekoč gospodarsko uspešna Južnoafriška republika, se vse bolj pogreza v bedi in brezpravju, katerega žrtev so pogosto beli potomci Evropejcev, ki se preživljajo s kmetijstvom. Govora je o umorih, ropanjih, srhljivih masakrih in posilstvih. Av vse bolj so, kot kaže, žrtve nasilja tudi predstavniki drugih etničnih skupin, denimo Indijci.

Pred dnevi pa je propadajočo državo zajel nov val nasilja. Zgodila se je namreč aretacija skorumpiranega nekdanjega predsednika Jacoba Zume v petek, 9. julija 2021. V izgredih, ki so izbruhnili po državi, je umrlo najmanj 72 ljudi, zgorela je najmanj ena bolnišnica, medtem ko morajo lastniki trgovin braniti premoženje pred roparskimi tolpami s strelnim orožjem. Samo v stampedu v enem od trgovinskih centrov je umrlo 10 ljudi.

 

Indijski Wion poroča, da čeprav gre za goljufa, ki se spretno izogiba kritiki, obenem pa premore velikansko karizmo, s katero zna prepričati zlasti obubožane, ki predstavljajo skoraj polovico prebivalstva, brezposelnost pa znaša 32,6 odstotka. “Lastniki podjetji se soočajo s finančnim propadom, družine se skrivajo po svojih domovih. Bojijo se namreč, da bi jih načrtno napadli. Nekatere etnične skupine so namreč še posebej na udaru, denimo indijska izseljenska manjšina.”

Bojijo se, da nemiri počasi razkrivajo rasno razdeljenost v Južni Afriki. Gre za državo, ki je premagala Apartheid.” Žrtve brezumnega divjanja pa so ljudje, zlasti nekatere skupine znotraj južnoafriške družbe pa so še posebej prizadete. Indijska diaspora je ena izmed teh bolj ogroženih skupnosti. Trgovine njenih pripadnikov, so bile izropane in opustošene. Kot kaže se dogaja rasistični preobrat katerega žrtev je tudi omenjena skupnost.

Juzna 2

Južna Afrika: policija nad tolpe. (Foto: epa)

Mnogi lokalni prebivalci so v to prepričani. Priložnost za ropanje ima tako tudi rasistični podton, s čimer se problematika le še poglablja. S korupcijo Zume so povezani nekateri premožni indijski priseljenci, ki naj bi obogateli tudi s podkupovanjem državnih uradnikov in krajo državnih poslov. Številni Južnoafričani so prepričani, da jim je uspelo prevzeti državo. Posledično pa nastradajo številni drugi Indijci, ki s tem nimajo ničesar skupnega.

Juzna 3

Z mačeto oboroženi pripadnik tolpe v Južni Afriki. (Foto: ep)

Juzna 4

Južna Afrika: roparske tolpe požigajo. (Foto: epa)

Domen Mezeg

Foto EPA
Izvor/Avtor Nova24.si
Objavite komentar