Politika

Janez Janša na Brdu pri Kranju gostil neformalno srečanje in delovno večerjo voditeljev držav ali vlad držav članic EU

Cilji EU na področju zunanje politike se niso spremenili, vendar je treba zaradi nedavnih dogodkov razmisliti o tem, kakšen bi bil najboljši način, da se dosežejo.

 

Predsednik vlade Janez Janša je sinoči na Brdu pri Kranju gostil neformalno večerjo voditeljev držav ali vlad držav članic EU. Evropski voditelji so opravili strateško razpravo o vlogi Unije na mednarodnem prizorišču glede na nedavne dogodke v Afganistanu ter razpravo o varnostnem partnerstvu AUKUS in odnosih s Kitajsko.

 Janša in Angela Merkel
Janša in Angela Merkel

 

 

Janša in Ursula vin der Leyen
Janša in Ursula vin der Leyen

 

Evropski voditelji so se v strateški agendi za obdobje 2019–2024 že dogovorili, da si morajo prizadevati za strateško ukrepanje in povečati sposobnost samostojnega ukrepanja, da bi zaščitili evropske interese, ohranili evropske vrednote in način življenja ter sooblikovali prihodnost sveta. Zato mora EU postati odločnejša in učinkovitejša. Odnosi s strateškimi partnerji, tudi čezatlantskimi, in novimi silami morajo biti ključni del močne zunanje politike. Cilji EU na tem področju se niso spremenili, vendar je treba zaradi nedavnih dogodkov razmisliti o tem, kakšen bi bil najboljši način, da se dosežejo.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik vlade Janez Janša. | Avtor Kabinet predsednika vlade

 

Skupno razumevanje svetovnih izzivov in načina njihovega reševanja ostaja ključno, ne glede na to, ali so izzivi povezani s podnebjem, energijo, trgovino ali varnostjo. Kot vedno pa je izjemno pomembna enotnost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button