DružbaSlovenija

Iz katerih radijskih postaj se sliši še pristna slovenska glasba?

Poplava radijskih postaj je v Sloveniji zares velika. A glede na število je slovenske glasbe komaj za okras.

Pristne slovenske pesmi na radijskih postajah je le še za vzorec

Kam se je izgubila slovenska glasba v poplavi radijski postaj? Slovensko glasbo izpodriva predvsem tuja, oziroma, bolje rečeno hrvaška. Slovenke je le za vzorec. in zakaj je temu tako? Ker je bila slovenska glasba vedno zapostavljena.

Kratek pogled na radijske postaje nam narekuje, da se nekateri glasbeni uredniki slovenske glasbe pravzaprav sramujejo. Radijsko politiko usmerjajo drugam. Primer vrtenja (predvsem) tuje  glasbe je mariborski radio City, kjer je slovenske glasbe le za vzorec. Podobni primeri so recimo Radio 1, Radio Salomon, radio Antena, radio Center, radio HIT itd. Prav zanimivo je, da slovensko glasbo zelo redko slišimo celo na nacionalnem Valu 202, malo več, pa še vedno premalo pa na 1. programu radia Slovenija. Zagotovo pa največji zdrs od slovenke glasbe naredi Radio Aktual, ki vrti pretežno hrvaško glasbo. Hrvatje celo pravijo, da je na tem radiu več hrvaške glasbe, kot na marsikaterem hrvaškem radiu. Kaj ni to sramota? Zamislite si hrvaški radio, ki bi vrtel pretežno slovensko glasbo. Zagotovo nebi dolgo obstajal.

Vtis tega, če se lahko milo izrazimo, zdrsa slovenke glasbe na radiu Aktual, pa popravi radio Veseljak, gre sicer za istega lastnika, medijskega mogotca Martina Odlazka. Prav na tem radiu najdemo 24ur slovenske glasbe od narodno-zabavne, zimzelene, do popevk ipd. A ko se prepustiš “objemu” domače glasbe, te na levo politiko radia spomnijo novice medija Svet 24 in reklama za  (proti vladi nastrojeni) portal necenzurirano. Na tem radiu so tudi zavrnili predvajanje pesem Janeza Janše, Najlepša si, ki govori o lepotah Slovenije. Toliko o uravnoteženosti programa. A vseeno pohvala za 24 ur slovenske (pa čeprav cenzurirane) glasbe.

Sicer pa se kar nekaj slovenskih radiev trudi, da je slovenska glasba prisotna tudi v njihovem glasbenem repertoarju. Eden takih je mariborski Radio Pohorje, kateremu lahko prisluhnejo ljubitelji dobre glasbe, več kot polovica je tudi slovenske, pa tudi četrtkovi večeri so namenjeni prav tej zvrsti glasbe. Za slovensko glasbo se trudijo tudi na radiu Ptuj, Koroškem radiu, radiu Gorenc, radiu Prlek, radiu Slovenke gorice, radiu Sora, Zelenem valu. itd. Veliko domače in pristne glasbe je tudi na radiu Ognjišče.

Kar je seveda pohvalno.

Pa slovenska glasba umira? Potrebujemo v Sloveniji pristni slovenski radio, ki nas ne bo obremenjeval z novicami? Ki bo skrbel za promocijo slovenske glasbe? Blizu tega je spletni Radio Sevnica, ki je bil ustanovljen 1. maja 2020. Spletna radijska postaja v celoti posvečena predvajanju prave in pristne slovenske glasbe, specifične za območje slovenskih in avstrijskih Alp. Zasnovana je na prostovoljnem upravljanju skupine prijateljev, ljubiteljev slovenske glasbe, brez novic in nepotrebnega govorjenja. Radio Sevnica lahko poslušate TUKAJ!

Slovenija je res mala država, a velika po radijskih postajah. Žal se nekateri ne zavedajo, da se v Sloveniji vseeno poje slovenska pesem.

Po portalu e-maribor

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back to top button